La tercera edició del festival Al Crepuscle continua amb la segona representació de Las cartas de Ulpiano, una obra de teatre amb la qual s'homenatja el primer president de l'agrupació local del PSOE a Sagunt i ànima del sindicat UGT, Ulpiano Alonso, que va ser afusellat el 17 de novembre de 1939. La representació teatral tindrà lloc demà, divendres 21 de juny, a la torre del paratge natural del Grau Vell en caure la vesprada.
Després de la segona escenificació d'esta obra de teatre de caràcter intimista, la jornada conclourà amb un recital de flamenc interpretat per Paco del Pozo. Este cantaor d'origen madrileny interpretarà un recorregut on tocarà tots els pals del gènere, acompanyat al toc per Jerónimo Maya i per Roberto Vozmediano a la percussió. Esta proposta musical fusionarà la passió continguda en soleás, alegries i buleries amb la màgia del capvespre.
Respecte a l'argument de Las cartas de Ulpiano, al final de la Guerra Civil, Ulpiano Alonso va ser detingut i va estar set mesos en diferents presons de la ciutat. Durant la seua prolongada estada a la presó, la seua esposa Julia i el protagonista de Las cartas de Ulpiano van trobar un mètode per a comunicar-se per escrit a través de paperets ocults en el cabàs en el qual diàriament la seua dona li portava el menjar. De Julia no es conserva cap carta, però sí de Ulpiano: més de 130.
En les missives, el primer president de l'agrupació local del PSOE a Sagunt transmet el gran amor que li professa a la seua dona, la preocupació pel que els poguera ocórrer, les condicions presidiàries i, especialment, la sort que temia després del Consell de Guerra al qual va ser sotmés i en el qual se li havia condemnat a mort. La representació donarà a conéixer per primera vegada esta escruixidora correspondència a través de les veus de Pep Ricart i Blanca Martínez.
Ulpiano Alonso va ser afusellat el 17 de novembre de 1939 a Paterna i el seu cos, llançat a la Fossa 95 al costat de 45 republicans més. En l'actualitat, 84 anys després, la fossa ha sigut exhumada i els familiars estan a l'espera d'una possible identificació de les seues restes mitjançant l'anàlisi d'ADN.
Al Crepuscle és un festival gratuït organitzat per les regidories de Cultura i de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt, que compta també amb la col·laboració de la companyia Hongaresa Teatre, la Generalitat Valenciana, l'Autoritat Portuària de València i Saggas.
La particularitat essencial que fa únic a Al Crepuscle és que les representacions s'escenifiquen en caure la vesprada, sense llum artificial, en els dies pròxims al solstici d'estiu. De manera que és un festival que aprofita el trànsit entre el dia i la nit. A més, es tracta d'una proposta artística sostenible i arrelada als orígens del teatre fet a partir de llum natural, amb la qual es potencien els espais escènics a l'aire lliure i el gaudi de l'experiència artística.
Inauguració del festival Al Crepuscle
Ahir va començar la programació del festival Al Crepuscle amb la lectura d'un manifest per part de la companyia Hongaresa Teatre i amb la intervenció de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno. Seguidament, les persones assistents van poder gaudir de la interpretació del disc de folk/jazz Endevina, d'Eixa, un projecte de la compositora, cantant i intèrpret d'acordió i piano, Isabel Latorre.
El tradicional manifest, elaborat pel director artístic d'Al Crepuscle, Paco Zarzoso, i que es llig des del primer festival, ve a fer una reflexió sobre el capvespre en sí o, més ben dit, el crepuscle. A través d'uns versos, es fa una oda d'un moment màgic del dia, que aprofita el festival per a desplegar el seu potencial. Així mateix, fa referència als orígens del teatre, quan s'aprofitava eixe moment del dia per a representar les obres. Amb este manifest es posen també en valor totes les connotacions que envolten este moment del dia.
Darío Moreno va assegurar que Al Crepuscle és un festival que «es va consolidant» i que «connecta molt bé amb tot el nostre patrimoni, la nostra essència mediterrània i eixa llum que tenim al crepuscle». A més, va afegir: «Este festival és un esdeveniment de reconnexió, de reconnexió amb el nostre entorn, amb el nostre entorn natural, amb la nostra història, amb el nostre passat, amb qui som, amb la nostra identitat i amb el nostre patrimoni». D'altra banda, va definir el Grau Vell com un «lloc meravellós» per a dur a terme el festival i va afirmar que a Sagunt «som cultura» i que poder gaudir de teatre, música en un entorn tan «privilegiat» que pretén traure el màxim potencial del lloc és una cosa que «ens ha de fer reflexionar».