Amb la fase 3 es permet la lliure circulació dins de la Comunitat Valenciana i més aforament per a instal·lacions esportives, reunions i comerços

Esta fase suprimix les franges horàries i permet l'obertura d'instal·lacions municipals com ara piscines o els aparells de ca·listènia. L'Equip de Govern ha decidit procedir al tancament de les platges durant la Nit de Sant Joan a partir de les 20 hores


Des de hui, la Comunitat Valenciana està en la Fase 3 de la desescalada per a la transició a la nova normalitat, i per tant ja es permet la lliure circulació de persones dins de la Comunitat Valenciana i augmenta l'aforament per a instal·lacions esportives, reunions i comerços. Així ho ha explicat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, este matí en roda de premsa, afegint informació local sobre l'obertura de la piscina de la Casa de la Joventut, dels aparells de cal·listenia i del bon acolliment de l'inici de la temporada de bany.

 

Les noves mesures vénen recollides en el Decret 8/2020, de 13 de juny, del president de la Generalitat, de regulació i flexibilització de determinades restriccions, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, establides durant la declaració de l'estat d'alarma, en aplicació de la fase 3 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat. En este context, el Reial decret 555/2020, de 5 de juny, en el seu article 6.1, estableix que durant el període de vigència de l'última pròrroga de l'estat d'alarma, l'autoritat competent delegada per a l'adopció, supressió, modulació i execució de les mesures corresponents a la fase 3 del pla de desescalada serà, en exercici de les seues competències, exclusivament qui ostente la presidència de la comunitat autònoma, excepte per a les mesures vinculades a la llibertat de circulació que excedisquen de l'àmbit de la unitat territorial determinada per a cada comunitat autònoma a l'efecte del procés de desescalada.

 

El capítol I recull l'establiment de la plena llibertat de circulació per l'interior del territori de la Comunitat Valenciana, sense franges horàries ni limitacions. Moreno ha recordat que s'haurà de «mantindre la distància social aconsellada d'1 metre i mig i l'ús de màscares».

 

El capítol II recull les normes de flexibilització de mesures de caràcter social «que ha incrementat el número a vint persones», incloent les aplicables a vetles i enterraments amb cinquanta persones assistents en espai a l'aire lliure o vint-i-cinc persones en espais tancats. Per a l'assistència a llocs de culte i les cerimònies nupcials o altres celebracions religioses de caràcter social, cal destacar que s'elimina el límit quant al nombre màxim de persones assistents, sempre que no se supere el 75% de l'aforament i es respecten les mesures d'higiene.

 

En el capítol III es determinen les condicions per al desenvolupament de l'activitat educativa en els àmbits universitari i no universitari. Entre les mesures previstes s'inclou l'obligació dels centres de parar atenció tutorial individual presencial a les famílies mitjançant cita prèvia, així com la realització d'activitats presencials amb alumnat en grups reduïts en tots els centres que presenten alumnes a les proves d'accés a la universitat o impartisquen ensenyaments en les quals s'hagen de realitzar proves extraordinàries d'avaluació final. També es permet la reobertura a partir del 19 de juny de les escoles infantils, privades o de titularitat municipal, que imparteixen el primer cicle d'educació infantil de zero a tres anys.

 

En el capítol IV s'establixen les condicions per a facilitar les activitats d'oci infantil i juvenil. En eixe sentit, es permet la reobertura al públic dels parcs recreatius infantils, així com la represa d'activitats de temps lliure com les escoles d'estiu, si bé limitant la participació de xiquets, xiquetes i jóvens fins al 75% de la capacitat habitual de l'activitat, amb un màxim de 250 participants si es desenvolupa a l'aire lliure o de 100 si es tracta d'espais tancats, organitzats, en tots dos casos, en grups no superiors a quinze persones. «Encara no estan marcats els protocols que hem de seguir, li correspon a la Generalitat, per tant hui dia els parcs infantils continuen tancats; les instal·lacions saludables en estar dissenyades per a població de risc considerem que és millor que continuen tancades; i els aparells de cal·listènia a partir de hui sí que es podran utilitzar d'1 en 1 i s'haurà de realitzar la desinfecció de l'aparell entre ús i ús», ha assegurat l'alcalde.

