IGUALTAT

L'Àrea d'Igualtat mostra els resultats de l'estudi realitzat sobre l'organització social de les cures a Sagunt

L'informe reflectix la necessitat de visibilitzar, reconéixer i valorar este tipus de treballs, així com avançar en la corresponsabilitat de les tasques

La Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt ha presentat els resultats de l'informe-diagnòstic sobre l'organització social de les cures en el municipi. Els resultats obtinguts reflectixen la necessitat d'obrir una línia de treball dirigida a aconseguir la visibilització, el reconeixement, així com la valoració social i econòmica d'este treball. D'igual mode, també s'ha d'avançar en la corresponsabilitat de les tasques des d'un enfocament integral per a diluir la seua feminització.

Este informe ha estat coordinat per la Regidoria d'Igualtat de l'Ajuntament de Sagunt i ha comptat amb la subvenció de la Diputació de València, a més d'amb l'assistència tècnica de la comunitat SinGENEROdeDUDAS.

L'estudi s'ha desenvolupat en cinc fases a través d'una metodologia mixta en la qual s'han combinat tècniques quantitatives i qualitatives. L'àrea d'Igualtat ha sistematitzat, analitzat i interpretat les respostes de 260 formularis en línia, quatre entrevistes individuals i dos grups de discussió focalitzats compostos per 25 persones.

L'objectiu buscat és aprofundir en el coneixement empíric de l'estat actual del trinomi cures-conciliació-corresponsabilitat, així com analitzar el seu impacte en l'àmbit familiar i en les possibilitats d'apoderament de les dones.

Per a aconseguir valorar este tipus de treballs, redistribuir les tasques i dignificar les condicions laborals de les cuidadores professionals l'estudi proposa una sèrie de recomanacions que impliquen l'administració pública, les empreses, la comunitat i les famílies.

L'alcalde de Sagunt i regidor d'Igualtat, Darío Moreno, ha afirmat que quan es parla de les càrregues familiars, “la major part de les vegades parlem d'una càrrega que assumixen les dones”. A més, sobre l'informe-diagnòstic ha assegurat: “És imprescindible que tinguem una anàlisi real i precisa per a saber quina és la fotografia actual, en quin punt estem, i per a saber quina és l'evolució”. Així mateix, ha mostrat el compromís de la regidoria perquè este diagnòstic “no siga una gota puntual en la mar, sinó que siga una fita que es repetisca per a veure com va evolucionant”.

 

D'altra banda, l'experta de la comunitat SinGENEROdeDUDAS que ha col·laborat amb la Regidoria d'Igualtat en el desenvolupament de l'informe, Paula Ríos, ha explicat la interpretació dels resultats i ha posat l'accent en alguns d'ells. Ha explicat que, segons les dades extretes de l'estudi, les tasques de logística i organització de la llar encara estan “feminitzades”, mentre que fer xicotetes reparacions continua sent una tasca que duen a terme més habitualment els hòmens.

A més, es veu que les dones són les que patixen una major desigualtat en el repartiment equilibrat de les tasques, tot i que el percentatge d'hòmens que ho pensen s'ha incrementat respecte als últims anys. En esta línia, les dones perceben que tenen més dificultats per a conciliar la seua vida familiar amb la seua vida personal, la qual cosa segons es mostra en l'estudi afecta la seua salut.

Els resultats de l'estudi també reflectixen la relació entre la ciutadania i l'Ajuntament quant als servicis que este oferix en l'àmbit de les cures.