Acord de Govern de l'Ajuntament de Sagunt 2023/2027

Text íntegre del pacte entre el PSPV-PSOE de Sagunt i EU-Unides Podem

Acord de govern 2023/2027

El PSPV-PSOE de Sagunt, EUPV Sagunt i Podem Morvedre, després dels resultats electorals del passat 28 de maig de 2023, que van atorgar 12 regidors/as al PSPV-PSOE i 1 regidor a Esquerra Unida – Unides Podem, acorden signar aquest pacte que formalitza un govern de coalició per a l'Ajuntament de Sagunt. Este acord garantirà l'estabilitat del govern de la ciutat de Sagunt per a la legislatura 2023-2027, amb l'objectiu de millorar la vida de la ciutadania i construir un futur més just i sostenible per a tots i totes, que estarà basat en els eixos programàtics següents:

 

PARTICIPACIÓ CIUTADANA                                                                                            Potenciarem la participació ciutadana en els assumptes municipals. Volem unajuntament més pròxim i accessible.

Les inversions municipals seran resultat de les propostes dels òrgans consultius i de participació d'entitats i ciutadania.

Posada en marxa dels Pressupostos Participatius destinant un percentatge de les inversions municipals perquè siga decidit per la ciutadania.

 

ORGANITZACIÓ MUNICIPAL
S'aprovarà una relació de llocs de treball de l'ajuntament actualitzada i conforme a la realitat municipal, amb reorganització de serveis i àrees per a la millor coordinació, cooperació i eficiència dels serveis municipals.

L'Ajuntament de Sagunt continuarà avançant en la gestió directa dels serveis públics i en la consolidació d'una ocupació pública de qualitat.

Continuarem amb els tràmits per a la cessió del conservatori Joaquín Rodrigo a la Generalitat Valenciana.

 

OCUPACIÓ I DESENVOLUPAMENT LOCAL
Impuls a la formació i a l'ocupació, amb una formació adaptada a l'oferta d'ús del futur i buscant sinergies amb les noves inversions industrials.

Continuarem amb l'estratègia d'atracció d'empreses i inversió de la passada legislatura.

Es continuaran implementant proposades per a facilitar l'accés a l'ocupació, prioritzant
l'ocupació local.

Posarem en marxa un espai de cotreball que permeta posar en valor el talent urbà i la
creació de noves empreses locals.

Dinamitzarem el comerç local amb la millora de l'entorn dels barris comercials i posarem en marxa noves iniciatives per al comerç de proximitat.

 

EMPRESA PÚBLICA MUNICIPAL. SERVEIS PÚBLICS
Durem a terme les gestions necessàries per al trasllat de l'empresa pública municipal a noves instal·lacions. El projecte de nova seu comptarà amb la participació activa del consell d'administració i dels comités de treballadors/as.

Continuarem amb la reestructuració de la SAG i amb la millora de la neteja i serveis d'higiene urbana. Per a ells aplicarem les noves tecnologies, i la modernització i renovació d'equips i sistemes. A més, s'implementaran serveis especials de recollida i de neteja.

La gestió de la recollida de residus s'adaptarà a les noves condicions que s'establisquen en el Pla Local de Gestió de Residus que s'aprovarà per la corporació.

Estudiarem la remunicipalització de determinats serveis que permeten agilitzar les obres d'accessibilitat, vies públiques, edificis públics, etc.

 

BENESTAR SOCIAL
Apostem per uns serveis comunitaris basats en la proximitat, la solidaritat, la integració, el reconeixement a la pluralitat de la nostra societat, la promoció de xarxes socials d'ajuda, la defensa dels drets socials i la Justícia Social.

Convertirem l'antic aulari de la plaça Ibèrica en un centre de dia de salut mental infanto juvenil, dins de l'estratègia de salut mental definida per la Generalitat. Serà un nou equipament municipal per a tractament, assessorament i acompanyament en problemes de salut mental.