 

El capítol V establix les condicions per al desenvolupament de les activitats en establiments comercials minoristes i prestació de servicis assimilats. Es pot destacar que es permet aconseguir fins al 75% de l'aforament a l'interior dels establiments comercials, així com instal·lar fins al 75% dels llocs en mercats ambulants, sempre, en tot cas, que es garantisca l'observança de les mesures de distanciament i d'higiene i prevenció corresponents. Així mateix, i davall estes mateixes condicions, podran obrir al públic els centres comercials que garantisquen la limitació de l'aforament fins al 60% en les seues zones comunes i recreatives, i fins al 75% a l'interior dels establiments i locals comercials. «Es recomana que els comerços tinguen un horari d'atenció preferent per a la població major de 65 anys perquè cale la responsabilitat col·lectiva de minimitzar al màxim els riscos d'esta població més vulnerable», ha assegurat Moreno.

 

Les condicions per a la prestació de servicis en establiments d'hostaleria i restauració estan contemplades en el capítol VI. Es permet el consum a l'interior dels locals fins al 75% del seu aforament, i fins al 100% de les taules autoritzades a les terrasses a l'aire lliure, amb un màxim de vint persones per taula o agrupació de taules. Moreno ha informat que estarà permés «el consum en barra». També es permet la reobertura al públic de discoteques i bars d'oci nocturn, en estos casos amb el límit màxim d'un terç de l'aforament «i sense poder utilitzar la pista de ball com a tal per motius obvis de risc», ha assenyalat l'alcalde.

 

Quant a les zones comunes d'hotels i altres allotjaments turístics, les condicions per a la reobertura es contemplen en el capítol VII, autoritzant-se una ocupació no superior al 75% del seu aforament, i permetent activitats d'animació o classes en grups amb aforaments en aquests casos no superiors a trenta persones.

 

El capítol VIII es dedica a les mesures de flexibilització en l'àmbit de la cultura. Es faciliten les condicions de realització de visites a museus, sales d'exposicions i monuments fins al 75% del seu aforament, i es permeten les activitats culturals i d'estudi en sala en biblioteques, amb igual límit d'ocupació. També es contempla el desenvolupament de l'activitat de cinemes, teatres, auditoris, circs i espais similars fins a un 75% del seu aforament autoritzat «sempre amb butaques pre assignades», i amb un màxim de 800 persones quan es tracte d'actes i espectacles a l'aire lliure. En el cas de les activitats de les places de bous i altres recintes o instal·lacions taurines, el límit d'ocupació serà del 50%, fins a un màxim també de 800 persones. «Vam dir que l'Ajuntament anava a continuar apostant per la seua agenda cultural, perquè no podíem deixar d'apostar per un dels sectors més colpejats per la crisi sanitària i econòmica que hem viscut, i agraïm el treball dut a terme pel departament de Cultura», ha destacat Moreno.

 

En el capítol IX es contemplen les condicions per al desenvolupament d'activitats esportives. En instal·lacions esportives i centres esportius, l'aforament màxim permés serà d'una persona usuària per cada 4 m² de superfície útil per a l'ús esportiu, i es permeten activitats en grup de vint persones en instal·lacions tancades i trenta persones en instal·lacions a l'aire lliure. Les activitats de naturalesa i pràctica esportiva a l'aire lliure, com a senderisme, muntanyisme, escalada, ciclisme, etc., es podran practicar lliurement dins del territori de la Comunitat Valenciana, en grups de fins a trenta persones. L'alcalde ha recordat que entre l'ús de les instal·lacions d'una persona i una altra «se n'hauria de fer la neteja » i ha demanat a la ciutadania «paciència mentre els tècnics prenen decisions sobre l'ús d'instal·lacions». A més, Moreno ha assenyalat que «hui s'ha obert la piscina de la Casa de la Joventut i dilluns vinent s'obrirà la piscina de Almudáfer».

 

El capítol X recull les condicions per al desenvolupament de l'activitat de guia turístic, i en el capítol XI es determinen les condicions per a la reobertura de centres recreatius turístics, zoològics, aquaris i atraccions de fira. S'amplia la capacitat d'estes instal·lacions per a desenvolupar les seues activitats fins a aconseguir un 75% del seu aforament total i, de manera específica, es contempla la possibilitat que l'ocupació de les atraccions de fira que disposen de files de seients n’arribe al 100% quan totes les persones usuàries siguen convivents.

 

Les condicions per a la celebració de congressos, trobades, reunions de negoci, conferències i esdeveniments es contemplen en el capítol XII, ampliant fins a cent persones la participació en aquests. El capítol XIII, sobre la celebració de fires comercials en institucions firals de la Comunitat Valenciana, n’establix l'assimilació als centres i parcs comercials a l'efecte d'aforaments màxims i de mesures de seguretat i prevenció. En el capítol XIV es determinen les condicions per a la reobertura d'establiments i locals de joc i apostes.

