'La Guerra Civil a Sagunt', nova sèrie documental coproduïda per l'Ajuntament de Sagunt
La presentació i la projecció del primer capítol serà el 28 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal
També es va presentar el dossier de la toponímia de Sagunt en un esdeveniment impulsat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) que va tindre lloc durant la vesprada d'ahir
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va dur a terme una doble sessió d'activitats culturals durant la vesprada d'ahir, dilluns 26 de febrer, al Centre Cultural Mario Monreal de Sagunt: la presentació d'un dossier de la toponímia de Sagunt i la inauguració de l'exposició Escriptors valencians de l'exili.
Cal esmentar l'assistència a esta doble sessió cultural de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora del Gabinet de Promoció del Valencià, departament que va col·laborar en l'organització de l'acte, Patricia Sánchez; així com altres regidors de la Corporació Municipal.
Este esdeveniment gratuït estava programat per al divendres 23 de febrer, però es va ajornar a causa dels tres dies de dol oficial convocats per l'Ajuntament de Sagunt a causa del greu incendi en el barri de Campanar.
Respecte al desenvolupament del mateix acte, en primer lloc, a les 18.30 hores es va inaugurar una exposició itinerant de l'AVL que ha sigut coordinada per l'acadèmic Josep Palomero davall el títol Escriptors valencians de l'exili. La mostra està formada per dotze panells que expliquen la tragèdia que va afectar els milers i milers de ciutadans que van haver d'abandonar el país per la repressió subsegüent a la Guerra Civil.
Instal·lats en diferents països d'acolliment, molts dels valencians exiliats hi van participar en diverses iniciatives de caràcter associatiu que els va permetre mantindre vius els vincles emotius i culturals que els unien a la seua enyorada pàtria. L'exposició Escriptors valencians de l'exili està orientada a tots els públics i podrà ser visitada fins al 29 de febrer en l'horari d'obertura habitual del Centre Cultural Mario Monreal, és a dir, entre les 9 i les 21 hores.
Després de l'acte d'inauguració de l'exposició, va tindre lloc la presentació pública del dossier de la toponímia de Sagunt, una publicació de l'AVL que s'emmarca en la sèrie Toponímia dels pobles valencians i que ha sigut elaborada a partir de la compilació duta a terme pel filòleg saguntí Lluís Vicent Alcaide Balaguer. Durant este acte, l'autor va explicar el procés de recollida dels noms tradicionals, els criteris de selecció, així com la importància de conservar i difondre esta manifestació del patrimoni immaterial. El dossier està conformat per una introducció sobre el terme i la història de Sagunt, així com la classificació tipològica dels topònims que apareixen en els mapes del dossier. Este quadern pretén ser la base per al correcte ús dels topònims del municipi.
La presentació i la projecció del primer capítol serà el 28 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal
L'activitat, emmarcada en la programació de la Regidoria d'Igualtat pel 25N, inclou una performance de dansa, teatre i xarrada per a conscienciar sobre la violència de gènere
Esta trobada literària es durà a terme el dimarts 26 de novembre a les 19 hores al Centre Cultural Mario Monreal