Cultura prepara una àmplia programació per a commemorar el 9 d'Octubre

Entre les activitats culturals es troben actuacions de música i dansa, exposicions, el pregó de les festes de Moros i Cristians, el tradicional mercat medieval i els actes institucionals del dia dels valencians i les valencianes
Imagen 1Imagen 2
L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, i la delegada de Festes i Cultura Popular, Assumpció Moll, han presentat la programació cultural de la festa del 9 d'Octubre que organitza el departament de Cultura amb la col·laboració de diferents entitats i col·lectius locals. Entre les activitats programades es troben actuacions de música i dansa, representacions teatrals, actes de les festes de Moros i Cristians o el tradicional mercat medieval en el nucli antic de la ciutat; a més dels actes institucionals de concessió de la Medalla de Plata de Sagunt i la baixada de la senyera des de la façana del consistori el dia dels valencians i valencianes.


 

Tarazona ha destacat el 9 d'Octubre com una festa molt significativa “per a nosaltres com a identitat de poble valencià i evidentment saguntí i per això tots els anys celebrem d'una manera important, intensa i sentida els actes del 9 d'Octubre”. A més, el delegat de Cultura ha agraït la participació de tots els col·lectius i associacions ja que des que estan en l'Equip de Govern “hem treballat per a involucrar a un gran nombre d'associacions perquè participen en estos actes”.

Per altra banda, la regidora de Festes i Cultura Popular, ha destacat el paper que exercix enguany l'Associació de Moros i Cristians, la nova junta dels quals ha volgut fer de la festa dels Moros i Cristians una festa integradora al voltant del 9 d'Octubre i per això des de l'Ajuntament “els donem el nostre suport a esta iniciativa”. A més, Moll ha manifestat que l'associació ha apostat enguany per fer-li un volt a la programació que comença amb un pregó i contínua amb actes ja tradicionals com la Nit d’Olla o el Despullament del Moro, entre d’altres. 



L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha agraït als departaments implicats i a les associacions i col·lectius l'esforç per dur a terme esta festivitat ja que el 9 d'Octubre “és una celebració tan notòria per als valencians i les valencianes, com és el naixement d'un poble”, i per això ha demanat a tota la ciutadania que participen en l'àmplia varietat d'activitats tant festives, culturals, com a religioses i institucionals “per a tornar a autoreafirmarnos com un poble que vol prosperar en tots els àmbits”.



La Unió Musical Portenya, Dolçainers de Sagunt, el grup Cudol, la Banda Lira Saguntina, el Grup Danses Valencianes El Puerto, i el Grup de Danses Els Fallers són els col·lectius i entitats que col·laboren enguany en els actes commemoratius del 9 d'Octubre amb actuacions musicals i de ball, així com la Majoralia de la Puríssima Sang del nostre Senyor Jesucrist 2019, el grup Campaners de Morvedre que farà un repic de campanes o l'Associació de Moros i Cristians que, entre altres activitats, donarà començament als actes amb el pregó de les seues pròpies festes el divendres 28 de setembre a les 20 hores. 

Serà el dissabte 6 d'octubre quan s'inaugure el tradicional mercat medieval que romandrà en el nucli antic de la ciutat fins al 9 d'octubre a les 23 hores i que comptarà amb tallers artesans, jocs infantils, actuacions teatrals danses medievals i recreacions històriques.



Quant als actes institucionals, el dissabte 6 d'octubre es concedirà la Medalla de Plata de Sagunt a Carmen Leal, Arturo González i Carmen Aranegui en un acte que se celebrarà en el teatre Begoña; i el mateix 9 d'octubre tindrà lloc uns tocs de campanes en commemoració de la dedicació de la Catedral de València i amb motiu de la festivitat del 9 d'Octubre a les 12 hores i la tradicional baixada de la senyera des de la façana del consistori acompanyada de la Dansa de la Moma del Corpus de València i un acte institucional en la plaça Cronista Chabret. A continuació, el grup de Danses de  Morvedre actuarà amb l'espectacle XVI Trobada de Folklore Valencià en la mateixa plaça.

 

Consulta ací la programació al complet.

 

Dissabte, 22 de setembre

A les 19.30 h Retrobem la nostra música, amb la Unió Musical Portenya en el teatre Begoña.

 

Dissabte, 28 de setembre

A les 20 h Pregó de les Festes de Moros i Cristians des de la balconada de l'ajuntament i desfilada pel Camí Real fins a la plaça de la Moreria, on se celebrarà la tradicional Nit d’Olla.

 

Diumenge, 30 de setembre

A les 10.30 h Dia de l’Alardo: desfilada amb trabucs i música des de la plaça Major, Camí Real, plaça de la Moreria, carrer dels Horts, avinguda Dr. Palos, Asil dels Majors, carrer Capità Pallarés, plaça Cronista Chabret

A les 12 h Concert d'Intercanvi Dolçainers de Sagunt i grup Cudol, en el Centre Cultural Mario Monreal.

A les 19.30 h Retrobem la nostra música, amb la Banda Lira Saguntina en l'Auditori Joaquín Rodrigo.

 

Divendres, 5 d'octubre

A les 20 h Interpretació del Despullament del Moro en l'Església del Salvador.

A les 21.30 h Representació teatral Els homes són de Mart i els dónes de Venus, de Manu Badenes, en la Casa Municipal de Cultura.

 

Dissabte, 6 d'octubre

A les 12 h Acte institucional de concessió de la Medalla de Plata de Sagunt a Carmen Leal, Arturo González i Carmen Aranegui en el teatre Begoña.

A les 18 h Toc de tancament de portes de la Vila, repic medieval pels Campaners de Morvedre i posterior inauguració del Mercat Medieval a Sagunt.

A les 19.15 h Entrada de Moros i Cristians des de la plaça de la Moreria, carrer dels Horts, plaça Cronista Chabret, Camí Real fins a la plaça de la Moreria.

 

Diumenge, 7 d'octubre

A les 11.30 h Grup de Danses Valencianes El Puerto en la Casa Municipal de Cultura.

A les 12 h Dia de la conquesta amb ambaixades mora i cristiana en el Teatre Romà (Actes organitzats per l'Associació de Moros i Cristians de Sagunt)

A les 19 h Associació cultural Grup de Danses Els Fallers en l'Auditori a l'aire lliure de la plaça Juan Carlos I (Triangle Umbral)

 

Dilluns 8, d'octubre

A les 20 h Representació de teatre en el carrer Kaleidoskop, per Suc de Llima Companyia Teatral, en els jardins del Centre Cívic Antic Sanatori.

 

Dimarts 9, d'octubre

A les 12 h Toc en commemoració de la dedicació de la Catedral de València i amb motiu de la festivitat del 9 d'Octubre, pels Campaners de Morvedre.

A les 19 h Baixada de la senyera des de la façana de l'ajuntament, acompanyada de la Dansa de la Moma de València i acte institucional en la plaça Cronista Chabret; posteriorment, actuació del Grup de Danses Morvedre i del Grup de Danses de Montcada, amb l'espectacle XVI Trobada de Folklore Valencià en la plaça Cronista Chabret.

 

Del dissabte 6 al dimarts 9 d'octubre

De 10 a 14 i de 17 a 23 hores Comprat Medieval en la plaça Cronista Chabret, plaça Major, plaça dels Tarongers, carrer Dolores, carrer Castell i plaça Facundo Roca, amb actuacions teatrals, recreacions històriques, danses medievals, tallers artesanals i jocs infantils.

D'11 a 14 i de 17 a 21 hores Exposició en l'Ermita de la Sang (inauguració el dijous, 4 d'octubre, a les 20 h).