El comerç de Sagunt s'adhereix a la Confederació Espanyola de Centres Històrics (COCAHI)

Esta associació s'encarrega de preservar els centres històrics d'Espanya en els àmbits social, mediambiental i econòmic

L'Associació de Comerciants de Sagunt s'ha convertit en l'entitat número 53 a formar part dels centres associats a la Confederació Nacional d'Associacions de Comerciants de Centres històrics d'Espanya (COCAHI). Esta organització es dedica a la sostenibilitat dels centres històrics alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU i sobre la base de tres grans eixos: social, mediambiental i econòmic. El president de COCAHI va fer lliurament del diploma d'honor a l'Ajuntament de Sagunt en agraïment pel seu suport i col·laboració amb l'Associació de Comerciants de Sagunt. En l'acte d'adhesió va participar la regidora de Comerç i Mercats, Ana María Quesada; el president de COCAHI, José Manuel Bello Rey; i la presidenta de l'Associació Comerciants de Sagunt, Lola Torrente. Cal esmentar que també van assistir altres regidors de l'Ajuntament.

La delegada de Comerç i Mercats, Ana María Quesada, va aprofitar l'ocasió per a reivindicar la importància de Sagunt: «Som més del que ens creiem i confie que vindran temps millors per al comerç d'esta ciutat». Així mateix, va recordar que la unió fa la força i es va mostrar orgullosa que, a través de l'Associació Comerciants de Sagunt, la ciutat haja entrat a formar part de la confederació, ja que la majoria de municipis que formen part d'esta llista són capitals de província. Per part seua, el president de COCAHI, José Manuel Bello Rey, va descriure la situació actual del sector: «El comerç està sumit en una crisi profunda i estructural i els ajuntaments han de ser un punt de suport, si volem que el centre de les nostres ciutats tinga vida caldrà apostar encara més si cap pel comerç de proximitat».

José Manuel Bello Rey també va apuntar que era un dia de celebració perquè l'Associació de Comerciants de Sagunt estava entrant en la «champions» del comerç espanyol dels centres històrics. La presidenta d'esta associació, Lola Torrente, es va mostrar molt contenta que l'entitat que presidix s'haja convertit en la 53 organització integrada en COCAHI i va remarcar la importància de donar suport al comerç local: «Vivim en una ciutat especial i el comerç que es desenvolupa a Sagunt aporta vida, llum, seguretat i il·lusió al municipi».

Després de la roda de premsa, la comitiva es va traslladar a la plaça Cronista Chabret per a descobrir una fita en el qual es plasma el patrimoni comercial, turístic, cultural i natural que posseïx Sagunt. La fita, que va ser descoberta per l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, José Manuel Bello i Lola Torrente, conté un text informatiu sota l'epígraf ‘Sagunt Capital Valenciana de la Romanització’ i una fotografia de Sara Martimaga en la qual s'aprecia una panoràmica de la ciutat. Abans del descobriment de la fita, l'Associació Cultural Saguntum Civitas va realitzar un rite religiós romà honor a Mercuri, protector del comerç, seguit d'un homenatge romà que es l'exhibició d' una lluita gladiatòria.

En el text de la fita descoberta s'explica que en el centre històric de Sagunt es pot viure una experiència comercial amb interés turístic i cultural. Igualment es reconeix que Sagunt és una ciutat viva, amb una identitat pròpia que es reflectix en el seu important patrimoni històric, comercial i natural. Un comerç amb història, ja que la seua tradició i la seua enorme importància comercial es remunten al segle III a.c., moment en el qual ja constituïa un punt estratègic del comerç pel Mediterrani, alguna cosa que es reflectix en la gran oferta que fa gala en l'actualitat. De fet, es destaca la seua oferta integral pel fet que al seu important teixit comercial s'unixen la seua oferta cultural, gastronòmica i d'oci, que es desenvolupen al llarg de tot l'any i que oferixen als qui ens visiten multitud de recursos per a gaudir d'una experiència completa. El text finalitza amb una invitació a «perdre's» en el barri antic de Sagunt, caminar pels seus carrers i deixar-se embolicar per la història de la ciutat.