POLÍTIQUES LGTBIQA+ I ENSENYAMENT

El programa MuralArts fomenta la diversitat entre l'alumnat amb murals en centres educatius de Sagunt

L'Ajuntament de Sagunt ha organitzat este projecte per a commemorar el XX aniversari del Dia Mundial contra la LGTBIQA+fòbia

L'Ajuntament de Sagunt posa en marxa el programa MuralArts amb el qual fomentarà la diversitat entre l'alumnat mitjançant la creació de murals sobre esta temàtica en diversos centres educatius del municipi. Este projecte, amb el qual es commemora el XX aniversari del Dia Mundial contra la LGTBIQA+fòbia, marcat en el calendari el 17 de maig, està impulsat per les regidories d'Educació i de Polítiques LGTBIQA+.

El programa MuralArts ha encarregat l'autoria d'estos murals als i a les alumnes de 1er de Batxillerat Artístic de l'IES Clot del Moro, els i les quals tindran absoluta llibertat creativa per a dissenyar unes obres que reflectisquen el concepte 'diversitat'. Les temàtiques de les obres no sols se circumscriuen a la identitat de gènere o sexual, sinó que també impliquen qüestions transversals com ara la lluita contra el racisme o la tolerància.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor de Polítiques LGTBIQA+ i d'Educació, Raúl Palmero, han presentat este divendres la iniciativa en el saló de plens del Consistori acompanyats per l'alumnat participant i per les professores que coordinen el programa en l'institut.

“Projectes com este parlen d'allò que volem que siga la nostra ciutat, o del reconeixement d'eixe futur que volem que tinga el municipi”, ha manifestat el primer edil, que ha qualificat la idea com “un viatge d'aprenentatge del qual l'Ajuntament està orgullós de formar part”.

Per la seua banda, el regidor d'Educació i de Polítiques LGTBIQA+ ha expressat que per a ell era important que les dos regidories “vagen de la mà per a fomentar drets, valors i inquietuds en els centres educatius”. En este sentit, Palmero ha indicat als i a les jóvens artistes que les seues creacions “són murals que venen per a quedar-se” i que cada any s'intentarà ampliar el seu abast a més centres educatius.

“L'Ajuntament de Sagunt continuarà amb este projecte tots els anys que calga, encara que es vandalitzen els murals, perquè encara no estem en eixa societat igualitària que permeta que cadascú siga qui vulga ser”, ha agregat en esta mateixa línia l'alcalde després d'advertir-los que, malauradament, és probable que algunes de les obres patisquen vandalisme per part d'intolerants.

Des de l'IES Clot del Moro quatre estudiants i les dos professores que coordinen el grup han explicat les propostes i com s'ha desenvolupat el procés de creació. A més han presentat els esbossos dels murals que es pintaran.

“No penseu que el que esteu fent és una cosa xicoteta, ho estem presentant ací en el saló de plens perquè realment el missatge és molt potent sobre allò que som i allò que volem ser”, els ha felicitat Moreno. Tant ell com Palmero han agraït a l'institut, al claustre i a l'estudiantat la seua col·laboració i implicació en la iniciativa.

L'edil de Polítiques LGTBIQA+ i d'Educació ha aprofitat per a mostrar la seua “repulsa a les modificacions que està patint la 'Llei Trans' per part de la Generalitat”. En la seua opinió “és un error minvar els drets i llibertats de tots, totes i totis”.

Cal esmentar que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va deixar de considerar l'homosexualitat com una malaltia mental el 17 de maig de 1990, per la qual cosa este 2025 es complixen 35 anys d'este fet històric. I ja en el 2005 va començar a commemorar-se en diferents països el Dia contra la LGTBIQA+fòbia amb manifestacions que reivindiquen la igualtat de drets per a totes les persones.