Darío Moreno es reuneix amb Salvador Illa per a abordar l’ús de la dessalinitzadora de Sagunt

L’alcalde del municipi reivindica el caràcter estratègic de la infraestructura en l’àmbit estatal i demana un acord perquè el consistori no assumisca els costos de la instal·lació en exclusiva

L’alcalde de Sagunt, Darío Moreno, ha mantingut hui una reunió amb el líder del PSC i exministre de Sanitat, Salvador Illa, per abordar el trasllat d’aigua, procedent de la dessalinitzadora del municipi, a Catalunya. «Reforçar la col·laboració entre territoris és imprescindible en una societat globalitzada com la nostra i, més encara, quan es tracta de fer front als reptes que ens planteja el canvi climàtic. La natura no entén de fronteres administratives i a nosaltres només ens ha de guiar el benestar de la ciutadania», ha afirmat Moreno.

L’encontre es produeix després que Salvador Illa s’interessara per l’operació mitjançant la qual el Govern d’Espanya traslladarà més de 20.000 m3 diaris d’aigua a Barcelona, en tant que Catalunya es troba en una situació extrema de sequera. Així, el secretari general del PSC ha volgut conéixer de primera mà la situació d’aquesta infraestructura i ha volgut «agrair personalment» a l’Ajuntament de Sagunt l’ajuda oferida. «En un moment tan greu de sequera com el que vivim, cal ajudar i col·laborar entre administracions. Aquest és el camí. Això és la política útil», ha valorat Illa.

D’altra banda, l’alcalde s’ha mostrat «satisfet» amb una reunió en què s’han pogut compartir «impressions i visions al voltant de la gestió de l’aigua». «Malgrat la gravetat de la situació a la qual s’enfronta Catalunya en aquests moments, ens ha servit per a posar damunt la taula dos qüestions: la primera, que la solidaritat hídrica entre territoris és fonamental en un context de sequera com el que vivim i la segona, que hem d’apostar per infraestructures hídriques estratègiques que ens ajuden a mitigar els efectes de l’emergència climàtica», ha reflexionat Moreno.

La dessalinitzadora de Sagunt, estratègica en l’àmbit estatal

Així mateix, el primer edil de Sagunt ha aprofitat el marc de l’encontre per a reivindicar el caràcter estratègic de la dessalinitzadora de Sagunt a nivell estatal, fet pel qual ha sol·licitat un acord entre Acuamed i l’Ajuntament perquè el consistori no haja d’assumir els costos de la instal·lació en exclusiva. «Molts aspectes del conveni que inicialment va subscriure fa quasi 20 anys l’Ajuntament han canviat substancialment. La realitat ara és radicalment diferent i per tant el conveni requereix actualització si volem que siga vinculant. Això per no parlar de la necessitat de transparència respecte els costos. Sagunt està disposat a convertir-se en una solució transitòria davant la situació de sequera, però, aleshores, hem de reconéixer que els usos d’aquesta infraestructura no són exclusivament municipals i, per tant, no té sentit que l’Ajuntament haja de fer-se’n càrrec de les amortitzacions», ha defensat Moreno.

El subministre d’aigua al municipi no perilla

D’altra banda, l’alcalde de Sagunt ha aclarit que el subministre d’aigua al municipi no perilla i que el trasllat d’aigua a Catalunya no suposa cap perjuí per a la ciutat. «L’aigua potable del municipi, que s’utilitza per a consum, no procedeix de la dessalinitzadora. Ara mateix, no se’ns presenta cap problema de desabastiment», ha aclarit Moreno. Quant al regadiu, segons l’alcalde, «es fa ús de les aigües subterrànies».

A més, la dessalinitzadora, fins ara, mai ha estat funcionant al màxim de la seua capacitat, de manera que encara hi ha molt de marge de producció d’aigua sense que genere cap mena de problema. «Al contrari, el nom de Sagunt torna a estar vinculat amb la col·laboració, la innovació i la sostenibilitat. Ens convertim en referents a l’hora de promoure polítiques mediambientals basades en la cooperació entre territoris».