Reclamarem la implantació de la família professional de serveis socioculturals i a la comunitat en els centres d'FP del municipi.

Promourem la creació de grups de voluntariat i ajuda.

Treballarem amb la població migrant per a facilitar la seua integració i assegurar els seus drets.

 

HABITATGE
Per a les polítiques d'habitatge necessitem dades i anàlisis i una estratègia, que inclourà un Pla municipal d'habitatge, plans de rehabilitació i plans d'incentivació del lloguer.

Promourem programes de lloguer assequible i cooperativisme per a oferir solucions d'habitatge.

Inclourem projectes d'habitatges tutelats per a persones amb discapacitat.

Seguirem avant amb la creació progressiva d'un parc públic d'habitatges adaptat a les necessitats de les persones majors amb problemes de mobilitat i amb pocs recursos i altres col·lectius en situació de dependència.

Cedirem parcel·les municipals a empreses cooperatives que impulsen projectes de cohabitatge (cohousing) intergeneracional.

 

SANITAT
El creixement econòmic ha d'anar acompanyat de millors serveis públics.

Reclamarem millors instal·lacions sanitàries i ampliació de serveis, inversió contínua a l'Hospital de Sagunt i centres de salut. Aquesta inversió haurà d'anar acompanyada de la conseqüent ampliació de plantilla.

Posarem especial atenció en el sistema de salut mental, amb mitjans del propi Ajuntament, però també des de la Generalitat, especialment per a adolescents.

 

EDUCACIÓ
Hem d'estar vigilants perquè la Conselleria d'Educació complisca amb els seus compromisos del programa Edificant i en la millora de col·legis públics.

Obrirem els patis escolars fora de l'horari escolar.

Treballarem amb els centres educatius a coordinar una estratègia i les oportunitats perquè tot l'alumnat puga gaudir de programes d'intercanvi internacional.

Reclamarem la implantació de formació en les branques d'expressió artística en FP, així com d'altres branques que puguen resultar interessants com a jardineria.

 

ESPAI PÚBLIC
Tindrem una única regidoria amb visió global de tot l'espai públic, amb l'objectiu posat en la mobilitat sostenible i l'accessibilitat.

Durem a terme un pla d'asfaltat i manteniment de carrers i avingudes.

Crearem entorns urbans inclusius per a totes les generacions: bancs en itineraris clau i xarxa de banys públics per a una ciutat que tothom puga gaudir.

S'elaborarà un pla de zones verdes: enfront del formigó, zones verdes i paviments que puguen absorbir aigua. En la mateixa línia, es faran infraestructures i mesures de disseny de l'espai públic per a minimitzar els efectes de les fortes pluges.

El sòl de titularitat pública serà per a dotacions i usos de caràcter públic i col·lectiu.

Continuarem amb el projecte per al nou Passeig Marítim de Port de Sagunt.

Impulsarem l'entorn de l'Albereda de Port de Sagunt com un gran espai d'ús públic.

 

TRANSPORT I MOBILITAT URBANA
Crearem el Fòrum de Mobilitat.

Continuarem ampliant i connectant la xarxa de carrils bici en el nostre municipi.

Estudiarem la viabilitat d'implantar un servei de lloguer de bicicletes i patinets. Recuperarem espai per a vianants, estudiant de forma consensuada amb els veïns la implantació de zones de pas restringit per a cotxes en diferents barris o la creació de zones per als vianants.

Reclamarem la connexió del Port de Sagunt amb la xarxa de rodalia.

El servei Bus de Nit serà gratuït i estudiarem la seua ampliació els divendres i vespres de qualsevol festiu.

Estudiarem la posada en marxa d'una Empresa de Transport Públic Municipal.

Continuarem reclamant una línia d'autobusos cap al campus universitari de Burjassot.

Redissenyarem la zona blava en tot el municipi per a la seua reducció i amb un nou estudi de zones i places, analitzant també l'aparcament reservat per a veïns/as.

