Medi Ambient

Sagunt demana que les obres de les futures plaques fotovoltaiques garantisquen el correcte drenatge d'aigües i minimitzen el risc d'inundacions

La moció fa referència als projectes de fotovoltaica destinats al subministrament de Powerco Battery Spain SL

La Corporació Municipal va acordar en el Ple ordinari de maig instar la Conselleria competent que exigisca que el projecte i execució de les plaques fotovoltaiques destinades al subministrament de PowerCo Battery Spain SL garantisca el correcte drenatge d'aigües i la minimització del risc d'inundacions.

Més concretament, s'especifica que garantisquen descartar el risc d'inundacions en la zona costanera davant la pèrdua de permeabilitat del sòl, garantir una solució per a les séquies, ampliant fins i tot si escau les mateixes per a afavorir una evacuació controlada de les aigües, i analitzar la necessitat de executar obres complementàries si arribat el cas s'estimés l'existència d'un increment del risc d'inundacions.

La moció va ser portada al Ple per Vox i va ser presentada pel regidor José Tomás Serrano. La proposta va ser aprovada amb els vots a favor de PSOE i Vox. Per part seua, PP i IP es van abstindre i Compromís per Sagunt i EU-PODEM van votar en contra.

Segons es recull en l'exposició de motius, el Decret llei 14/2020, del 7 d'agost, del Consell de mesures per a accelerar la implantació d'instal·lacions per a l'aprofitament de les energies renovables per l'emergència climàtica i la necessitat de la urgent reactivació econòmica marca que s'haurà “d’evitar l'ocupació de zones de perillositat d'inundació 1, 2, 3 i 4 de les categories del Pla d'Acció Territorial de caràcter sectorial sobre Prevenció del Risc d'Inundació en la Comunitat Valenciana (PATRICOVA) o categories equivalents establerts a partir de cartografies de perillositat aprovades per organismes oficials, com el Sistema Nacional de Cartografia de Zones Inundables”.

Així mateix, este Decret llei recull que caldrà “minimitzar l'ocupació de sòls d'interès per a la recàrrega d'aqüífers, no podent implantar-se en els d'alta permeabilitat i bona qualitat de l'aqüífer subjacent, excepte millor coneixement científic disponible o ús de tecnologia apropiada que garantisca la infiltració de l'aigua al subsol”.

El projecte en qüestió “afecta la totalitat de séquies i sistemes de reg que es troben a l'interior del clos de la instal·lació sense que formule en el projecte la solució que pretenia donar-se a l'afecció”.

A més, existeix una preocupació entre les persones residents en Almardà i Corint sobre “l’increment del risc d'inundacions que puga suposar la pèrdua de cultius i la modificació de la permeabilització del sòl”. Això, al costat de la falta de solucions per a les séquies fa que siga necessari atorgar “les degudes garanties per als residents en estos nuclis i possibles afectats”.

Encara que la instal·lació no es realitzarà sobre terreny inundable, en la moció es manifesta la preocupació pel desconeixement sobre si tindrà una afectació sobre territori situat en una cota inferior.