El Mercat de Nadal estimula el consum de productes locals a la plaça Cronista Chabret
Este tradicional mercat ja està obert al públic i estarà així fins al dimarts 24 de desembre
La moció va tirar avant per unanimitat i s'instarà a la Generalitat que actue en la mateixa línia en aquelles matèries que siguen de la seua competència
El Ple de la Corporació de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar dijous passat posar en marxa una sèrie de millores en el transport urbà del municipi que perseguixen adequar el servici a les necessitats de la població mitjançant la coordinació amb altres servicis de transport públic, l'increment de freqüència, l'accessibilitat i l'optimització d'horaris, entre altres qüestions, així com instar a la Generalitat Valenciana que adopte mesures similars pel que fa al transport interurbà que unix els nuclis del Port de Sagunt i Sagunt amb la ciutat de València.
La moció, presentada pel grup municipal Esquerra Unida-Unides Podem (EU-UP) i defensada pel seu regidor portaveu, Roberto Rovira, va tirar avant per unanimitat després d'incorporar les esmenes d'addició proposades pels grups municipals de Compromís per Sagunt, Iniciativa Porteña i Partit Popular.
La proposició especifica l'aposta del Consistori per “la reducció de gasos d'efecte hivernacle generats majoritàriament pel trànsit de vehicles privats a Sagunt sent un objectiu clau a escala global per a combatre el canvi climàtic”, amb la qual cosa s'adquirix el compromís d'objectivar “solucions de transport interurbà amb autobús racionals i segures, integrades i coordinades amb altres modes de transport”.
En ella es recullen una sèrie de mesures “per a combatre totes les formes de disfuncionalitat, desatenció, la deficient planificació del funcionament de la mobilitat col·lectiva que afecta Sagunt, que presenten els autobusos interurbans, i davant la falta de seguiment i control a l'operador, l'emmascarament del mal funcionament i de les incidències, la desatenció a l'usuari, la planificació incorrecta o directament l'absència de planificació” i una altra sèrie de disfuncionalitats que han constatat diverses associacions del municipi des de la pràctica diària de persones que utilitzen regularment el servici d'autobusos des del Port de Sagunt, passant per Sagunt, fins a València i viceversa, i que qualifiquen l'actual situació com a “insostenible”.
Per a això es pretén millorar el servici prioritzant evitar la duplicitat de recorreguts amb altres línies d'autobús, el control de l'eficiència i la puntualitat i el disseny de les línies directes des de cadascun dels nuclis poblacionals en funció de la seua població i d'altres mitjans de transport disponibles com ara el tren.
A este efecte es recopilaran dades rellevants sobre el transport col·lectiu que afecta la ciutadania de la ciutat com ara la xifra de persones que accedixen al servici, les que es queden a terra o que viatgen dempeus, i es realitzarà un seguiment i control de tacògrafs, de reclamacions i incidències, del grau de satisfacció del passatge, etcètera per a després emetre i publicar un informe anual d'accés públic.
En este punt, es va acceptar l'esmena d'addició presentada pel grup municipal Compromís per Sagunt en què sol·licitava incorporar un sistema modern de control electrònic i digital del funcionament dels autobusos amb informació accessible sobre els horaris, retards, pròxims busos a arribar “i allò que siga necessari perquè les persones usuàries del servici coneguen l'estat d'este”. A més d'“assenyalar de manera clara, amb la finalitat que puguen ser identificades, totes les parades de la ruta Port de Sagunt-Sagunt-València” i “instal·lar marquesines o els equipaments necessaris en elles perquè les persones usuàries del servici puguen esperar el seu transport amb major grau de comoditat i amb la possibilitat de refugiar-se en cas de pluja o de sol”, així com una millor senyalització d'estes.
A l'addenda anterior es va sumar la del grup municipal del Partit Popular, que va demanar agregar a esta que les comunicacions en les marquesines tinguen un sistema d'avisos per veu, pensant en l'accessibilitat de persones invidents.
La moció també contempla una adaptació dels accessos que millore els mínims que suposa la llei per a l'accés de persones amb discapacitat a l'autobús.
Així mateix, es preveu un augment de freqüències en hores punta i accessibilitat, connectant adequadament les zones residencials amb els llocs d'estudi, comerç, centres de treball, etcètera de manera assequible. Això inclou més quantitat d'autobusos, millors horaris adaptats a les necessitats, autobusos més accessibles i parades còmodes.
Per part d'Iniciativa Porteña es va proposar l'addició d'un punt per a sol·licitar que la Generalitat Valenciana estudie, per a la seua inclusió en el Pla de Mobilitat de l'Àrea Metropolitana de València, la viabilitat d'establir una línia de metro fins al Port de Sagunt, així com l'estudi de la prolongació de la xarxa de Rodalia del tren fins al Port de Sagunt.
D'igual mode, l'Ajuntament traslladarà “les oportunes directrius a la policia municipal per a controlar les parades d'inici” amb la finalitat d'“evitar sorolls i contaminació innecessàries, així com que es queden autobusos en marxa i en alguns casos sense conductor”.
També promocionarà la participació de la ciutadania i de les seues associacions perquè incorporen la visió i necessitats reals de les persones usuàries, “demostrant el compromís amb una gestió transparent i eficaç”.
Igualment, s'incorporarà la perspectiva de gènere en la mobilitat, “analitzant de manera integral els patrons de mobilitat que són més complexos, ja que inclouen més intermodalitat i, en particular, ús de més transport públic i a peu, en diversos moments del dia”, cosa per a la qual es considera necessària una anàlisi que contemple, entre altres qüestions, “les activitats productives, reproductives i comunitàries, ampliant també el concepte de seguretat i abordant la problemàtica de la violència masclista i altres delictes d'odi que limiten la mobilitat de les dones”.
Finalment, es va disposar transmetre este acord a la Generalitat Valenciana juntament amb la necessitat de fer efectives les mesures oportunes a través de la participació de la ciutadania per a evitar situacions com les que es pretenen millorar, i instar el Govern autonòmic a implantar les mesures sol·licitades així com iniciatives similars a les que s'han aprovat per part del Consistori.
Este tradicional mercat ja està obert al públic i estarà així fins al dimarts 24 de desembre
L'alcalde de Sagunt ha fet entrega d'una placa commemorativa a cadascuna de les persones jubilades
La X Sant Silvestre Ciutat de Sagunt se celebrarà el divendres 27 de desembre a les 19.30 hores i la XXVI San Silvestre Porteña el dilluns 30 a les 19 hores