 

Quant a les piscines d'ús recreatiu, incloent les piscines d'hotels i allotjaments turístics i les piscines comunitàries d'edificis o urbanitzacions, les condicions que es recullen en el capítol XV preveuen un aforament màxim de fins al 75% de la seua capacitat. El capítol XVI es dedica a les condicions per al transport turístic de passatgers i la navegació d'esbarjo, possibilitant l'ocupació d'embarcacions dedicades al transport turístic fins al 75% del nombre màxim de passatgers. Igualment, en les embarcacions d'esbarjo es permet una ocupació del 75%, que pot arribar al 100% si es tracta de persones convivents, però sense superar en cap cas un màxim de quinze persones a bord.

 

Quant a les denúncies interposades per Policia Local, el primer edil ha assegurat que durant este cap de setmana van ser 20 sancions per falta d'ús de màscara. «El que importa és que entenguem que precisament l'ús de la màscara ha sigut reconegut per part de les autoritats sanitàries com una via més d'evitar este risc i per tant si volem evitar qualsevol tipus de rebrot és important que tots les continuem utilitzant», ha destacat.

 

D'altra banda, Moreno ha oferit informació relativa a la nit de Sant Joan i és que l'Equip de Govern juntament amb els responsables tècnics ha decidit «procedir al tancament de les platges durant la nit de Sant Joan, ja que hi ha determinats elements que no podrem controlar i pot suposar un gran risc per a la ciutadania, i si per alguna cosa s'ha distingit l'Ajuntament de Sagunt durant esta crisi és per ser el més cauts possibles». Per este motiu, a partir de les 20 hores es procedirà al desallotjament de les platges i al tancament, ja que «era la decisió més responsable per a la salut de tots i totes».

 

D’altra banda, el regidor de Platges, Roberto Rovira, present en la roda de premsa, ha agraït el treball dels departaments implicats en el servici de platges, especialment de Manteniment i Aigües de Sagunt, per la seua agilitat quant a l'adequació de les platges.

 

Cal recordar que la temporada de platges ja va començar el dia 12 de juny i que, fins al moment, no s'ha produït cap incident. D'altra banda, Rovira ha explicat que «s'espera que esta setmana finalitzen les obres encomanades per l'Agència Valenciana de Turisme perquè així puguen instal·lar-se els lavapies com més prompte millor». Així mateix, ha recordat que s'està treballant a les platges d’Almardà, Corint i Malva-rosa per a la seua allisament, una labor que normalment es realitza al maig però que enguany s'ha hagut de posposar a conseqüència de l'Estat d'Alarma, motiu pel qual actualment s'ha reforçat el treball amb dos màquines, una al matí i una altra a la vesprada. Finalment, Roberto Rovira ha destacat que, durant els pròxims dies, continuaran implantant-se mesures, com les passarel·les que falten, la senyalització definitiva de totes les platges i l'actualització de l'aforament online.

 

La regidora de Cultura, Asun Moll, ha recordat a la ciutadania que encara que s'haja passat a la Fase 3 de la desescalada cal continuar sent prudents i ha demanat responsabilitat, sobretot en la nit de Sant Joan, ja que és «a les vostres mans, perquè l'Ajuntament no pot posar tanques per a no deixar accedir-hi la gent a una zona comuna i d'utilitat pública com és la platja». Pel que fa a l'aforament dels esdeveniments culturals de la programació d'estiu que començaven esta setmana, la regidora ha manifestat que la Conselleria ha ampliat l'aforament màxim del 50% al 75%, per la qual cosa «estem reorganitzant les butaques perquè es puguen adquirir aqueix 25% més d'entrades» i ha recordat que l'assistència a eixos esdeveniments serà sempre gratuïta sota reserva de localitat.

 

La regidora de l'Equip de Govern, Maria Josep Soriano, ha recordat que avançar cap a la nova normalitat i no retrocedir «depén de nosaltres i del nostre comportament durant l'estiu dependrà com començar al setembre el nou curs escolar», fent referència a la seua professió de mestra, i ha desitjat que passem un estiu atípic però responsable i segur. D'altra banda, ha manifestat que des de l'Ajuntament s'ha treballat per a organitzar les diferents programacions dels departaments de cara als pròxims mesos, com ara Cultura, Joventut, Esports o la Universitat Popular, i així començar la nova normalitat amb les mesures de seguretat necessàries.​