La regidoria de Cultura presenta les activitats programades amb motiu de l'Any Joaquín Rodrigo 2024-2025
La música de l'universal compositor nascut a Sagunt és la protagonista d'una sèrie d'esdeveniments que es prolongaran fins a maig de 2025
Es tracta d'una coproducció de l'Ajuntament de Sagunt, mitjançant la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i el Gabinet de Comunicació, i l'associació Esfera Morvedre
El Centre Cultural Mario Monreal va ser l'escenari en la vesprada d'ahir de la presentació en societat de la sèrie documental La Guerra Civil a Sagunt. Esta obra audiovisual ha sigut coproduïda per l'associació Esfera Morvedre junt amb la regidoria de Memòria Històrica i Democràtica, que l'ha finançada, i el Gabinet de Comunicació, que s'ha encarregat de la part tècnica.
La sèrie documental aborda allò que va succeïr a Sagunt durant la Guerra Civil Espanyola. De la mà d'historiadors, investigadors i testimonis de persones que la van viure es podran conéixer aspectes com el seu inici, els bombardejos patits a la ciutat, les mesures de defensa adoptades, el paper de la Fàbrica d'Altos Hornos del Mediterráneo, la vida quotidiana en la rereguarda, l'evacuació de la població o els estralls causats, entre altres.
Tot això es podrà veure en els huit capítols que componen l'obra, que tenen una duració aproximada de 20 minuts. Estes entregues s'aniran publicant gradualment al canal de YouTube del Gabinet de Comunicació de l'Ajuntament de Sagunt (Aytosaguntovideos). El primer episodi es podrà veure en la plataforma el 5 de desembre; el segon, el 19 de desembre; el tercer, el 9 de gener; el quart, el 23 de gener; el quint, el 6 de febrer; el sext, el 20 de febrer; el sèptim, el 6 de març i l'octau el 22 de març.
En l'esdeveniment van estar presents l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor de Memòria Històrica i Democràtica, Roberto Rovira; el director de la sèrie documental, Juanfran Gómez; el director tècnic i coordinador del Gabinet de Comunicació de l'Ajuntament de Sagunt, José Luis Lozano; l'exalcalde de Sagunt, Quico Fernández, l'exregidor de Memòria Històrica i Democràtica, Guillermo Sampedro; i persones que formen part dels testimonis del documental, a més del públic que va omplir la sala.
“Darrere de totes estes històries el que hi ha són persones que van patir el pitjor d'una guerra civil injusta i cruel, primer, i d'una dictadura que matava els seus propis ciutadans, després”, va assenyalar l'alcalde, qui va puntualitzar també que un dels objectius de la creació de la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica va ser “explicar tot allò que va ocórrer ací”, al municipi.
Per la seua banda, el regidor de Memòria Històrica i Democràtica va destacar la tasca realitzada durant la trajectòria de l'àrea que dirigix fins arribar a l'estrena de la sèrie documental: “És un treball que s'ha fet durant molts anys. Des de 2015 s'ha impulsat des dels diferents equips de Govern la recuperació de la Memòria. Era una obligació per part nostra, més encara amb la situació actual de desinformació, faules, anticiència, antihistòria… en les xarxes socials i la televisió”.
També el primer edil va advertir durant la seua intervenció sobre el risc que provoca la desinformació i va sostindre que la batalla contra la desinformació i l'esforç per mantindre viva la memòria tenen “més sentit que mai”. Per això va subratllar la tasca de recopilar i difondre la informació, els testimonis i els documents de les persones que van viure aquell moment, mitjançant la investigació i amb rigor, per a evitar que es perden.
La direcció, idea, guió i coordinació de la sèrie ha sigut a càrrec de Juanfran Gómez, la direcció tècnica de José Luis Lozano Redondo, l'edició i postproducció de Lucas Gallego García i Francisco Valls Sánchez, els quals també han realitzat les gravacions junt amb periodistes d'equips anteriors del Gabinet de Comunicació. La música original i el seu muntatge és de Rafael Doménech. De l'equip d'investigació han format part José Ángel Baños, Eduardo Bravo, José Ramón Carbonell i Juanfran Gómez.
*“Com a administració pública hem de respectar la Llei de Memòria Democràtica i també la memòria; per les víctimes, per les famílies i per la veritat. I este treball servix per a contrastar eixes mentides que malauradament estan calant en una part de la societat”, va manifestar Roberto Rovira, al mateix temps que destacava el paper de la Memòria per al coneixement de la història per part de la joventut, “perquè no li cale eixe discurs de la mentida i conega la nostra història i a personatges com María la Jabalina i tota eixa gent que va patir la dictadura i que va ser represaliada o assassinada pel simple fet de defensar una democràcia i la República”.
L'alcalde va concloure amb el propòsit de continuar avançant en la matèria. “L'Ajuntament continuarà amb estos esforços que, d'una banda, són patrimoni físic, amb alguns indrets que conten la història, i també immaterial, a vegades dolorós, però precisament per això és imprescindible continuar salvaguardant-lo i explicant-lo per a evitar que es torne a repetir, perquè forma part d'eixe concepte de veritat, reparació i justícia cap a totes les persones que ho van patir i, sobretot, cap al futur que volem projectar”.
*La il·lustració que apareix en la sexta imatge d'esta nota correspon a la novel·la gràfica María la Jabalina (Astiberri, 2023), de Cristina Durán i Miguel Ángel Giner Bou
La música de l'universal compositor nascut a Sagunt és la protagonista d'una sèrie d'esdeveniments que es prolongaran fins a maig de 2025
Les tres pròximes cites seran el dimarts 3 de desembre, a la plaça del Pi, el dimarts 10 de desembre a la plaça La Marina, i el dimarts 17 de desembre al Terraet de Baladre
Es tracta del premi a Millor Col·lecció d'Avantguarda en els Premis Fígaro i el premi Hair salon / Best color en els Booksy Live Awards