COOPERACIÓ

L'Ajuntament de Sagunt traslladarà una queixa formal al Consell per la retirada de finançament a les ONGD en els pressupostos

El Ple de la Corporació s'alinea així amb el comunicat de protesta emés per la Coordinadora Valenciana d'ONGD

L'Ajuntament de Sagunt farà arribar una queixa formal al Govern autonòmic contra el pacte pressupostari que retira finançament a organitzacions no governamentals per al desenvolupament (ONGD) i altres entitats que defenen els Drets Humans i la cooperació internacional.

Amb l'adopció d'esta postura, el Consistori s'alinea amb el comunicat de protesta emés per la Coordinadora Valenciana d'ONGD (CVONGD), que agrupa més d'un centenar d'estes organitzacions, i expressa el seu suport a este.

Així ho va aprovar el Ple en la seua sessió ordinària del mes d'abril, que es va celebrar este dijous. La moció, presentada pel grup municipal Compromís per Sagunt i defesa per la seua regidora Maria Josep Soriano, va tirar avant sense abstencions, amb el vot en contra del Partit Popular i de Vox i amb el vot a favor de la resta de grups polítics.

El motiu que ha portat a prendre la determinació de traslladar esta queixa al Consell de la Generalitat és, segons s'assenyala en la moció, “la recent derogació de l'Ordre 5/2015, de 23 d'octubre, per la qual s'estableixen les bases reguladores de subvencions per al finançament de projectes i activitats de promoció i foment del voluntariat en la Comunitat Valenciana”, derivada del pacte pressupostari en Les Corts i que, de facte, “significa la supressió de les ajudes a organitzacions que treballen en l'acollida de persones migrants i refugiades, així com les destinades a projectes de cooperació en països en vies de desenvolupament i, amb ella, la retirada de finançament a entitats que defensen els drets humans i la cooperació internacional”.

A més, s'afig en l'argumentari, amb això “els projectes que tinguen com a finalitat la realització d'activitats de sensibilització, formació i intervenció social, en matèria de voluntariat social quant a dependència, persones amb discapacitat, família, infància i adolescència, adopcions, joventut, dona i persones migrants, van a sofrir importants retallades per part del govern autonòmic”.

En l'exposició de motius també s'afirma que existix una contradicció en “l'argument emprat per a justificar estes retallades, tot aduint a que eixes ajudes aniran destinades a la reconstrucció per la DANA”, fent-se ressò d'allò que recull en el seu comunicat la CVOND en ressenyar que “les ONG de cooperació internacional s'han bolcat en la resposta de la DANA en un desplegament humanitari sense precedents en el territori espanyol”.

Igualment s'indica que, en este temps, les organitzacions valencianes, estatals i dels països on treballa la CVONGD a l'Àfrica, l'Amèrica Llatina i Àsia “han recaptat més de 150 milions d'euros que s'han invertit íntegrament en la resposta i que han permès que més de 320.000 persones reben algun tipus d'assistència per part de les ONG de cooperació internacional en l'emergència”.

Així mateix, es va voler recordar que en este municipi existixen ONGD “que treballen, i molt bé, per defensar els drets humans” com ara Morvedre Acull, Amigas Supervivientes, La Tenda de Tot el Món, Manos Amigas, ADRA o Escoles Solidàries, entre altres. “Les persones que formen part del voluntariat són ciutadans i ciutadanes que dediquen el seu esforç i temps a millorar la vida no sols del nostre veïnat sinó de les causes globals d'injustícia que lamentablement perduren i augmenten en el món”, conclou l'exposició de motius.