Sagunt a Escena, concretament el Off Romà, reafirma el seu compromís amb el circ contemporani amb una variada programació, que, a través de les tècniques circenses, tracta temes socials de gran importància com l'obsessió pel cos, la sobreproducció o la sororitat. Companyies de diferents comunitats autònomes es donen cita el mes d'agost en diferents ubicacions d'este municipi.
El Off Romà té lloc tant a Sagunt com al Port de Sagunt, en concret en la Glorieta (plaça Cronista Chabret, Sagunt), a la Casa dels Berenguer, en la plaça Tarongers (plaça Mossén Vicent Gil Tamarit, Sagunt), en el Centre Cívic (Jardins Antic Sanatori, Port de Sagunt) i a l'Auditori del Triangle Umbral (Jardins Triangle Umbral).
La primera serà l'andalusa Truca Circus, que el dia 4 d'agost posa en marxa un espectacle amb set artistes en una combinació d'escenes i habilitats de gran precisió tècnica i qualitat artística. Amb una referència al còmic, l'espectacle s'inspira en els anys 20 del segle XX per a, en una successió de contorsions, equilibris, cordes o bicicletes acrobàtiques, generar la sorpresa i l'aplaudiment de tota la família. La música en directe acompanya una obra dinàmica que ha girat extensament per festivals professionals i ha sigut vista per milers de persones.
Per a Inma Expósito, directora artística del festival, el circ té la capacitat de captivar al públic de mil maneres: «La sorpresa, l'humor, la destresa, el risc, l'estètica… són només alguns dels elements imprescindibles. A Sagunt a Escena oferim un ventall d'espectacles multipremiats i companyies de prestigi, que cada edició congreguen a centenars d'espectadores i espectadors de totes les edats».
Flotados va aconseguir en 2019 el Premi Max al millor espectacle de carrer. El músic i actor David Moreno, al costat de la ballarina, actriu i acròbata Cristina Calleja, han creat una peça que es realitza amb un piano penjat a 8 metres d'altura i amb els seus intèrprets en els aires. Una oda a l'amor, a la superació i els anhels, amb una poètica molt cuidada, que advoca per la persecució dels somnis en un món on tot és possible. Tindrà lloc l’11 d’agost a la Glorieta.
La companyia catalanoaragonesa Capicua està formada per cinc dones que, en esta ocasió, situen l'acció en una fàbrica tèxtil per a parlar a través del cos de les relacions entre mares, àvies, filles i companyes. La història succeeix entre centenars de texans, un masteler, una màquina de cosir, bobines de fil, una escala i una corda. Amb tots eixos elements, desplega les seues acrobàcies i moviment un elenc multidisciplinari. El títol de la peça és una paraula xinesa la traducció literal de la qual és ‘escriptura per a dones’, que dona nom a un sistema d'escriptura únic en el món creat per dones a la província de Hunan fa 3.000 anys per a ser usat entre elles com un llenguatge secret. A més d'esta referència a la sororitat, la peça, que tindrà lloc en la Glorieta el 13 d'agost, desenvolupa un missatge social sobre la sobreproducció de roba i el consum.
De Múrcia arriba UpArte amb DESproVISTO, una peça que aposta per la plasticitat, la flexibilitat i el canvi, posant davant la idea que no tot té per què ser sempre de la mateixa manera. La companyia destaca per l'alt nivell tècnic dels seus muntatges i per un equilibri entre el risc, el ritme i l'estètica. Els sis intèrprets de la proposta desplegaran una infinitat d'acrobàcies, equilibris, malabars i referències constants al públic, la funció de la qual serà el dia 20 a l'Auditori del Triangle Umbral.
Miguel Barreto y La pequeña Victoria Cen proposen en Disculpa si te presento como que no te conozco un diàleg entre la dansa i el circ amb un accent intimista i evocador. Creada a cavall entre València i Castella-Lleó, esta peça presenta dos éssers que juguen amb la simetria, la duplicitat i l'ambigüitat per a crear imatges sorprenents, diàlegs acrobàtics i escenes oníriques. Es pot veure el dia 23 en el Centre Cívic.
El Centre Cívic també acollirà el dia 25 Baktana, de Itamar Glucksmann i Ron Beeri, que obrin una finestra a la trobada de dos homes. Un, malabarista i obsessionat pel seu món d'objectes volants, comunica manipulant les seues maces. L'altre, acròbata, s'expressa a través del moviment. De malentesos a preguntes, la seua curiositat els porta a una trobada silenciosa del qual sorgeix el desig d'anar cap a l'altre. Un duo d'èxit que ha girat per festivals d'Espanya i Europa collint aplaudiments.
L'últim dels espectacles amb elements circenses i de clown és Só, del gallec Jesús Velasco, conegut com Xampatito Ànec. El seu obsessiu i meticulós personatge s'enfronta a una bona quantitat de poals amb els quals ha d'aconseguir l'anhelat ordre i equilibri en una acció tan frenètica com delirant. El multipremiat espectacle es pot veure el dia 27 en la plaça Tarongers.