La Corporació Municipal de Sagunt insta la Generalitat Valenciana a adherir-se a l'Acord Estatal d'Habitatge 2026-2030

En l'acord també es reclama al Govern autonòmic augmentar el finançament per a la construcció d'habitatge

L'Ajuntament de Sagunt ha aprovat en el Ple ordinari de juliol instar la Generalitat Valenciana a adherir-se a l'Acord Estatal d'Habitatge 2026-2030, presentat pel Govern central en l'última Conferència de Presidents. La moció també reclama al Govern autonòmic que augmente el finançament per a la construcció d'habitatge fins a un 40 % del total del pacte esmentat anteriorment.

Un altre dels acords del document aprovat per la Corporació Municipal de Sagunt és instar la Generalitat Valenciana a la modificació de la normativa autonòmica per a “blindar el parc públic i social d'habitatge i que no es puguen desqualificar habitatges que siguen finançades amb recursos públics”. A més, el Consistori sol·licita al Govern autonòmic la creació d'una base de dades pública sobre els preus de compravenda d'habitatges a la Comunitat Valenciana (a compartir amb l'Estat) “com a mostra de transparència i servei a la ciutadania”.

La moció va ser proposada pel grup municipal PSPV-PSOE i el ponent de la mateixa va ser el seu portaveu, Javier Raro. El document va ser aprovat amb els vots a favor de PSOE, Iniciativa Porteña, Compromís per Sagunt i EU-Podem, mentre que PP i Vox van votar en contra.

Tal com es detalla en l'exposició de motius del text aprovat: “L'habitatge és un dels principals reptes socials, econòmics i generacionals que afronta el nostre país. L'accés a un habitatge digne, segur i assequible és un dret constitucional que, no obstant això, s'ha vist greument compromés en les últimes dècades a conseqüència de polítiques especulatives, falta de planificació i una inversió pública insuficient”.

Davant esta realitat, el president del Govern, Pedro Sánchez, va plantejar en l'última Conferència de Presidents una sèrie de mesures “decidides, ambicioses i necessàries per a corregir eixe dèficit històric”. El paquet de mesures presentat pel Govern proposa un nou Acord Estatal d'Habitatge 2026-2030 que “triplica la inversió en este àmbit, passant de 2.300 milions d'euros a 7.000 milions d'euros per als pròxims 5 anys”, segons diu textualment la moció.

La mateixa continua afirmant que moltes comunitats autònomes governades pel Partit Popular, com la Comunitat Valenciana, han optat per “la inacció, el rebuig o el boicot”. Segons s'explica en el document aprovat: “Eixa actitud, lluny de ser una mera discrepància política, té conseqüències concretes. No és admissible que, per raons ideològiques o de confrontació partidista, s'impedisca el desplegament de polítiques públiques destinades a l'interés general”.

El Consistori ha elaborat un informe en profunditat per a saber “quines són les zones tensionades” de la ciutat, així com per a “localitzar les parcel·les abandonades de grans tenidors i obligar-los a construir”. Així mateix, en la moció s'afirma: “Sagunt és el municipi de la Comunitat Valenciana que més sòl públic ha cedit per a la construcció d'habitatge de protecció pública. Estem aplicant un recàrrec de l'IBI als grans tenidors amb habitatges buits durant més de dos anys i col·laborant amb el sector privat per a agilitzar la construcció d'habitatge lliure”.

Finalment, el document recorda que els ajuntaments, com a administració més pròxima a la ciutadania, són “testimonis directes de les dificultats diàries que enfronten milers de persones” per a accedir a un habitatge: “Considerem fonamental que el Govern central i la Generalitat Valenciana també s'impliquen de manera decidida i coordinada per a donar solucions efectives a un dels grans problemes de la ciutadania”.