Fotografia d'arxiu: Seu de la Regidoria d'Igualtat.
L'Ajuntament de Sagunt instarà la Vicepresidència Primera i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge perquè es mantinguen les funcions actuals de les unitats d'Igualtat i el programa estructural de prevenció de les violències sobre les dones en el projecte de decret que modifica la legislació anterior en la matèria. A més, demanarà que considere la implantació en el municipi d'un centre d'atenció ininterrompuda a les dones.

La proposta va ser aprovada pel Ple de la Corporació en el ple ordinari de maig amb els vots a favor dels grups polítics municipals PSPV-PSOE, PP, IP, Compromís per Sagunt i EU-Podem i l'abstenció de Vox, després d'incorporar sengles esmenes d'addició de PP i EU. La moció, presentada pel PSOE, la va defensar l'alcalde i regidor d'Igualtat, Darío Moreno.
Segons s'assenyala en l'exposició de motius, el nou decret que regula la tipologia i funcionament dels centres, servicis i programes de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana i la seua ordenació dins de l'estructura funcional, territorial i competencial del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials modifica substancialment les funcions de les unitats d'Igualtat dels Serveis Socials d'Atenció Primària de caràcter bàsic.
“En concret, desapareixen les funcions fins ara desenvolupades en matèria de detecció i prevenció de violència de gènere, que estan establides en normativa de rang superior; i desapareix el programa estructural que duen a terme estes unitats d'Igualtat denominat Programa de prevenció de la violència de gènere i altres violències sobre les dones”, s'explica.
Es denuncia també que “les activitats fins ara desenvolupades dins d'este programa s'assignen als servicis socials d'atenció primària de caràcter específic com el Servei de violència sobre la dona, que no existix en els municipis, en coordinació amb altres servicis d'atenció primària bàsica, com són el servici d'acció comunitària i el servici de prevenció i intervenció amb famílies, que no compten amb personal especialitzat en prevenció de la violència de gènere”.
Així, l'argumentació de moció posa el focus en la importància del treball en matèria de detecció i prevenció de la violència de gènere que es realitza des de les unitats d'Igualtat dels municipis, adduint que este treball en l'àmbit local és “fonamental” per a detectar les necessitats i adequar les tasques preventives. “Esta tasca no s'inclou en un altre servici municipal, per la qual cosa s'elimina de les competències locals”, s'alerta.
“La coordinació que es realitza per part de les unitats d'Igualtat amb altres servicis locals, autonòmics i estatals a través de les taules de coordinació o altres instruments en matèria de violència de gènere ha aconseguit posar en marxa protocols, mesures, formació per a millorar l'actuació coordinada i evitar la victimització institucional, repercutint en una millor atenció per part dels servicis que atenen dones víctimes de violència de gènere”, s'al·lega.
És en este punt on s'agrega l'esmena d'addició d'Esquerra Unida per a recordar que l'Àrea de la Dona de l'Ajuntament de Sagunt ja tenia pressupost propi des de l'any 2004, que el departament d'Igualtat ha sigut guardonat amb diversos premis per l'excel·lència en el seu treball, per l'atenció a les víctimes de violència masclista i per la capacitat de les mesures de sensibilització, educació, detecció precoç i intervenció implantades en la matèria.
També s'afig la denúncia que les dones saguntines víctimes de violència de gènere depenguen d'un centre privat situat a Sogorb, a 30 quilòmetres, en lloc de rebre el mateix servici en el seu propi municipi, per la qual cosa es reitera la petició a la Conselleria per a recuperar estos servicis d'assistència de manera que la gestió siga “directa i pública, amb mitjans humans i materials suficients”.
També en eixe sentit es pronuncia l'addició del grup Popular, que insta la Conselleria que considere la implantació d'un Centre Dona 24 Hores en el municipi, a causa de l'augment de la població que ja s'aprecia a Sagunt i a la projecció de creixement, “on poder oferir a les dones l'atenció permanent i específica, així com les actuacions urgents que requerisquen en situacions de crisis per a elles i les seues famílies, i que mai es queden soles”.