Sagunt dona la benvinguda a la II Setmana de la Ciència traient la divulgació al carrer
La jornada Ciència al carrer reunix este dissabte en el pantalà a experts i ciutadania amb estands, xarrades, exhibicions i panells informatius
Dins de les ajudes per a la realització d'activitats extraescolars, complementàries, culturals i esportives dirigides a la població escolar d'entre 3 i 18 anys
El departament d'Educació, dins del marc del projecte, ‘Sagunt, Ciutat Educadora' i a través del grup d'acció educativa, ha dut a terme durant el passat curs 2021/2022, diferents programes d'actuació orientats cap a l'acció, la compensació educativa i el suport educatiu.
Els programes han sigut: activitats de suport escolar i hàbits d'estudi curs 2021/2022; programa d'inclusió socioeducativa i suport educatiu en competències lingüístiques per a la prevenció de l'absentisme i el fracàs escolar d'alumnat sobrevingut; tallers de sensibilització per previndre l’assetjament; tallers d'habilitats socials i autoestima posats en marxa en el programa d'aula compartida i de qualificació básica; i el programa despertador.
El regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, ha explicat que «amb aquestos programes de suport educatiu, acció i compensació educativa dins del projecte, ‘Sagunt, Ciutat Educadora’, durant aquest curs, hem redoblat els nostres esforços cap a la integració socioeducativa i aplicant aquests programes a alumnat que entenem necessita un suport extraordinari. Ha sigut un any complicat a les escoles amb centenars d'alumnats sobrevinguts. Les darreres activitats en el mes de juliol han estat adreçades a xiquetes i xiquets ucraïnesos refugiats».
A més, ha destacat que «hem aprofitat les subvencions de la Conselleria d'Educació per a implementar activitats de suport educatiu i ajudes d'ArcelorMittal que des d'ací agraïm. Aquest curs hem redoblat els nostres esforços per a atendre, mitjançant aquests programes, la inclusió socioeducativa, el control de l'absentisme escolar i la igualtat d'oportunitats que ajuden a superar qualsevol classe de discriminació i donen impuls a l'accessibilitat universal a l'educació. Tenim a Sagunt, una població escolar molt diversa que hem d'atendre entre tots i totes».
Tarazona també ha indicat que «des d'ací vull continuar desitjant un bon estiu i merescut descans al professorat, equips directius, resta de comunitat escolar, departament d'Educació o resta de departaments de l'ajuntament que han participat i per descomptat, als xiquets i xiquetes que gaudeixen de l'estiu perquè aquest curs, que no se'ns oblide ha sigut dur en alguns moments, però hem sabut afrontar-lo amb èxit entre tots i totes».
Estes iniciatives s'emmarquen dins del projecte subvencionat per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport concedit el passat 3 de desembre de 2021 a l'Ajuntament de Sagunt, dins de les ajudes per a la realització d'activitats extraescolars, complementàries, culturals i esportives dirigides a la població escolar d'entre 3 i 18 anys convocades per la citada àrea de la Generalitat Valenciana. A més a més, estos projectes de suport educatiu, estan subvencionats pel Pla d'Inversions por l'empresa d'ArcelorMittal a través del C.D.R. (Comité de Relacions amb la Comunitat).
Programa 1. Activitats de suport escolar i hàbits d'estudi curs 2021/2022
Programa d'activitats extraescolars orientat cap al reforç i suport escolar i educació en valors per a l'alumnat vulnerable d'Educació Primària del curs 2021/2022. Actuació que s'ha fet servir per un aprenentatge compensatori per a afavorir la inclusió socioeducativa, reduir l'absentisme, afavorir la igualtat d'oportunitats i minimitzar els efectes de situacions de desequilibri i vulnerabilitat social.
En este programa, s'han desenvolupat diferents accions educatives de compensació de les desigualtats entre l'alumnat amb un perfil de vulnerabilitat o risc social, així com educació en valors. També s'ha treballat per a previndre situacions d'absentisme escolar en cursos posteriors. Amb la posada en marxa d’este programa s'ha actuat per compensar les possibles mancances d'aprenentatge, arran de la situació de la postpandèmia.
El projecte s'ha dut a terme de gener a juny. Les sessions, s'ha distribuït per a la realització de tres activitats i que inclouen diversos tallers orientats a millorar el rendiment acadèmic d'alumnat vulnerable, millorar les relacions interpersonals i disminuir les conductes disruptives dins i fora de l'àmbit escolar. A més, d'activitats orientades cap a l'esport i recreativa, treballant la socialització, el treball en equip o la confiança.
