Aprovada per unanimitat la Declaració Institucional dia 25 de Novembre de l'eliminació de la violència contra les dones

La moció fa un recompte de dones i menors assassinades, les xifres de les quals van de les 50 a les 80 dones en el que va d'any, segons els criteris utilitzats
Imagen 1
Este dimarts, 27 de novembre, el Ple ha aprovat per unanimitat la Declaració Institucional del dia 25 de Novembre per l'eliminació de la violència contra les dones. La moció fa un recompte de dones i menors assassinades, les xifres de les quals van de les 50 a les 80 dones enguany, segons els criteris utilitzats.

L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha afirmat que la violència contra les dones és “una de les xacres que més afecta la nostra societat. Cada setmana ens hem de reunir per a denunciar actes de violència de gènere contra les dones. De fet, hem celebrat recentment una manifestació per a mostrar el nostre rebuig contra este tipus de violència”. I afig que per tot açò es requerix "d'una declaració institucional que presentem tots els grups en representació de l'Ajuntament".

Així, la declaració llegida pel secretari general de l'Ajuntament arreplega que “estes violències tenen el seu origen i nucli en la pervivència d'un sistema patriarcal, present en totes les estructures de la societat, que assumix com a natural la desigualtat, organitza la societat classificant jeràrquicament les tasques, considera les tasques de cuidat responsabilitat de les dones, resta credibilitat i autoritat a les dones, mentre cosifica el seu cos i consolida pautes culturals que transmeten i reproduïxen comportaments discriminatoris i sexistes”.

El text especifica que el 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones, hauria de servir per a “la reflexió per part de tota la societat i també per a la renovació dels esforços per part de totes les institucions polítiques i socials, per a lluitar per la transformació social necessària i urgent. La violència masclista és la primera causa de mort prematura entre les dones, el masclisme mata i ha de ser una qüestió política de primer ordre”.

A més, esmenta que l'any passat va nàixer el primer Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere i Masclista, així com el Pacte Estatal Contra la Violència de Gènere i Masclista. El primer, té com a objectiu donar solució al conflicte polític i social que suposa en l'actualitat el terrorisme masclista amb línies estratègiques com feminitzar a la societat, coordinar el treball en xarxa per a l'atenció de dones víctimes de violència masclista i de les seues filles i fills, així com la sociabilització, entre altres.

Per la seua banda, el Pacte Estatal, “contempla 200 mesures amb 1.000 milions d'euros per als primers cinc anys. Una de les mesures més remarcables és la de creació de protocols en l'atenció primària sanitària i en les urgències perquè el personal sanitari puga contribuir a detectar possibles víctimes de violència en els primers abusos, tal com ja es fa a la Comunitat Valenciana”.

Així mateix, la declaració apunta al fet que “els ajuntaments, per ser les Administracions més pròximes a la ciutadania, són els governs que poden donar una resposta més ràpida i eficaç a este problema social. En este sentit, el nostre Ajuntament vol reafirmar el seu compromís en la lluita contra la violència masclista i les desigualtats que la legitimen i perpetuen”.

D'esta forma, s'especifica, entre altres qüestions, que el Consistori “manifesta un sentit i dolorós record a la memòria de totes les dones assassinades per violència de gènere” i que “el Consistori farà un acte públic en senyal d'homenatge i de reconeixement on es llegiran els noms de les dones assassinades per este tipus de violència, com visibilització de la seua identitat”. I s'insta al Govern de l'Estat al fet que desenvolupe legislació necessària per a incloure com a violència masclista totes les violències contra les dones, reconegudes en el Conveni d'Istanbul.

S'exigix, a més, que el Govern de l'Estat desenvolupe els Pressupostos Generals de l'Estat amb perspectiva de gènere. I declara que “l'Ajuntament es compromet a no subvencionar actes en els quals s'utilitze el cos de les dones de forma sexista com a reclam publicitari”.

Així mateix, es demana que “s’intensifiquen les tasques de formació dels membres de la judicatura i que revisen els protocols d'actuació”, per la seua banda, l'Ajuntament es compromet per mitjà d'este text a donar “formació al funcionariat local, des de la policia al treball social, per a poder actuar correctament”.

I declara “el terme municipal espai contra la tracta de persones, i per açò dins de les nostres competències, desenvoluparem campanyes perquè esta greu violació dels drets humans desaparega, proporcionar ajuda a les dones objecte de la tracta i farà campanyes de conscienciació para visibilitzar esta injustícia. Es compromet a donar formació al funcionariat local, des de la policia al treball social, per a poder actuar correctament”. També, “insta al Govern d'Espanya a incloure l'ensenyament afectiu-sexual dins del sistema educatiu perquè siga coeducador”.

I es compromet, a més, a “adherir-se al Manifest del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i a difondre-lo entre la seua ciutadania per a aconseguir el nombre més gran possible d'adhesions a este document”.

El Castell de Sagunt tindrà un nou pla director

23 de gener 2025

Darío Moreno ha mantingut una reunió amb la subdirectora de l'Instituto del Patrimonip Cultural de España per a coordinar futures actuacions en el patrimoni històric del municipi