 

MEDI AMBIENT I TRANSICIÓ ECOLÒGICA
Reprendrem la declaració de la muntanya de Romeu com a Paratge Natural Municipal i la defensa de la declaració de paisatge protegit de les muntanyes entre el Palància i el Belcaire.

Amb fórmules com la de contractació d'empreses de serveis energètics, s'optimitzarà la il·luminació amb la substitució de totes les lluminàries i fanals de la ciutat. Millor il·luminació, estalvi econòmic i reducció d'emissions.

Aprofitarem la superfície d'edificis públics per a instal·lar energies renovables aconseguint ple autoconsum.

Incentivarem la posada en marxa de comunitats energètiques que permeten que llars, comerços i fins i tot indústries del municipi puguen consumir energia renovable abaratint la seua factura elèctrica.

Crearem un observatori municipal contra el canvi climàtic, amb el departament de Medi Ambient i altres delegacions vinculades, juntament amb el Consell de Medi Ambient i altres entitats socials.

Exigirem l'execució immediata del projecte de regeneració de les nostres platges per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i accions urgents de manteniment i accessibilitat.

Destinar Pressupost per a la signatura d'un conveni amb el Laboratori de Costas de la UPV per a monitorar l'evolució de tota la nostra costa i poder exigir solucions a la resta d'administracions.

Defensarem l'anul·lació de l'expedient de partió del Dic de Menera i la seua regeneració com a espai públic i verd.

 

CULTURA I PATRIMONI
Aprovarem un Pla estratègic de cultura i reactivarem el Consell de Cultura Municipal.

En l'àmbit del projecte de renovació del passeig marítim, proposarem convertir el Casino de la platja en un futur Centre d'Art Contemporani.

Finalitzarem el projecte de la Gerència, mantenint l'ús públic dels xalets de la Gerència. Plantejarem la cessió d'alguns dels edificis a la Universitat de València per a la creació d'un campus universitari a la ciutat i podent existir concessions per a la implantació d'altres activitats.

Obertura del centre social de Baladre, generant una programació estable social i cultural per a aqueix barri, incloent-hi els veïns/as i associacions en l'elaboració d'aquesta programació.

Reclamarem major finançament per a la Fundació del Patrimoni Industrial per part de la Generalitat, així com buscarem mecenatges en les empreses del municipi i altres administracions.

Avançarem en la catalogació, inventariat i digitalització de l'arxiu miner-siderúrgic.

L'avinguda Adolfo Suárez serà un museu industrial a l'aire lliure, amb peces industrials des de la Gerència al Pantalà.

Seguirem amb la posada en valor dels nostres elements patrimonials i exigirem a la Generalitat Valenciana l'inici de les obres de la Nau de Tallers i de l'Economat.

Durem a terme un projecte per a recuperar els banys àrabs de Sagunt i el seu conjunt medieval.

Demandarem inversions en el Castell i el Teatre Romà com a elements clau del nostre patrimoni històric, reclamant un nou Pla Director del Castell i l'inici immediat de les obres previstes.

Crearem un circuit de música en directe i elaborarem una ordenança que permeta concerts de música en zones públiques.

Seguirem la línia d'ampliació de la xarxa de biblioteques i convertirem la Casa Romeu en un centre polivalent lligat a l'estudi i la cultura, amb un espai de record i explicació de la figura històrica de José Romeu.

Obrirem les sales d'estudi de dilluns a diumenge en període d'exàmens.

Completarem la segona fase del conjunt del Grau Vell per a posar en marxa la Casa de la Mar.

Executarem l'ampliació de l'aula didàctica de cultura clàssica Domus Baebia.

Desenvolupament del projecte museístic del Museu Industrial i de la Memòria Obrera.

 

MEMÒRIA HISTÒRICA
Rehabilitarem en diferents fases els vestigis de la guerra civil a Sagunt.

Crearem un centre d'interpretació de la Guerra Civil en el refugi de propietat municipal del carrer Sant Francesc, parlant amb la Comunitat de veïns perquè la seua activitat es duga a terme de forma consensuada.