El programa ha estat coordinat través del grup d'acció educativa d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt i desenvolupat per l'associació ADRA, ha estat dirigit a l'alumnat de 4t, 5é i 6é de Primària de tots dos nuclis urbans dividits en 7 grups: en el Centre Cultural Mario Monreal, en el Col·legi Baladre i en el Centre Azorín, també del barri de Baladre. Estes activitats complementàries han sigut realitzades després de l'horari lectiu ordinari a la vesprada i de dilluns a divendres durant el segon i tercer trimestre, fonamentalment.
Programa 2. Programa pilot d'inclusió socioeducativa i suport educatiu en competències lingüístiques per a la prevenció de l'absentisme i el fracàs escolar d'alumnat sobrevingut
Esta iniciativa està organitzada i gestionada pel departament d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt de manera coordinada amb els instituts de Secundària del municipi, compta amb un pressupost de 12.000 euros i la impartix l'Associació Projecte TALIS. L'objectiu és reforçar els coneixements i les competències en les llengües oficials de la Comunitat Valenciana dels estudiants nouvinguts als instituts del municipi. S'han organitzat en grups en funció de l'edat i centres de secundària als quals pertanyen.
Al llarg del curs hi ha hagut un fort increment respecte a altres anys de població escolar sobrevinguda als centres educatius de Sagunt, una vegada iniciat el curs acadèmic 2021/2022. Per això, es va considerar per part de la regidoria d'Educació, personal tècnic i del grup d'acció socioeducativa i atenent les direccions dels centres de secundària, posar en marxa estos cursos de suport a l'aprenentatge i domini de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana (valencià i castellà) amb la finalitat de millorar el procés d'acolliment i la integració dins l'àmbit socioeducatiu, i social en general, i introducció en la cultura del país d'acolliment així com minorar el problema d'absentisme que el desconeixement de la llengua podria causar.
S'han organitzat en huit grups diferents en funció de l'edat i zona geogràfica, distribuïts entre els nuclis de Sagunt (Centre Cultural Mario Monreal) i el Port de Sagunt (Casal Jove), a la vesprada en horari de 17.00 a 20.00 hores, a més d'un grup més d'acolliment a l'alumnat ucraïnés que es desenvolupa el divendres a la vesprada de 17.30 a 19.30 hores en el Centre Cívic els Vents fins a juny d'este 2022. En este programa han participat al voltant de 115 alumnes.
L'Associació Projecte TALIS està impulsada per un equip de docents i investigadors de la Universitat de València, professionals de la gestió de projectes socials i persones relacionades amb els objectius de l'associació. La metodologia aplicada en este projecte formatiu es basa en tres pilars: l'aprenentatge significatiu, l'enfocament comunicatiu i la perspectiva globalitzada. Per este motiu es treballa amb els elements més pròxims a la realitat de l'alumnat, aquells que tenen significat en la realitat diària, la que viuen. L'enfocament tracta de millorar la competència comunicativa per a ampliar eixe coneixement també de manera significativa.
A això s'afig un treball conscient sobre la interculturalitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de manera que els cursos de programa del Projecte TALIS afegixen a l'aprenentatge de llengües una dimensió social que des del departament d'Educació es considera imprescindible, especialment quan es dirigix a col·lectius d'estes característiques.
Programa 3: Tallers sensibilització per previndre l’assetjament
L'objectiu general d'estos tallers (activitats amb dinàmiques de grup) és prevenció de l'assetjament en l'àmbit escolar i la reducció d'estes conductes, especialment en Secundària. Així com reconduir conductes que impliquen assetjament i sensibilitzar la comunitat educativa.
Durant l'activitat formativa s'ha reflexionat i tractat de prendre consciència de l'origen de la violència i l'assetjament (especialment identificant i diferenciant la violència de gènere). Desmuntar estereotips de gènere existents/facilitar ferramentes d'identificació de l'assetjament escolar/reflexionar i combatre les desigualtats socials i sensibilitzar sobre les conseqüències que produïxen en les persones estes desigualtats. Prevenció de l'assetjament escolar a través de jocs i dinàmiques grupals.
