Ajuntament de Sagunt i Autoritat Portuària de València avancen en la integració port-ciutat

En la primera reunió del Comité Assessor del Port de Sagunt ja s'ha abordat l'actualització del conveni de 2009, així com la inversió del 1% en patrimoni cultural
Imagen 1

Hui s'ha constituït i ha tingut la seua primera reunió el Comité Assessor del Port de Sagunt, presidit per l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, i del qual formen part representants de l'Ajuntament de Sagunt, la Generalitat Valenciana i l'Autoritat Portuària de València.

L'alcalde ha considerat aquesta constitució com “un fet molt remarcable. Un objectiu que nosaltres ja ens havíem marcat des del principi i que ja feia molt de temps que estàvem demanant. Per a nosaltres açò no és encara suficient per aconseguir una major autonomia del nostre port, però és un pas molt important i de fet en esta primera reunió hem avançat moltíssim en els objectius que ens hem marcat d'integració port-ciutat”.

Fernández ha destacat, en aquest sentit, el compromís aconseguit de reescriure el conveni de 2009 entre l'Ajuntament de Sagunt i l'Autoritat Portuària, “i que era paper mullat perquè estava totalment condicionat a una ampliació portuària que ni ha arribat ni se li espera. Per tant, el conveni signat pel llavors president de la APV, Rafael Aznar, i l'alcalde en aquell moment, Alfredo Castelló, ho hem d'actualitzar tenint molt present que els beneficis per a la ciutat d'esta actualització s'han de veure des del primer dia”.

Un dels principals avanços d'aquesta iniciativa és que una part del port actual va a dedicar-se a usos ciutadans. Tal com ha detallat l'alcalde, “el port es va a obrir a la ciutat, i ho anem a intentar fer el més prompte possible almenys en una part en la qual amb una xicoteta inversió es pot habilitar un accés, i sobretot, anem a reflectir en aqueix conveni que pràcticament tot el moll Nord i el sector que envolta al moll pesquer, vaja a tenir un ús d'integració port-ciutat. Açò significa, que els ciutadans accediran a aqueixes zones i que estes tindran usos oberts als ciutadans, és a dir, d'oci, hostaleria, etc.”.
 

Un altre dels assumptes abordats en la primera reunió del Comité ha sigut la situació i l'actuació relativa al pantalà. Després d'escoltar les explicacions, l'alcalde ha destacat que mantenir íntegrament el mateix suposaria una inversió de 6 milions d'euros i un manteniment anual de 100.000 euros, per la qual cosa s'estudiarà quin serà el futur d'aquesta instal·lació, manteniment íntegre o manteniment d'una part del mateix.
 
Recuperació, rehabilitació i posada en valor del Grao Vell 

El tercer punt important tractat en la reunió ha sigut la recuperació, rehabilitació i posada en valor de tota l'àrea del Grau Vell, tant de l'antic port ibero-romà com de les instal·lacions de la torre i els magatzems. Quico Fernández ha confirmat que “hem aportat un projecte que hem quantificat en milions d'euros, hi ha diverses possibilitats perquè l'Autoritat Portuària, a la qual li hem traslladat ja aquest projecte, ha entés en primer lloc que no s'han complit les obligacions que es tenien amb l'Ajuntament de Sagunt en el sentit que s'havia d'haver invertit un 1% del total de la inversió pública executada, i crec que és de justícia dir-ho perquè és un deute pendent i en segon lloc, ens han comunicat que Puertos del Estado veu amb bons ulls que es col·labore en la recuperació d'un dels ports més antics que queden en la península i del qual tenim constància i restes arqueològiques molt importants”.

El director general de l'Autoritat Portuària de València, Francesc Sánchez, que també forma part del Comité, junt entre uns altres, al segon tinent d'alcalde i regidor delegat d'Urbanisme, Pablo Abelleria, ha confirmat aquest avanç en la integració port-ciutat i en el progressiu alliberament de zones d'usos estrictament portuaris. A escala general ha afirmat que el port de Sagunt és el port de les oportunitats i que estan bolcats a desenvolupar-ho, per a açò són necessaris l'accés ferroviari i espais logístics. Respecte a les possibles fórmules a l'hora de gestionar els usos ciutadans citats, des de la APV consideren, per experiències prèvies, que seria apropiat que la APV promoguera aqueixos espais per a usos socials i gestionara les activitats plantejades per l'Ajuntament de Sagunt.
 
Com a conclusió, l'alcalde ha valorat el dia d'hui com molt important per a la ciutat, “nosaltres ja estem treballant i anem a acurtar al màxim els terminis perquè estos objectius s'aconseguisquen al més prompte possible”.