 

IGUALTAT
Gestionarem de manera directa els serveis d'assistència a dones víctimes de violència de gènere.

No acceptarem ni un sol pas arrere en la protecció de les víctimes de violència masclista i continuarem denunciant i duent a terme labors de conscienciació per a acabar amb aquesta xacra.

 

LGTBIQA+
Crearem una regidoria amb pressupost propi per a polítiques LGTBIQA+, incloent-hi la sensibilització i conscienciació sobre les diferents realitats d'aquest col·lectiu.

Aprovarem i desenvoluparem un protocol d'actuació integral contra la LGTBIQAfobia, l'assetjament i les agressions per raó d'orientació sexual.

 

JOVENTUT I INFÀNCIA
Crearem una borsa d'ocupació jove en coordinació amb Promoció Econòmica i les seues polítiques actives de creació d'ocupació.

Desenvoluparem un servei d'assessorament per a accés a l'ocupació i habitatge en
coordinació amb els departaments de Promoció Econòmica i Habitatge amb polítiques actives per a l'emancipació juvenil.

Crearem un Espai Jove en Baladre amb activitats, oferta d'oci i dinamització juvenil en el barri.

Estudiarem la creació d'un alberg juvenil.

Redactarem un Pla d'oci nocturn alternatiu.

 

ESTRUCTURA MUNICIPAL

ALCALDIA: PSOE

TINENCES D'ALCALDIA:
1a Tinença d'Alcaldia: PSOE
2a Tinença d'Alcaldia: EUPV-Podem
3a Tinença d'Alcaldia: PSOE
4a Tinença d'Alcaldia: PSOE
5a Tinença d'Alcaldia: PSOE
6a Tinença d'Alcaldia: PSOE
7a Tinença d'Alcaldia: PSOE
8a Tinença d'Alcaldia: PSOE

Tinença d'Alcaldia de Port de Sagunt: EUPV-Podem

Tinença d'Alcaldia de Baladre: PSOE

Tinença d'Alcaldia d’Almardà, Corint i Malva-rosa: PSOE


JUNTA DE GOVERN:
PSOE: 8 representants

EUPV-Podem: 1 representant

ÀREES DE GOVERN:
PSOE (5): Governança pública i seguretat ciutadana; Hisenda i patrimoni; Drets socials; Disseny urbà, ecologia i infraestructures; i Ocupació, indústria i promoció de la ciutat.

EUPV-Podem (1): Gestió sociocultural, esportiva i participativa.


REGIDORIES:
PSOE: personal i règim interior, salut laboral, transparència, SAIC i serveis generals, arxiu municipal, noves tecnologies, gabinet de comunicació, policia local, protecció civil, hisenda, patrimoni municipal, patrimoni cultural i industrial, esports, cultura, festes i cultura popular, promoció del valencià, agermanament, participació ciutadana, serveis socials, majors, habitatge, cooperació, agenda 2030, igualtat, polítiques LGTBIQ+, educació, universitat popular, urbanisme, activitats, mobilitat urbana, manteniment, aigües, contractació i inversions, medi ambient, transició energètica, sanitat, cementeris, benestar animal, promoció econòmica, indústria, universitat i ciència, comerç i mercats (AFIC), consum (OMIC) i turisme.

EUPV-Podem: joventut i infància, memòria democràtica, biblioteques i platges.


ORGANISMES MUNICIPALS:
Els diferents organismes municipals seran gestionats pel PSOE amb la representativitat
d'EUPV-Podem que indiquen els respectius estatuts.


COMISSIONS INFORMATIVES:
Es crearan 6 comissions informatives permanents coincidents amb les àrees: 5 d'elles presidides per PSOE i una per EUPV-*Podem (gestió cultural, esportiva i participativa).

Es mantindran les 3 comissions informatives especials: 2 d'elles presidides per PSOE i una per EUPV-Podem (especial de platges).

Representant PSPV-PSOE Sagunt                                  Representant EUPV-Podem