Diumenge que ve, 8 d'octubre, comencen les jornades sobre refugiats que, sota el títol Ciutat Refugi, ha preparat la regidoria de Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Sagunt per a denunciar la situació de crisi humanitària de les persones refugiades. El primer acte tindrà lloc en el Casino Recreatiu de la Gerència del Port de Sagunt, des de les 12 h fins a les 21 h, i ha sigut organitzat conjuntament amb el col·lectiu cultural Ciutat Prohibida. La programació d'este acte tindrà com a eix principal el teatre, amb el qual es vol abordar el problema dels refugiats i exiliats al llarg de la història, així com conscienciar el nostre entorn més pròxim de la situació que estan patint estes persones.
Sota el lema Teatre Migrant, es proposen diverses representacions teatrals a càrrec de quatre companyies locals, Pez en l'aigua, Nebel Teatre, La NiñaCristal i Vincles. La jornada també comptarà amb l'emissió de la ràdio online “Radio Ciutat Prohibida” i amb algunes carpes destinades a ONG dedicades a esta problemàtica, com Balloona Matata, a més d'un servei de foodtruck. Segons explica el regidor de Cooperació, Guillermo Sampedro, “amb esta jornada de teatre volem posar de manifest i denunciar la tragèdia de les persones refugiades, amb centenars de milers de persones que fugen del seu país i de les guerres per a salvar les seues vides i de la vulneració de drets, mentre Espanya i Europa miren cap a un altre costat i incompleixen els seus compromisos d'acolliment”.
Les representacions teatrals programades són les següents:
- 12:00 h. LA NIÑACRISTAL: LARGO VIAJE (Infantil)
- 13:30 h. VÍNCULOS: VÍNCULO ROJO
- 18:00 h. VÍNCULOS: VÍNCULO ROJO (bis)
- 19:00 h. PEZ EN EL AGUA: BALAS DE SILENCIO
- 20:15 h. NEBEL TEATRE: ZAMBRA DE LA ESPERANZA
EL LARGO VIAJE. TEATRE INFANTIL (LA NIÑACRISTAL).En l'obra actuen fins a 19 actors i actrius i s'aborden assumptes com la integració i la solidaritat.
La guerra, amb el seu foc destructor, arrasa la selva en què viuen un grup d'animals. Convertit tot en un desert, els protagonistes es veuen obligats a emigrar a la cerca d'un lloc on poder viure. Emprenen el viatge per terra, mar i aire i allí on arriben són ben rebuts, omplint la seua vida de renovada esperança. El seu viatge acaba en trobar un lloc apropiat per a poder començar una nova vida plena d'amics, que els oferixen compartir amb ells la seua bonica selva.
L'obra és a càrrec de la NiñaCristal, una associació d'artistes que treballa des del 2007 en el Port de Sagunt, realitzant obres de teatre per a públic infantil, jove i adult, desenvolupant activitats creatives dirigides a públic infantil i treballant dramatitzacions sobre igualtat amb adolescents. En el 20016 van començar la campanya de recollida de fons per a recolzar Missing Children Europe, una federació d'ONG que cerca, entre uns altres, a les xiquetes i xiquets perduts a causa dels conflictes bèl·lics existents. El 70% del pressupost d’esta actuació anirà destinat a esta campanya.
VÍNCULO ROJO. (VÍNCULOS).Este projecte naix com a germen d'una reflexió duta a terme en el fòrum creatiu “Creatori”, impulsat per la regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Sagunt i que tenia com a eix principal el assumpte “dels expulsats”. La intenció és crear consciència sobre el drama que viuen milers de persones refugiades a Europa arran de la guerra a Síria. La totalitat del caixé rebut per la representació d'esta obra serà donada a l'ONG Balloona Matata.
ZAMBRA DE LA ESPERANZA (NEBEL TEATRE).Este treball pretén retre un sincer homenatge a María Zambrano, intel·lectual, filosofa i una de les figures femenines més importants del segle XX del país. Des de la compañía de teatre aseguren que la filosofia de María enamora, la seua vida apassiona. La seua singularitat de pensament ens presenta una dona, que va ser una illa, tant pel seu pensament com per la seua forma d'estar en el món, de viure el seu exili. Davant lo inabastable de la seua obra, ‘Zambra de la esperanza’ es centra en el seu exili, en eixe penós anar i vindre, com altres espanyols que van haver d'abandonar Espanya, després de la guerra civil. María va patir el franquisme, i va patir el nazisme. Va viure, com ella mateixa diu, “l'agonia d'Europa”, l'agonia de la seua família, del seu país, la seua pròpia agonia en l'exili i la sense memòria.
En el 2015, segons consideren des de Nebel Teatre, “no hem avançat molt, encara tenim morts en les cunetes, sense memòria en el nostre país. Ens impressionen les imatges de l'èxode sirià, amb imatges i instantànies, que no disten molt de les que van patir els republicans espanyols fa uns 70 anys. Els textos escollits van de les seues experiències en diversos països fins a la reflexió sobre el seu propi exili i la memoria; Què és ser memòria?, es pregunta Zambrano, esperem llançar una mica de llum amb este humil muntatge”.
BALAS DE SILENCIO. (PEZ EN EL AGUA).La poesia contemporània té un immens deute amb la generació del 27 que va viure amb passió i compromís la convulsa història de l'Espanya de llavors i moltes de les seues veus van haver de continuar la seua labor creadora en l'exili, on va haver-hi poetes brillants, però també poetises que la història ha mantingut allunyades dels llibres, guardades en l'armari de l'oblit. Amb ‘Balas de Silencio’ volem donar veu a eixos poemes silenciats, demostrar que hòmens i dones no habitaven mons artístics diferents, sinó que compartien la mateixa terra de creació durant aquells agitats anys. ‘Balas de Silencio’ és una lectura dramatitzada a huit veus on els poemes menys coneguts, dels poetes més coneguts, compartixen sensibilitat amb poetises que, fins i tot, pertanyent a esta mateixa generació, són poc conegudes. Reunits per espais comuns: infantesa, naturalesa, amistat, amor, nostàlgia, exili, somnis, etc.