PLE DE DESEMBRE

El ple sol·licita diverses mesures i se solidaritza amb les famílies, persones i municipis afectats per la DANA

A més reprova al president de la Generalitat i demana la seua dimissió pel que considera nefasta gestió de l'emergència

La Corporació Municipal d'Ajuntament de Sagunt va aprovar, en el ple ordinari corresponent al mes de desembre, una moció en “suport als municipis afectats per la DANA i per la dimissió de Carlos Mazón com a president de la Generalitat Valenciana”.

El text, presentat pel portaveu de Compromís per Sagunt, Pepe Gil, va ser aprovat amb els vots a favor de PSOE, IP, Compromís per Sagunt i EU-Podem, l'abstenció de Vox, i el vot en contra de PP.

La moció té diversos punts, en els quals exposa que el “Ajuntament de Sagunt se solidaritza amb tots els municipis, i els seus veïns i veïnes, afectats per la DANA del 29 d'octubre i, de nou, mostra el condol per les nombroses víctimes mortals que s'han produït i la solidaritat amb les famílies i la gent més pròxima i afectada”.

“L'Ajuntament de Sagunt reconeix la tasca incansable dels serveis públics implicats en els municipis afectats per la DANA en tasques de recuperació, rescat, neteja, etc., i també la tasca de tot el personal voluntari que està acudint a ajudar el veïnat en la neteja dels pobles afectats”.

A més, “el Ple de l'Ajuntament de Sagunt acorda reprovar al president de la Generalitat Valenciana, el senyor Carlos Mazón Guixot, per la seua nefasta gestió en l'emergència i en les conseqüències de la DANA que va afectar diferents comarques valencianes el passat 29 d'octubre i que fins al moment s'ha cobrat 222 víctimes mortals”. I “insta el president del Consell de la Generalitat Valenciana, el senyor Carlos Mazón Guixot, a dimitir immediatament del seu càrrec i no perjudicar amb el seu enroc a la necessària recuperació i reconstrucció social i econòmica del País Valencià des de la seua acreditada manca de gestió i la total falta de confiança i credibilitat en la immensa majoria de la societat”.

D'altra banda, “l'Ajuntament de Sagunt sol·licita la creació d'una Comissió d'Investigació en Les Corts Valencianes i en el Congrés dels Diputats per a arreplegar tota la informació relativa a la gestió de la DANA per part de la Generalitat Valenciana i del Govern de l'Estat, tant en els moments previs a la tragèdia com amb posterioritat”. I “sol·licita a la Generalitat l'elaboració d'un informe dels danys produïts, molt detallat per cada municipi afectat, i que s'establisca un paquet d'ajudes addicional i complementari als ja aprovats amb anterioritat. Este paquet d'ajudes s'establirà per municipi atenent les necessitats de cadascun d'ells tenint en compte l'estat, les afectacions i els danys patits”.

“L'Ajuntament de Sagunt sol·licita al Govern de l'Estat l'elaboració d'un pla d'inversions pluriennal que permeta atendre la reconstrucció de totes les infraestructures i serveis danyats per a recuperar la normalitat i l'activitat com més prompte millor. Un pla que atendrà també les necessitats de la ciutadania i de les activitats productives i econòmiques afectades. Este pla serà complementari a les ajudes ja impulsades”. També “sol·licita a la Diputació de València que aprove un pla d'inversions de legislatura centrat en els municipis afectats per la DANA perquè puguen restablir les infraestructures, les dotacions públiques i els serveis necessaris de la seua competència, tant als nuclis urbans com al conjunt dels termes municipals, per a tornar a poder desplegar una activitat normal i semblant a la de la resta dels municipis de la província que no han sigut afectats per la tragèdia”.

Així mateix, “l'Ajuntament de Sagunt insta la Diputació de València perquè cree una línia específica d'ajudes amb l'objectiu d'actualitzar els plans municipals d'emergències”. I “sol·licita a la Diputació de València, la Generalitat i el Govern de l'Estat que donen prioritat a la tramitació de totes les ajudes destinades a pal·liar els efectes de la DANA, tant les aprovades fins a la data de hui, com les que es puguen aprovar amb posterioritat”.

Finalment, “l'Ajuntament de Sagunt acorda remetre esta moció a la presidències dels governs de l'Estat, de la Generalitat, de les Corts Valencianes, de les tres diputacions valencianes, a la FVMP i als grups polítics de les Corts Valencianes i de les tres diputacions valencianes”.

Tot això ve motivat per “la manca de previsió i coordinació en la gestió d'emergències per part del Consell de la Generalitat Valenciana que va portar a donar respostes endarrerides i tràgicament insuficients davant la tràgica DANA del passat 29 d'octubre”.

Com exposa el text, el proposat ve motivat per “la gestió de l'emergència per part del govern autonòmic que va ser clarament insuficient i irresponsable”. L'acord exposa cronològicament el succeït en la gestió de l'emergència tant el que va succeir el 29 com en els dies posteriors.

En data de hui, les xifres oficials parlen de 222 morts, 4 persones desaparegudes, més de 370.000 treballadors i treballadores afectades, dels quals 68.000 són autònoms, prop de 80.000 cases afectades i al voltant de 100.000 vehicles totalment destruïts.

D'altra banda, els danys en infraestructures com per exemple centres educatius, poliesportius i altres espais públics, carreteres, i la xarxa de transport públic “són senzillament incalculables”.