TRANSPARÈNCIA

L'Ajuntament de Sagunt insta la Generalitat a reforçar l'Agència Valenciana Antifrau i a reinstaurar l'Oficina de Recuperació d'Actius

El ple de la corporació va aprovar una moció de condemna a tota classe de corrupció, especialment aquella vinculada a càrrecs públics, partits polítics i grans empreses

La corporació municipal de Sagunt va acordar instar el Consell de la Generalitat Valenciana a recuperar i reforçar la independència de l'Agència Valenciana Antifrau (AVA), instaurant el Codi Ètic i el Comité d'Ètica, i garantint l'elecció de la seua direcció per majories reforçades, així com a reinstaurar l'Oficina de Recuperació d'Actius (ORA) per tal de recuperar els diners desviats il·legalment en casos de corrupció.

Així mateix, des del consistori es condemna “amb total contundència i sense cap pal·liatiu tota classe de corrupció, i més enèrgicament la que està vinculada a càrrecs públics, partits polítics i grans empreses”. Així es va aprovar dijous en el ple ordinari de la corporació corresponent al mes de juliol.

La moció, presentada pel grup municipal Compromís per Sagunt i defensada per la seua regidora Maria Josep Picó, va eixir avant amb els vots a favor de tots els grups polítics excepte PP i Vox, que van votar en contra.

Segons s'assenyala en l'argumentació de la proposta, este conjunt d'instruments com l'AVA o l'ORA va convertir la Comunitat Valenciana en una referència internacional. “L'organització Transparència Internacional va reconéixer l'Agència Valenciana Antifrau com un exemple de bones pràctiques”, es recorda. “No obstant això, els avanços assolits s'han vist greument amenaçats i desmantellats en els últims anys. La pèrdua d'independència de l'Agència, l'eliminació del seu Codi Ètic i del Comité d'Ètica, i la desaparició de mecanismes essencials de control, evidencien una clara voluntat política de desprotegir la ciutadania davant de les males pràctiques i afavorir l'opacitat”, s'alerta en la moció.

En l'exposició de motius també s'advertix que “la corrupció representa una de les principals amenaces per a les democràcies modernes. No sols suposa un greu perjuí per a les arques públiques, sinó que afebleix el teixit institucional, destrueix la confiança de la ciutadania en les administracions, afavoreix el clientelisme i distorsiona la competència econòmica”. En este sentit s'explica que “genera una clara competència deslleial, on empreses que actuen de forma honesta es veuen excloses per no voler participar en un sistema pervers de favors i suborns”.

“Cal recuperar els mecanismes d'alerta, control i transparència que garantien una administració neta i oberta”, reclama la moció. “La democràcia només pot consolidar-se sobre la base de la integritat, la rendició de comptes i el respecte a l'interés general. No podem permetre ni la banalització ni la normalització de la corrupció”, conclou l'acord municipal.