Alternatura a l'Escola presenta la nova temporada

En el curs passat van participar 2.300 alumnes de Primària dels centres escolars del municipi

Alternatura a l'Escola ha presentat la nova temporada 2024-2025. Este projecte, promogut pel departament d'Activitat Física, Salut i Esports, consistix en activitats en la naturalesa, amb predomini del senderisme, dirigit a alumnes de 5é i 6é de Primària, i als centres d'educació especial. Per a esta nova temporada, s'ha aconseguit la participació de tots els centres del municipi.

Com a novetat, esta temporada s'ha proposat als centres educatius que ajuden per a crear la mascota del projecte i de moment s'ha decidit el seu nom: Sureta. La imatge es podrà conéixer el 19 de desembre en el Dia Galàctic de la Discapacitat, que se celebrarà al Grau Vell.

D'altra banda, l'originalitat de Alternatura a l'Escola ha portat al departament d'Activitat Física, Salut i Esports de l'Ajuntament de Sagunt a participar en el 2n cicle de conferències de l'Escola de Formació Esportiva de la Universitat Jaume I, el pròxim 6 de novembre. En este cicle, els tècnics de l'ajuntament participaran com a ponents en una taula redona sobre "Bones pràctiques de sostenibilitat", en la qual exposaran l'experiència del programa Alternatura.

A la presentació, que ha tingut lloc este matí en el saló de plens de l'Ajuntament de Sagunt, han assistit l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Activitat Física, Salut i Esports, Javier Timón; i el director del Centre d'Educació Especial Albanta, Xavier Martínez. També hi han assistit tècnics municipals.

El regidor d'Activitat Física, Salut i Esports ha ressaltat que l'educació "ens competix a tots i en la qual tots hem de col·laborar i posar el nostre granet d'arena". A més, destaca que "dins d'eixa educació traiem les aules fora dels centres escolars, les traiem al medi natural perquè es genere en els nostres xiquets i les nostres xiquetes eixa consciència mediambiental, de sostenibilitat, etc.".

El programa Alternatura porta quasi dues dècades oferint a la ciutadania una programació estable d'activitats en la naturalesa. Fa cinc anys es va adaptar este programa a l'entorn de l'educació formal, promovent l'activitat física entre l'alumnat de Primària.

L'objectiu principal de Alternatura a l'Escola és fomentar la pràctica de l'activitat física a través del coneixement del medi natural, el respecte a l'entorn i les formes que hi ha per a desembolicar-se en ell. A més, també són objectius prioritaris el desenvolupament del concepte de pertinença al grup, el respecte, la col·laboració i la inclusió.

Com ha explicat un tècnic del departament d'Activitat Física, Salut i Esports, en l'edició de Alternatura a l'Escola del curs passat, a més del departament d'Activitat Física, Salut i Esports, van participar els departaments de Medi Ambient, Policia Local, Turisme i Patrimoni. A més, van col·laborar el Centre de visitants del Parc Natural Serra d'Espadà i el Centre d'Educació Especial Albanta.

Així mateix, en el curs 2023–2024 es van fer 41 eixides en total, amb la participació de 2.300 alumnes de Primària dels centres públics, concertats i d'educació especial del municipi. Es van dur a terme 15 rutes amb bicicleta, 11 rutes a peu a Almedíjar i 16 rutes a peu a Eslida/ Aín. I es va treballar la inclusió amb el Centre Educació Especial Albanta, la cooperatica Socoltie, l'Aula Oberta de l'IES María Moliner i l'aula CYL del CEIP Maestro Tarrazona

D'altra banda, es van realitzar 30 xarrades de sensibilització ambiental per part de l'educador ambiental de l'Ajuntament de Sagunt i altres 30 de sensibilització sobre la diversitat funcional d'altra banda d'un educador del Centre Educació Especial Albanta. En estes xarrades van participar 1283 alumnes i 57 professors i professores.

El director del Centre d'Educació Especial Albanta, Xavier Martínez, ha subratllat "la sort de poder fer activitats amb xavals amb diferents graus de discapacitat". I ha remarcat que és una aposta molt important, tant esportiva com econòmica, que fa l'ajuntament perquè puguen participar els xiquets i xiquetes del municipi. "És una aposta molt il·lusionant i cada curs va creixent i en la qual volem continuar apostant".