Àlan Greus, Juan Carlos Elijas i Joan Ramon Gironès, guanyadors dels Premis Literaris “Ciutat de Sagunt” 2017

Els guardons premien les millors obres en valencià, originals i inèdites, en les modalitats de narrativa, poesia i teatre

Els escriptors Àlan Greus, Juan Carlos Elijas i Joan Ramon Gironès s'han alçat amb els guardons dels Premis Literaris “Ciutat de Sagunt” 2017, en les modalitats de narrativa, poesia i teatre en valencià respectivament. L'acte de lliurament dels premis, que enguany compleixen el seu 20 aniversari, s'ha celebrat al Centre Cultural Mario Monreal. El premi de narrativa ha sigut dotat amb 6.000 euros, i els de poesia i teatre amb 3.000 euros cadascun. A més a més, es publicaran les obres guanyadores en Onada Edicions.

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha declarat que “els premis Ciutat de Sagunt s'han convertit en una de les referències en el panorama de la nostra literatura per l'afluència d'escriptors que consideren que es tracta d'uns guardons que tenen un prestigi i una dotació econòmica que nosaltres estem intentant millorar any rere any”. També ha manifestat que esta edició és especial perquè es compleixen 20 anys del primer certamen de poesia que es va celebrar en 1997, “any que suposa un punt d'inflexió en aquesta ciutat en molts aspectes”. A més a més, ha recordat que estos premis “van ser una incitativa que va dur a terme el regidor Paco Agües, a qui rendirem un homenatge”.

Amb estos premis “consolidem la nostra oferta cultural d'una banda, cosa que és important perquè la cultura no solament pertany als intel·lectuals, ja que és una de les activitats més necessàries per a la ciutadania en general, i per altra banda té un component econòmic important” ha recalcat Fernández, qui també ha insistit que una ciutat culta “és una ciutat que prospera i per tant per a nosaltres la cultura, i en este cas la literatura, té una importància transcendental”. 


“En definitiva, esta és un ciutat que bull de cultura, ja que dóna una oferta a la ciutadania no solament de Sagunt, sinó de les localitats de la comarca i de la resta del territori valencià i que va acompanyada d'una projecció en l'aspecte patrimonial, sent esta una de les bases del que nosaltres considerem que és la nostra identitat però també el nostre progrés i el del nostre creixement econòmic” ha manifestat Fernández, qui ha assistit a l'acte acompanyat pel regidor de Promoció del Valencià, José Manuel Tarazona, i altres membres de la Corporació Municipal. Així mateix, cal destacar que l'acte ha estat conduït per l'actuació de la companyia teatral Camí de Nora.

 
Pel que fa als premis, la guanyadora del XIX Premi de Narrativa ha sigut Teoria del càstig, una novel·la els personatges de la qual caminen sobre la ratlla que delimita la infracció, ben actuant com a autoritat que sanciona, ben suportant la càrrega del càstig. Un enamorat que pateix la indiferència de l'estimada, una mestressa de casa atrapada en la malaltia del marit, un escriptor que busca l'oportunitat de publicar el seu primer llibre o un tauró de les finances que pateix un accident aeri ens conviden a una reflexió sobre que justifica el càstig més enllà de les lleis humanes.


El seu autor, Àlan Greus, és llicenciat en Filologia per la Universitat de València. Actualment exerceix la docència com a professor de llengua i literatura en l'ensenyament secundari. Ha treballat d'assessor lingüístic en diversos àmbits. En 1996 va guanyar el Premi Bancaixa de narrativa juvenil amb L'amulet egipci; en 1997, el Sant Carles Borromeu de contes i narracions amb Relats de la creença i l'Enric Valor de narrativa juvenil amb L'art de Raimon. En 2002 va obtindré el Ciutat d’Alzira de novel·la amb L'hereu.

El XX Premi de Poesia Jaume Bru i Vidal ha sigut per a Tríptics dels déus absents, un poemari on es glossen textos que pertanyen a la història de l'home en les diferents civilitzacions: Mesopotàmia, Egipte, Índia, Xina. Amb un estil entre simbòlic i atàvic, la simbologia flueix i la solitud de l’Homo poeticus cada vegada és més palès a mesura que el seu caminar s'allunya de la relació amb els déus, en benefici del llenguatge i el poema.


El poeta guanyador, Juan Carlos Elijas, és catedràtic d'ensenyament secundari a l'Institut Pons d’Icart de Tarragona. A més a més, és llicenciat en Filologia Hispànica per la UB i doctor per la UNED en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Una selecció de la seua obra poètica en llengua castellana es pot trobar en Ontologia poètica (1998˗2014) (Ed. L'Illa de Siltolá, Sevilla: 2015). En llengua catalana ha editat Per un nus a la gola (Premi Maria Mercè Marçal, publicat per Pagès Editors, Lleida: 2012) i Flors a les parpelles (Premi Paco Mollá, en Ed. Aguaclara, Alacant: 2014).

 Per la seua banda, el XIV Premi de Teatre Pepe Alba ha sigut concedit a Porta’m al bosc. Anys després d'haver patit “bullying” durant l'adolescència, una professora es converteix en sospitosa d'haver utilitzat a un alumne per a venjar-se del seu pitjor acosador.

El seu autor, Joan Ramon Gironès, és llicenciat en Comunicació Audiovisual i Diploma d'Estudis Avançats (DEA) en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra. Va obtinde el Màster d'Escriptura per a Cinema i Televisió a la Universitat Autònoma de Barcelona. També ha estudiat Interpretació i Dramatúrgia al Col·legi del Teatre de Barcelona i l'Estudi d'Arts Escèniques El Timbal. En 2006 assumeix la direcció de la companyia teatral Els Genis Bojos, amb la qual ha estrenat totes les seues obres: Institufrènia! (2008; Concurs de Teatre de Tàrrega); No te cases con Roberto (2011; Mostra de Teatre de Barcelona); La nit ens atrapa (2015; guanyadora del Premi Ciutat de Sagunt - XII Certamen de Teatre Pepe Alba i publicada per Onada Edicions); Tot és negre (2016; 21a Mostra de Teatre de Barcelona).


Finalment, l'alcalde Quico Fernández ha aprofitat l'ocasió per a recordar que a l'Equip de Govern “estem treballant en totes les línies culturals i d'una manera especial en el teatre ja que som la ciutat del teatre per excel·lència” i ha fet referència a la gran quantitat de grups de teatre i a les dues coproduccions que s'han estrenat estes últimes setmanes, Cuzco de Víctor Sánchez i La ciudad Factoría d'Albert Forment i Passió per Sagunt. “Gràcies al Teatre Romà i al certamen de Sagunt a Escena, el teatre té un vincle especial amb Sagunt” ha declarat Fernández, que ha destacat també la ruta literària Jaume Bru i Vidal que es va presentar esta setmana la qual “adquireix una dimensió educativa i turística”.