El Ple aprova mesures per a treballar en la prevenció d'inundacions al Port de Sagunt davant possibles crescudes del Palància

S'aplicaran les limitacions urbanístiques previstes en el PATRICOVA, es realitzaran estudis hidrogràfics i se sol·licitarà la implicació dels diferents nivells de Govern

El Ple de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar dijous passat una sèrie de mesures per a treballar en la prevenció d'inundacions al Port de Sagunt davant possibles crescudes del riu Palància, que consistiran principalment en l'aplicació de les limitacions urbanístiques previstes en el PATRICOVA, la realització d'estudis hidrogràfics i sol·licitar la implicació dels governs local, autonòmic i estatal, així com de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i la Delegació de Costes.

La proposició, presentada pel grup municipal Iniciativa Porteña i defensada pel seu portaveu, Manuel González, va ser aprovada per unanimitat després d'incorporar dos esmenes d'addició proposades respectivament pel grup municipal Popular i pel grup municipal Vox.

Així, des del Consistori se certifica el compromís d'aplicar les limitacions i condicionants recollits en el Pla d'Acció Territorial de caràcter sectorial sobre prevenció del Risc d'Inundació en la Comunitat Valenciana (PATRICOVA), realitzant per a això un estudi en matèria d'inundacions a càrrec de personal expert en hidrologia, que incloga possibles col·laboracions de la Universitat de València, i les conclusions del qual es tracten en la Comissió Informativa de Disseny Urbà, Ecologia i Infraestructures.

Així mateix, se sol·licitarà a la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori una reunió perquè el personal tècnic de la Generalitat Valenciana indique possibles fórmules de col·laboració amb la finalitat de sumar esforços en les possibles mesures a escometre per a corregir els riscos existents. Finalment, s'instarà la CHX i a Costes que s'implementen mesures d'autoprotecció enfront del risc d'inundació i, per a això, es demanarà la implicació i col·laboració dels tres nivells de govern: local, autonòmic i estatal.

Des d'Iniciativa Porteña es plantejava l'inici immediat d'estes tasques amb l'ànim de donar una major seguretat a les zones urbanes del municipi i “que es plantegen les mesures necessàries anti inundacions abans d'escometre altres projectes urbans que es troben dins de la zona inundable”.

En l'exposició de motius s'assenyalen alguns dels arguments que porten a esta proposició després de la DANA que recentment va assolar diverses poblacions de la província de València, entre ells la normativa urbanística recollida en el PATRICOVA, on s'indiquen una sèrie de limitacions en sòl urbanitzable sense programa aprovat afectat pel risc d'inundació, que haurà de ser objecte d'un estudi d'inundabilitat específic amb caràcter previ a la seua programació i on es valorarà la procedència de dur a terme obres de defensa incloses en les obres d'urbanització. Això, segons es recorda en l'argumentari, ja ve en les directrius del PGOU de 1992 per a evitar afeccions en els barris dels Metalls i Pare Jaime, on es preveia el disseny d'un vial perimetral des del carrer Sierra de Javalambre fins a l'Edifici Delta que s'alçara 1,5 metres per damunt del seu actual nivell.

També el PATRICOVA reunix condicionants en sòl urbà i urbanitzable amb programa afectat pel risc d'inundació, mitjançant els quals els ajuntaments han d'imposar, quan siga procedent, condicions d'adequació de les futures edificacions.

La proposició advertix que en el PATRICOVA venen recollides zones tant urbanes com urbanitzables que podrien veure's afectades per perill d'inundacions en una “molt àmplia zona” del Port de Sagunt, i fins i tot del nucli de Sagunt, davant episodis de pluges fortes en la conca del Palància que pogueren produir crescudes i desbordaments sobre els dos nuclis. Per este motiu, es considera necessària l'aplicació de mesures preventives i s'alerta d'este risc, amb el record de la riuada de l'any 2000 en la memòria.

No obstant això, es puntualitza que, en aplicació del Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL), qualsevol modificació en els màrgens del riu ha de comptar amb la participació de la Generalitat Valenciana, motiu pel qual esdevé imprescindible la seua inclusió i implicació en els projectes que es pretenen posar en marxa en esta matèria.