El Saló de Plens de l'Ajuntament de Sagunt ha acollit este matí la presentació dels nous cursos de l'Escola Municipal de Teatre, que obrirà les seues portes pròximament i que, un any més, depén de les delegacions d'Educació, Joventut i Universitat Popular de l'Ajuntament de Sagunt. La companyia Camí de Nora és l'adjudicatària del servei i encarregada de dur a terme el projecte amb un equip pedagògic format per professionals en arts escèniques, psicologia, pedagogia i magisteri. Les inscripcions continuen obertes i les dades aproximades d'alumnes preinscrits arriben a les 300 persones, de les quals 230 s'han preinscrit en el projecte “Jugant al Teatre”, 45 en “Aula Jove de Teatre” i altres 45 en “Formació Actoral”.
El termini de matriculació roman obert fins al 30 de setembre, en horari de 8 a 14 hores, en el departament de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt, o del 18 al 22 de setembre, de 8 a 12h i de dilluns a dijous de 18.30 a 20h, en la Casa de Cultura de Port de Sagunt. Les activitats de l'escola estaran dirigides a tres sectors de la població, tenint en compte, d'una banda, els diferents programes de Formació Pedagògica, i d'altra banda, les seues edats i els departaments responsables de la seua gestió.
Des de la delegació d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt s'ha organitzat l'activitat extraescolar “Jugant Al Teatre”, en la qual els xiquets i xiquetes treballaran amb l'objectiu d'acostar els beneficis del joc dramàtic als escolars, potenciant les seues possibilitats psicomotrius, expressives i comunicatives. L'activitat es realitzarà en els col·legis del municipi d'octubre a maig. El preu de matrícula és de 85€. Els interessats es poden dirigir bé als col·legis, o al departament d'Educació cridant al telèfon 962655893.
El regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, ha explicat que “l'Escola Municipal de Teatre comença enguany un nou projecte; ja són 11 anys que portem d'escola, l'any passat va ser el desé aniversari, un dels anys més importants que consolida un projecte modèlic d'activitat teatral per a totes les edats, tant per a xiquets, joves com majors. Són activitats educatives, públiques i complementàries que, en el cas dels xiquets, “Jugant Al Teatre” entra dins de l'educació reglada. Són més de 20 grups en total, prop de 300 alumnes els que enguany van a aprendre sobre el seu desenvolupament, la integració social, l'àmbit cultural i cívic. En general, és un projecte que contribueix al seu desenvolupament evolutiu”.
En segon lloc, la delegació de Joventut ha programat “Aula Jove de Teatre”, un projecte dirigit als adolescents d'entre 12 i 18 anys, amb inquietuds artístiques que volen desenvolupar els seus recursos expressius i comunicatius en connexió amb la seua realitat social. El curs, per al qual el termini de preinscripció continua obert fins al pròxim 29 de setembre, s'impartirà en el Casal Jove. Este projecte consta de tres grups diferenciats per nivells: nivell 1, que s'impartirà els dimecres de 16.30 a 18 h; el nivell 2, els divendres de 17 a 18.30 h; i el nivell 3, que seran els dimecres de 18 a 19.30 h. Les activitats es desenvoluparan en el Casal Jove, d'octubre a juny, i el preu de matrícula és de 140 euros. Les places són limitades i la preinscripció es pot realitzar bé en el Casal Jove o en el Centre Cultural Mario Monreal. Per més informació es pot cridar al Casal Jove (962683439).
El regidor d'Educació, Guillermo Sampedro, ha destacat que “enguany hem incorporat un tercer grup, teníem dos l'any passat, i confiem en, almenys, incrementar i arribar, si no als 60 alumnes, als 50. Estem molt satisfets amb l'índex de preinscrits, que ja estem en els 40 i escaig, i confiem que en esta última semana, en la qual es tanca el termini, es produïsca un últim esforç i que la gent es matricule”.
Finalment, des de la Universitat Popular, han organitzat “Formació Actoral”, dirigit a adults. L'alumnat rebrà una tècnica actoral que li permetrà afrontar qualsevol rol dramàtic potenciant i desenvolupant la seua capacitat expressiva i comunicadora, la seua consciència corporal, vocal i de canalització dels seus recursos dramàtics. L'activitat tindrà lloc en l'annex de la Casa de Cultura de Port de Sagunt, en horari de dimarts de 19.30 a 21.30 h. El preu és de 140€. Per més informació contactar al departament al telèfon 962655868.
Per la seua banda, la regidora delegada de la Universitat Popular ha assenyalat que “és fonamental que el teatre estiga present dins del programa de proximitat que impartim, perquè és necessari que els alumnes puguen rebre tècniques actorals on poder afrontar els diferents rols dramàtics, potenciant les capacitats expressives i comunicadores, la seua consciència corporal, vocal, etc. I, d'esta forma, les persones majors de 18 anys es poden apuntar i participar en este curs que té tres nivells, Nivell 1, Nivell 2 i el Nivell d'Interpretació. Animem a totes i tots que s'inscriguen perquè estem segurs que val la pena”.
D'altra banda, la companyia Camí de Nora, en relació a la implantació de jornades contínues en els col·legis per part de la Generalitat, ha mostrat la seua preocupació, ja que es tracta d'una mesura que està afectant la creació de grups del programa de teatre en un sentit negatiu, doncs els alumnes han deixat d'apuntar-se pel canvi d’horaris. El col·legi Romeu és un dels quals enguany no formarà grups de teatre.
En este sentit, des de la companyia de teatre han mostrat el seu desacord, ja que “estem lluitant 25 anys perquè el teatre estiga en les escoles i ara se l'han carregat amb esta nova llei. L'activitat de teatre, per desgràcia, no està dins del currículum de l'ensenyament en les escoles, és una activitat complementària que ajuda als xiquets a créixer com persones, però amb els horaris de classes al matí se l'han carregat perquè els pares ja no volen portar als xiquets una altra vegada per la vesprada a l'escola”.
A més, han remarcat que “el que volem és que des de la Conselleria ens escolten i vegen el que estan fent, que és carregar-se projectes, com per exemple també han fet amb esports; demanem que es tinga en compte esta realitat, que al cap i a la fi portarà conseqüències, perquè reduir les activitats i els grups també fa que es carreguen llocs de treball”.