El Consell Local Agrari ha fet un balanç positiu del programa d'ocupació amb el qual van contractar 65 persones per a realitzar labors de neteja forestal i manteniment rural. Este projecte per a fomentar l'ocupació agrària a Sagunt ha implicat una inversió de 406.956 euros, dels quals 324.000 € han sigut subvencionats pel SEPE i els 82.701 € restants corresponen a una aportació municipal.
La subvenció d'enguany ha augmentat en comparació amb la de l'anterior exercici i això ha possibilitat contractar més persones. I l'aportació municipal ha descendit a conseqüència d'una optimització de la gestió dels recursos, el que es traduïx en un estalvi del 2,4% respecte a 2022. Així mateix, tant els peons com els capatassos han experimentat un increment en el seu salari.
A la roda de premsa per a presentar el balanç del programa d'ocupació ha assistit l'alcalde de l'Ajuntament de Sagunt, Darío Moreno; la presidenta del Consell Local Agrari, Ana María Quesada; el president d'Ascosa Ava Sagunt, Paco Campillo; el president de la Comunitat de Regants, Pepe Rezo; i el membre del Consell Rector i de la Junta de la Comunitat de Regants, Baltasar Quevedo.
Darío Moreno ha assegurat que això és un bon exemple que quan l'administració «treballa conjuntament amb les persones que es veuran beneficiades en eixes actuacions i, sobretot, intenta traure-li el màxim partit a cada euro i això és el que fem hui, rendir comptes per a tindre transparència perquè la ciutadania sàpia què és allò que fem des de les institucions i, particularment, en l'àmbit agrícola».
Així mateix, la presidenta del Consell Local Agrari, Ana María Quesada, ha puntualitzat que enguany «hem pogut contractar més persones i, a més, el que hem fet per a optimitzar eixa gestió de recursos públics és que hem organitzat els treballs». Per exemple, s'han reduït els desplaçaments, s'ha reduït el cost del lloguer de les desbrossadores, i ha baixat la despesa en EPIs, donada la menor presència del coronavirus, tal com ha informat Ana María Quesada.
Paco Campillo s'ha mostrat content amb la labor desenvolupada pel Consell Local Agrari: «Estem molt satisfets dels treballs que s'estan realitzant, però nosaltres hem d'insistir que cal fer més coses perquè tenim 900 km de camins rurals i això costa molt de mantindre». D'igual mode, Pepe Rezo ha agraït el treball de l'Ajuntament i ha destacat la gran col·laboració que han tingut amb el Consell Local Agrari.
Durant els tres mesos que ha durat el pla d'ocupació, els huit equips de treball en els quals s'han dividit les 65 persones contractades han esbrossat l'Av. Europa, la via de servici V-23, Escales, camí Barranc de la Catalana, Secà de Barta, camí La Frontera... «Hem arribat enguany a 209km de camins esbrossats, que han sigut 13km més que en 2022», ha assenyalat la presidenta del Consell Local Agrari.
A més, han instal·lat 22 espills de seguretat viària, 15 senyals verticals de circulació i sis noms de camins nous en Almardà, Tres Barrancs, La Pineda, el camí vell de Terol, Pere Gil, Pla del Bou, Bonilles i el camí les Valls.
Les huit quadrilles també han efectuat reparacions com la formigonada del camí Cansalader i reapedaçaments puntuals en els camins rurals, així com la poda i desbrossament de huit parcel·les amb més de 35.000 m², corresponents a les zones de Ponera, Penya Negra, Sabató, Codoval i Pere Gil.
L'equip utilitzat per a desenvolupar totes estes labors de manteniment rural i neteja forestal, segons ha explicat Ana María Quesada, han sigut set furgonetes, un camió basculant, 16 desbrossadores, una formigonera, un generador elèctric i un martell percutor. Així mateix, els EPIs amb els quals s'ha equipat als treballadors han suposat una inversió de 6.024 euros i han constat de «jupetins, guants, gorres, auriculars, pantalles protectores, canelleres, botes de seguretat, ulleres de protecció, incloent-hi repel·lent de mosquits i esprai contra vespes».
«Enguany hem integrat a una persona més de la Guàrdia Rural en l'equip, que el que ha fet ha sigut treballs de suport de control i de seguiment d'execució dels treballs d'estes quadrilles i també d'atenció a necessitats», ha afegit Ana María Quesada. A més, ha apuntat que també s'ha afegit el proveïment d'aigua diari per persona, proporcionant un litre i mig al dia.
A pesar que este programa d'ocupació està impulsat pel Consell Local Agrari i el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), cal esmentar la col·laboració del Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV), Acció Ecologista AGRÓ i el departament de Patrimoni Cultural.