La XXVI edició dels Ludi Saguntini ha començat hui i es desenvoluparà fins al divendres dia 19. Este esdeveniment del món clàssic està conformat pel XXVII Festival de Teatre Grecollatí, que organitza l'associació Prósopon Sagunt, i els tallers didàctics de cultura clàssica, que organitza l'Associació Lvdere et Discere.
Tant els Ludi Saguntini com el Festival de Teatre Grecollatí estan organitzats per l'Associació Lvdere et Discere i la Domus Baebia, junt amb Prósopon Sagunt, i compten amb el suport de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, l'Ajuntament de Sagunt i empreses patrocinadores, així com entitats i personal voluntari.
En la inauguració dels Ludi Saguntini han estat presents l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; el regidor d'Educació, Raúl Palmero; el regidor de Joventut i Infància, Roberto Rovira; la presidenta de l'associació Prósopon Sagunt, Mª Isabel Pérez; el president l'Associació Lvdere et Discere, Germán González; i en representació del CEFIRE de Sagunt, Xavi Villaplana.
Darío Moreno ha ressaltat que els Ludi Saguntini són un esdeveniment «molt important» per a la ciutat perquè «posen en el mapa la nostra ciutat». Així mateix, Moreno ha afegit: «Turísticament i econòmicament té molt impacte. Però, no oblidem que parlem d'innovació educativa, d'una altra manera de transferir coneixements». A més, ha recordat que es parla de cultura clàssica, un element que «forma part de la nostra identitat».
Per la seua banda, Raúl Palmero, ha assegurat: «Estem molt satisfets que Sagunt siga un referent a nivell nacional en la seua cultura, multicultura i tradicions». A més, el regidor d'Educació ha manifestat: «És important que continuem sumant sinergies entre tots els estaments perquè els Ludi no es perden i continuen sent eixe referent cultural, educatiu i lúdic». Finalment, Palmero ha afirmat que enguany es rebran «més de catorze mil estudiants».
Esta edició dels Ludi Saguntini compta amb un total de 15 tallers i 13 spatia de temàtiques com epigrafia i escriptura, la plaça dels déus, cuina romana antiga, mosaics romans, higiene i cosmètica antiga, ceràmica grega, etcètera. Els tallers tenen tres torns, de 9.30 a 14 hores.
D'altra banda, el XXVII Festival de Teatre Grecollatí ha començat amb la representació de l'obra Èdip, de Sòfocles, a càrrec del grup Kosmos de l'IES Districte Marítim de València. Durant la setmana es representaran obres com Ifigenia en Áulide i Las bacantes, d'Eurípides; o Pséudolo, de Plaute.