Sagunt presenta el seu patrimoni industrial i el Camí de Santiago des del municipi en FITUR
La delegació saguntina destaca amb una aposta pel patrimoni, la innovació i les tradicions locals
El Casal Jove del Port de Sagunt acollirà dissabte que ve, 20 d'octubre, les III Jornades de Patrimoni Industrial que organitzen la Asociación Memoria Industrial y Movimiento Obrero (AMIMO) i la Associació de Patrimoni Industrial Valencià (APIVA), amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sagunt. La jornada pretén ser un espai de reflexió crítica sobre l'estat del patrimoni industrial del Port de Sagunt i de debat col·lectiu per a la seua conservació i recuperació com a element de preservació de la història i la memòria col·lectiva, i com a peça clau en la dinamització econòmica, social i cultural del municipi.
L'edició d'enguany estarà dedicada a la proposta del museu industrial del Port de Sagunt. Quan han passat més de 34 anys del tancament d'Alts Forns del Mediterrani i més de 24 des que es va crear la Fundació de Patrimoni Industrial del Port de Sagunt, el museu industrial continua sense fer-se realitat, malgrat tractar-se d'un projecte clau per a la recuperació i difusió del patrimoni industrial saguntí. La seua posada en marxa continua sent una assignatura pendent que ajude a una correcta interpretació del llegat industrial que permeta una aproximació crítica a la història social.
Per a reflexionar sobre estos problemes el programa d'estes III Jornades s'obrirà a les 10 hores amb la conferència de Manuel Cerdà, titulada ‘Patrimonio Industrial: De Oliver Twist a Harry Potter’. Manuel Cerdà és historiador i escriptor. El seu interés per la història social li va portar a investigar les restes materials de la societat industrial-capitalista a través de l'arqueologia industrial, que considera una eina metodològica, com tota arqueologia, per a un millor coneixement del passat. En este camp, va ser membre fundador i president de l’Associació Valenciana d’Arqueologia Industrial i, junt a R. Aracil i M. García Bonafé, va escriure Arqueología industrial en Alcoi (1980), primera obra publicada a Espanya sobre arqueologia industrial. També ha dirigit Enciclopedia Valenciana de Arqueología Industrial (1995), amb García Bonafé, i publicat el llibre Arqueología Industrial: teoría y práctica (2008). Ha sigut pioner de les primeres excavacions arqueològiques-industrials dutes a terme a Espanya en les conques fabrils dels rius Barxell i Molinar d'Alcoi (1998-2005).
Els debats continuaran a les 11.30 hores amb la intervenció d'Assumpció Feliu Torras, que impartirà la conferència ‘Un ejemplo de la labor de la sociedad civil: los orígenes de la Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i Arqueologa Industrial de Catalunya (AMCTAIC) y la creació del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya’. Assumpció Feliu Torras és Llicenciada en Història de l'Art Universitat de Barcelona i Doctora Història de l'Art i les Civilitzacions (Universitat de Rennes 2, Haute Bretagne, França 1996.) Autora de nombroses ponències en trobades internacionals, d'articles i coautora de llibres i d'articles relacionats amb el Patrimoni Industrial. Fundadora i directora del Butlletí de Patrimoni Industrial, editat per AMCTAIC des de 1991 i coordinadora dels Fòrums de Patrimoni Industrial des de 2001 també organitzats per AMCTAIC. Premi Bonaplata (2009) pel seu treball en la AMCTAIC i Premi FAD de Pensamiento y Crítica (2011) com coeditora del llibre La Barcelona de Ferro. A propòsit de Joan Torras Guardiola editat pel Museu d'Història de Barcelona. Vicepresidenta d’AMCTAIC des de 1991, exsecretària i actualment tresorera de Comité Internacional per a la Conservació del Patrimoni Industrial-Espanya des de la seua fundació i expresidenta d’European Federation of Associations of Industrial and Technical Heritage (2012-2017).
La jornada es clausurarà a les 13.30 hores amb la lectura del manifest d’AMIMO i APIVA que arreplegarà les conclusions sobre l'estat del patrimoni industrial saguntí. La inscripció és gratuïta i es pot realitzar enviat un correu a info@amimo.es.
La delegació saguntina destaca amb una aposta pel patrimoni, la innovació i les tradicions locals
Darío Moreno ha mantingut una reunió amb la subdirectora de l'Instituto del Patrimonip Cultural de España per a coordinar futures actuacions en el patrimoni històric del municipi
La delegació saguntina en FITUR 2025 desplega la seua agenda de treball per a consolidar la seua posició com a destinació turística integral