Conclou la Universitat d’Estiu de Sagunt amb la mirada posada en la candidatura a Patrimoni de la Humanitat

Els ponents van advertir sobre la importància de redactar la proposta amb calma i que el procés de la candidatura dura anys
 


La Universitat d’Estiu de Sagunt va concloure ahir amb una conferència i taula redona en la qual es van donar detalls sobre la candidatura de Sagunt a Patrimoni de la Humanitat, en la qual va estar present l'alcalde de Sagunt, Quico Fernández. El president de la Xarxa Internacional del Programa de la Unesco ‘Rutes de la seda’, José María Chiquillo, va donar detalls sobre com enfocar la candidatura de la millor manera i va respondre a preguntes del públic sobre açò.

 

“El document normatiu bàsic que regeix tot este complex camí que anem a recórrer és la Convenció del Patrimoni Mundial, Cultural i Natural que a l'octubre de 2017 complirà 45 anys”. Esta convenció va sorgir de la necessitat de protegir béns la desaparició dels quals suposaria una pèrdua cultural incalculable per al conjunt de la humanitat. En 2017 este catàleg de Patrimoni de la Humanitat està compost per 1.073 llocs, dels quals 832 són culturals, 206 naturals i 35 mixtes.

 

“Perquè qualsevol projecte o proposta arribe a ser patrimoni mundial primer ha d'estar almenys un any en la Llista Indicativa que ha d'elaborar Espanya. Des de l'impuls de l'Ajuntament de Sagunt i de la Comunitat Valenciana, la Conselleria d'Educació i Cultura ha de fer un primer treball perquè Sagunt estiga en la Llista Indicativa espanyola. Un Grup de Treball sobre Patrimoni Mundial ha de valorar-lo, el Consell de Patrimoni Històric espanyol ha de valorar-lo, el Ple ha d'aprovar-lo i ací és on participa la comunitat autònoma i el Ministeri d'Educació i Cultura perquè Sagunt estiga en eixa llista indicativa com a primer pas”, va explicar José María Chiquillo.

 

A més, va concretar que en l'actualitat el reglament de la Unesco només permet a cada país presentar cada any dues candidatures en la seua Llista Indicativa, una de patrimoni històric-artístic i una altra de patrimoni natural.

 

Després de la presentació de la proposta a la Unesco, el ponent va detallar que el procés d'incorporació a la llista de patrimoni mundial durarà “entre quatre i deu anys”. No obstant açò, José María Chiquillo va insistir que un dels principals motius que la Unesco cita per denegar un nomenament és una redacció precipitada de la proposta enviada. Per este motiu el ponent va insistir en la necessitat de treballar en una proposta ben detallada, així com en la necessitat de col·laboració entre la societat civil i tots els nivells de l'Administració.

 

Pel que fa als terminis fins a ser reconeguts com a patrimoni de la humanitat, José María Chiquillo va posar com a exemple la candidatura de les Falles i la de la Llotja de València i va dir que el procés fins al nomenament podria durar entre sis i set anys.​


En la conferència també van participar el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, i la diputada en les Corts Valencianes i responsable del programa d'Universitats Estacionals de la UV, Mercedes Berenguer.