
La Universitat de València (UV) ha posat en marxa el RossetaUVLab, el Laboratori d'Innovació Social i Ambiental de la Marjal dels Moros creat en el marc del desenvolupament de dos projectes europeus: Restore4CS, de la UV, i Soteria, amb participació de la Generalitat Valenciana i BC3. A més a més, la iniciativa disposa del suport del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), de la Generalitat Valenciana, i de l'Ajuntament de Sagunt a fi d'avançar en la consolidació del Campus UV a la ciutat.
A esta presentació, vinculada amb la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, han assistit els membres fundadors del RossetaUVLab, pertanyents als quatre pilars de la innovació oberta en la qual es basa la metodologia de living lab: l'acadèmia, l'administració pública, l'empresa i la ciutadania.
El RossetaUVLab ha estat presentat per la delegada de la Rectora de la Universitat de València, María Dolores Pitarch; l'alcalde de Sagunt, Dario Moreno; el catedràtic d'Ecologia de la Universitat de València, Toni Camacho; i la subdirectora general de Canvi Climàtic i Educació Ambiental de la Generalitat Valenciana, Cristina Vicent.
El RossetaUVLab està promogut per la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, junt amb l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, amb el suport del Vicerectorat de Cultura i Societat i la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt i el CEACV de la Generalitat Valenciana. El lab planteja desenvolupar la seua activitat en el marc de la quàdruple hèlix de l'Open Innovation.
Este living lab troba el seu germen en el desenvolupament i sinergies generades per dos projectes europeus Horitzó 2020, els quals tenen la Marjal dels Moros com a ecosistema pilot de la seua recerca. Estos són: Restore4CS, amb participació de la Universitat de València, i Soteria, liderat per BC3, i on la Generalitat Valenciana participa mitjançant la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori.
Davant la necessitat d'optimitzar la interacció amb els stakeholders de projectes europeus vinculats a la Marjal dels Moros, així com afavorir la seua implicació en la conservació de la biodiversitat i la restauració dels ecosistemes, naix RossetaUVLab, el qual també podrà ser una plataforma de trobada amb altres projectes europeus interdisciplinaris els quals aborden tant la Marjal dels Moros, com les zones humides, la restauració dels ecosistemes, la governança ambiental, el litoral, la intel·ligència territorial, els servicis ecosistèmics, etc.
La missió d'este lab és fomentar la implicació de la ciutadania, el diàleg entre diversos sectors econòmics, culturals, científics, polítics artístics, socials de l'àmbit de la comunicació i la creació de continguts audiovisuals (tant públics com privats) amb una projecció i dimensió internacional. Tenint en compte també el lideratge i responsabilitat social de les universitats públiques i l'administració autonòmica en la transferència de resultats d'investigació i la promoció de la cultura de sostenibilitat, l'educació ambiental i l'adaptació al canvi climàtic.