Est programa ha estat dirigit a alumnat de primer d'ESO amb activitats formatives de sensibilització per previndre el fenomen de l'assetjament escolar amb una temporalitat de març a juny. S'ha impartit mitjançant l'ASSOCIACIÓ RIE en els centres IES María Moliner, IES Clot del Moro, IES Jaume I-Secció, IES Eduardo Merello, IES Jorge Juan i IES Camp de Morvedre.
Programa 4. Tallers d'habilitats socials i autoestima dins del programa d’aula compartida i de qualificació bàsica
Els tallers d'Habilitats Socials i Autoestima en el Programa Aula Compartida (PAC) i el Programa Formatiu Qualificació Bàsica (PFQB), s'han desenvolupat amb l'objectiu de combatre l'absentisme i ajudar l'alumnat a mamprendre o continuar amb itineraris formatius o professionals que li siguen de profit.
La temporalitat del taller d'este programa ha sigut de febrer a juny de 2022. Ha estat impartit per especialistes en psicopedagogia, amb el suport del Gabinet Psicopedagògic de l'Ajuntament de Sagunt i l'equip d'acció educativa del departament. Entre la seua finalitat i característiques, destaca que al taller d'entrenament en Habilitats Socials s'han impartit 12 sessions d'1 hora de duració a cada grup d'alumnat tant del PQPB com del PAC. En estos tallers de potenciació d'Habilitats Socials, inclou treballar en intel·ligència emocional, i el reforç de l'autoestima en adolescents. Altres objectius d'este programa és desplegar habilitats socials i competències per afrontar nous reptes formatius i professionals.
Així mateix, els objectius i característiques del programa en el taller d'Autoestima, on també s'impartiran 12 sessions d'1 hora de duració a cada grup d'alumnat, tant del PQPI com del PAC, té com a objectius previstos millorar l'autoconeixement i la percepció d'un mateix i dels altres, l'autoimatge, la valoració del nostre autoconcepte i el respecte i la confiança en les nostres possibilitats.
El Programa d'Aules Compartides (PAC) que es realitza de manera conjunta amb la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, s'ha dividit en 2 grups, un d'Imatge personal i un altre d'Instal·lacions elèctriques i manteniment, amb alumnat pertanyent a 1r i 2n de l'ESO dels IES Camp de Morvedre i Jorge Juan. Concretament, els seus objectius són previndre i reduir l'absentisme escolar i l'abandó prematur i aconseguir que este alumnat continue per itineraris formatius o d'inserció sociolaboral.
El Programa Formatiu de Qualificació Bàsica (PFQB) d'Activitats Auxiliars de Comerç que està subvencionat per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, ha estat compost per jóvens amb edats compreses entre 16 i 21 anys i que no hagen obtingut el títol de l'ESO. Té com a finalitat que adquirisquen competències i capacitats dins de l'àmbit professional de l'àmbit del comerç i puguen continuar formant-se a través de cicles d'FP o alternatius.
Programa 5. Programa despertador
El Programa despertador i seguiment individualitzat és una mesura de prevenció de l'absentisme escolar desenvolupada des del departament d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt, dins dels programes d'acció educativa i compensació, que té com a finalitat, afavorir la inclusió socioeducativa i la igualtat d'oportunitats a l'alumnat amb un perfil de vulnerabilitat o risc social, així com l'educació en valors.
S'ha intervingut des de l'àmbit personal, social i familiar, duent a terme actuacions i seguiment tan telefònic com en el mateix domicili, en centres escolars i instituts, mitjançant accions d'interacció a primera hora del matí, amb la finalitat d'aconseguir que l'alumne millore la continuïtat i puntualitat de l'assistència a classe i així, superar qualsevol classe de discriminació i accessibilitat universal a l'educació.
El programa despertador s'ha portat a cap de dilluns a divendres, de novembre de 2021 a juny de 2022. Cal destacar que, amb l'alumnat participant del programa despertador i seguiment i intervencions, hi ha hagut una millora generalitzada en l'assistència i puntualitat al centre educatiu, a més de millorar hàbits i normes conductuals, habilitats socials, formes de comunicació positiva en l'àmbit familiar, integració social i comunitària i un alt percentatge matriculat en FPB, malgrat ser alumnes amb absentisme crònic.
La jornada Ciència al carrer reunix este dissabte en el pantalà a experts i ciutadania amb estands, xarrades, exhibicions i panells informatius
Es tracta d'unes obres amb un import de licitació de més de 340.000 euros (IVA inclòs)
Cecilia Rodrigo, filla del mestre Rodrigo, impartirà hui la conferència “Joaquín Rodrigo, un insigne compositor valencià”