Comencen les conferències i debats de la segona edició de la Universitat d’Estiu

Entre hui i demà el Centre Cultural Mario Monreal acull ‘Camins patrimonials, cruïlles culturals’ referint-se a les rutes patrimonials en les que s’ha integrat la ciutat de Sagunt recentment

Hui han començat les conferències i debats sobre el patrimoni de Sagunt de la segona edició de la Universitat dEstiu, que s'han celebrat en el Centre Cultural Mario Monreal al llarg d'esta vesprada i també demà. La Universitat dEstiu de Sagunt és un esdeveniment cultural nou de primera categoria que permet la reflexió, la pluja d'idees, la dinamització cultural, la posada en valor i l'actualització de plantejaments i novetats en el món de la recerca històrica.

El lema d'esta edició, coordinada des de la Universitat de València per la professora Ester Alba, és 'Camins patrimonials, cruïlles culturals' i es referix a les rutes patrimonials en les quals s'ha integrat recentment la ciutat. Durant les dues jornades de la Universitat dEstiu es duran a terme conferències i taules redones amb investigadors de renom.

La programació ha començat avui amb la inauguració de la Universitat dEstiu de Sagunt en la qual ha participat l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el vicerector de Projecció Territorial i la Societat (UV), Jorge Hermosilla; i la coordinadora de la Universitat dEstiu de Sagunt, Ester Alba Pagán.

Fernández ha iniciat el cicle de conferències confessant que, abans de ser alcalde, ja es plantejava que Sagunt podria ser una ferma candidata a ser Patrimoni de la Humanitat i que este va ser un dels seus principals pensaments a dur a terme, tal com s'està fent des de fa ja tres anys. “En esta ciutat hi ha molta emoció i sentiment per pertànyer a ella, i per açò des de fa tres anys ens vam posar a treballar perquè eixa emoció col·lectiva servira per a convéncer-nos, entre tots, que teníem el dret i la convicció i obligació de mostrar al món que som un testimoniatge excepcional de la història, que açò mereix treballar-ho i que es duga a terme de manera rigorosa. I açò és el que hem fet, comptant amb la Universitat de València com a garantia de la rigorositat i del treball acadèmic que és necessari per a demostrar amb arguments el que significa el nostre patrimoni, perquè d'açò es tracta, nosaltres el que hem de fer és convéncer a les institucions que som mereixedors d'eixe patrimoni, i des del principi hem tingut la complicitat i el suport incondicional de la Universitat de València, que és la que ens va a ajudar a portar l'expedient tècnic”, ha assegurat l'alcalde.
 
Quico Fernández ha explicat que en esta primera etapa hem treballat molt intensament perquè es prenguera consciència de la riquesa del patrimoni i de l'oportunitat de convertir-ho en una marca de patrimoni mundial, i ara estem en l'etapa de demostrar-ho, que és l'etapa més lenta, però no tenim pressa perquè tenim els objectius clars, i en el camí, que és igual d'important, estem aconseguint, entre altres coses, tenir una Universitat d'Estiu a Sagunt; esta és la seua segona edició i estic segur que tindrà una continuïtat, perquè en tema de patrimoni i història, evidentment, a Sagunt tenen un referent important.

En esta mateixa línia, l'alcalde ha destacat que “hem aconseguit ser reconeguts en rutes d'àmbit europeu o en altres reconeixements que tenen una dimensió històrica, però també turística i econòmica. Estem fent una inversió que, sobretot, està sent intel·lectual, i que va a tenir sens dubte un retorn en termes de millora de la ciutat. En definitiva, una estratègia de ciutat que, amb un horitzó i objectiu de futur, ja va aconseguint tot un seguit de fites que ja ens demostren que anem per bon camí, una ruta cap al futur mirant al passat que ja està donant fruits, com és esta jornada i moltes altres que hem celebrat i que donen una vitalitat a esta ciutat que fa temps que no tenia”.

Esta és la ciutat que hem batejat com la ciutat de la pedra i el ferro, perquè la seua història és important en moltes etapes, i crec que també és una bona oportunitat perquè la ciutat es reconega en si mateixa en la seua diversitat, coneixent els seus punts més forts i demostrant que podem ser un referent per a tots els valencians i per a Europa”, ha conclòs Fernández.
 

 
Posteriorment, el secretari tècnic de la Ruta dels Fenicis a Espanya, Manuel Peregrina, ha impartit la presentació LItinerari Cultural del Consell d’Europa: Ruta dels Fenicis. Seguidament han tingut lloc altres tres conferències: El camí dAnníbal i la segona guerra púnica, de la mà d'Arturo Ruiz, catedràtic de prehistòria de la Universitat de Jaén; Sagunt:Mite i Història, de Carmen Aranegui, catedràtica d'arqueologia i professora emèrita de la UV; i Sagunt: una cruïlla de camins, impartida per Ferran Arasa i Gil, professor del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga. (UV).

A les 20 hores serà el torn de la taula redona, en la qual estarà moderant Consuelo Mata Parreño, directora del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga (UV).

Demà, 22 de setembre, hi haurà més ponències a partir de les 11 h amb la presentació La ruta europea del patrimoni industrial, de la mà de María Habenstreit, doctora en història contemporània (UV-University of Leipzig). Seguidament, a les 11.30 h, començarà les conferències: Patrimoni de la Humanitat: configuració, relats i reptes actuals, amb Beatriz Santamarina, professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social (UV); Sagunt, patrimoni de la Humanitat: una visió comparativa, impartida per Luis Pablo Martínez, de la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultural i Esport (GV); i ‘De Roma a Philadelphia, o la universalitat del patrimoni industrial, amb Ximo Revert, director del Taller de Patrimoni Cultural i Desenvolupament Humà (UV).

Per a finalitzar la jornada, a la 13 h tindrà lloc la taula redona amb Ester Alba, professora del Departament d'Història d'Art (UV), com a moderadora, i a les 13.30 h serà la clausura de la Universitat dEstiu de Sagunt.
 
La Universitat d’Estiu de Sagunt pretén ser un punt de trobada de docents, professionals, estudiants i ciutadans de la localitat i el seu entorn pròxim. Sagunt, Patrimoni de la Humanitat és una iniciativa, gratuïta i oberta al públic en general, que compta amb la participació d'especialistes en patrimoni cultural de la Universitat de València (facultat de Geografia i Història i facultat de Ciències Socials) i altres àmbits de la societat. Estes jornades s'emmarquen en el procés que ha iniciat l'Ajuntament de Sagunt perquè la ciutat present una candidatura a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.