CIÈNCIA I INNOVACIÓ

Sagunt celebra del 24 al 30 de maig la II Setmana de la Ciència

La programació començarà el dissabte amb la jornada Ciència al carrer, un esdeveniment divulgatiu que comptarà amb estands, xarrades, exhibicions i panells informatius durant tot el dia

Des d'este dissabte, 24 de maig, i fins divendres que ve, dia 30, Sagunt celebrarà la II Setmana de la Ciència, una iniciativa organitzada per la Regidoria d'Universitat, Ciència i Innovació que comptarà amb un complet programa d'activitats divulgatives i que arrancaran amb la jornada Ciència al carrer.

L'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, i el regidor de l'àrea, Toni Iborra, han presentat este dimarts el programa de la segona edició d'esta cita que, en paraules del primer edil, calia situar per a “poder reflexionar, atraure a tothom al voltant de la ciència i generar xarxa”.

“Fa dos anys vam materialitzar el nostre compromís amb la ciència mitjançant la creació d'una regidoria específica, que és la de Ciència, Innovació i Universitat, i dins del marc de les seues activitats anuals ens trobem amb la segona edició de la Setmana de la Ciència, que serà una jornada molt interessant i en la qual, de manera conjunta, comunicarem i donarem representació al paper que té la ciència en la nostra societat”, ha manifestat per la seua banda Toni Iborra.

“Volíem atraure el focus de l'atenció pública a la ciència. Vivim temps en els quals es dubta de moltes coses ja demostrades científicament i, precisament per això, és imprescindible que les administracions posem l'èmfasi en el treball seriós que hi ha darrere del món científic, d'allò que ens ha portat fins ací i de tots els reptes que ens queden per superar d'ara en avant”, ha puntualitzat l'alcalde.

El tir d'eixida el donarà, tal com ja s'ha assenyalat, la jornada Ciència al carrer, un esdeveniment de divulgació científica que tindrà lloc en el pantalà del port marítim. Des de les 11.00 fins a les 20.00 hores del dissabte 24 de maig, amb un descans de 14.00 a 17.00 hores, se succeiran les activitats.

D'una banda, hi haurà cinc estands on l'empresa dronfacil.com juntament amb la Policia Local de Sagunt, Holcim, Ingenio Kids, PowerCo i Sapiencia realitzaran activitats de caràcter científic i divulgatiu.

Així mateix, hi haurà un escenari amb una pantalla on es desenvoluparan fins a nou xarrades de divulgació científica d'entre 15 i 30 minuts. A les 11.00 hores serà la inauguració a càrrec de l'alcalde, que donarà pas al regidor del ram i doctor, Toni Iborra, qui donarà la primera ponència sobre Elementos que forjaron el Puerto de Sagunto: el Barrio de los Metales; a les 12.00 hores serà el torn de la doctora i regidora Maria Josep Picó, amb Ciència europea des de Sagunt: Descobrint la biodiversitat de la Marjal dels Moros; a les 12.30 hores la doctora Silvia Martínez parlarà sobre Fake science: cuando la ciencia es usada como arma de desinformación en redes sociales ; a les 13.00 hores, Laura Valdez i Lorena Rodrigo, de PowerCo abordaran ¿Qué lleva dentro un coche eléctrico? Viaje al corazón de las baterías ; i abans del recés, a les 13.30 hores Sera Huertas Alcalá explicarà ¿Qué hace un educador ambiental para sobrevivir a la desinformación científica?

Després de la parada de migdia, es reprendran les conferències a les 17.00 hores de la mà d'Ángel Fuentes, d'Ingenio Kids, amb Educación tecnológica: ¿Están tus hijos preparados para el futuro?; Ernesto Sánchez-Dehesa Carrasco, d'Holcim, intervindrà a les 17.30 hores amb la seua ponència De la Tierra al futuro: Innovaciones en la fabricación de cemento y la descarbonización del proceso; i, finalment, a les 18.00 hores David Leal, de dronfacil.com, mostrarà El papel de los drones en la sociedad actual: Mucho más que tecnología.

D'altra banda, la jornada comptarà amb dos vols d'exhibició a càrrec de dronfácil.com i es desenvoluparà l'activitat Experiencia de ciencia ciudadana: app Bioclima, que coordinarà el Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV). També s'exposaran les fotografies dels concursos de fotografia matemàtica realitzats en els IES Camp de Morvedre i Clot del Moro. Així mateix, el Museu d'Història Natural de la Universitat de València portarà materials per a exposar, i col·laboraran amb la jornada els projectes europeus Restore4Cs, juntament amb la Universitat de València, i Soteria, junt amb la Generalitat Valenciana i BC3.

Una vegada conclosa esta jornada inaugural se succeiran al llarg de la setmana la resta d'activitats. D'una banda, en el Centre Cultural Mario Monreal es podrà visitar fins a final de mes l'exposició Entre molècules, en la qual gràcies al Centre Superior d'Investigacions Científiques es pot obtindre una visió amena, divulgativa i didàctica de la química. El contingut de la mostra oferix una primera visió general de la química i el seu paper central en la ciència, seguida d'un repàs breu de les principals aportacions realitzades al llarg de la història. En un tercer bloc, s'endinsa en la química en relació amb grans camps com ara el medi ambient, la salut, l'energia i l'alimentació.

El dilluns 26 i el divendres 30 de maig, en el Casal Jove del Port de Sagunt, de 10.00 a 13.00 hores hi haurà tallers científics de la mà de Sapiencia, l'associació local dedicada a la difusió científica. Per a això s'han dissenyat activitats pràctiques que abasten diferents àmbits del coneixement científic com ara les matemàtiques, la química o la física, entre altres, pensades per a alumnat de tercer a sext de Primària, i en les quals participarà alumnat dels col·legis Tierno Galván i Mediterráneo.

El dimarts 27 i el dimecres 28, també en el Casal Jove del Port de Sagunt, de 9.30 a 14.00 hores, personal de PowerCo oferirà tallers pràctics que combinaran l'ensenyança teòrica sobre les cel·les de bateries i el seu funcionament amb una activitat en la qual crearan, per equips, les seues pròpies cel·les de bateria. PowerCo portarà també vehicles d'exhibició com a exemple.

Finalment, el dijous 29, de 12.00 a 13.00 en el Centre Cívic Antic Sanatori tindrà lloc una xarrada sobre les carreres STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques, per les seues sigles en anglés), en col·laboració amb Sapiencia, on diferents professionals donaran a conéixer la realitat d'estos estudis de la branca científica des dels programes acadèmics de les universitats fins al posterior desenvolupament professional.