El Consell Municipal d'Infància de Sagunt es va reunir ahir de vesprada per analitzar i valorar les pròximes accions d’este òrgan que recull la participació de tots els centres escolars de primària i secundària, juntament amb les AMPAS i els grups polítics. A la reunió va assistir el regidor de Joventut i Infància, Guillermo Sampedro, el regidor d'Educació, José Manuel Tarazona, i el regidor d'Iniciativa Porteña, Cosme Herranz.
En este sentit, segons explica el regidor de Joventut i Infància, «en esta sessió hem presentat el primer esborrany del futur Pla d'Infància, que es ve redactant i treballant en els últims mesos per part dels grups de participació i dinamització de la regidoria, i ara li ho enviem als grups polítics perquè l'estudien i el valoren, abans que s'aprove al ple municipal».
Cal recordar que els consellers dels col·legis i instituts de Sagunt es van elegir en unes eleccions que van tindre lloc en els mesos de gener i febrer d’este mateix any. Malgrat la pandèmia, estos xiquets i xiquetes s'han pogut reunir de manera presencial i telemàtica en els últims mesos. De fet, una de les tasques que han realitzat en les reunions setmanals que mantenen ha sigut la d'analitzar les propostes que es van recollir en cada centre educatiu o en esdeveniments lúdics de la regidoria durant 2019, unes propostes que, ara, han sigut filtrades pel Consell d'Infància i els grups Dinakids i HR Jove, per formar part del futur Pla d'Infància.
Este Pla d'Infància (requisit que imposa UNICEF perquè Sagunt continue sent Ciutat Amiga de la Infància) també ha incorporat al seu esborrany altres propostes de sectors com l'educatiu, sanitari, veïnal o associatiu en general, a més d'altres iniciatives que han plantejat els propis tècnics de l'Ajuntament, tant de la delegació de Joventut com de la resta de delegacions. Ara, este esborrany haurà de passar per la Comissió Informativa de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt per a estudi i aprovació per part dels diferents grups municipals, i més tard passarà pel Ple de la Corporació. En el ple, seran els propis xiquets i xiquetes del Consell Municipal d'Infància els que presentaran este document abans de ser sotmés a votació.
Tal com explica Sampedro, «som Ciutat Amiga de la Infància, un segell que atorga UNICEF a aquelles ciutats i ajuntaments que aposten per promoure la participació de la infància en la presa de decisions municipals. Això ens obliga a esforçar-nos perquè els xiquets i xiquetes de la nostra ciutat continuen tenint veu i se'ls continue tractant com a ciutadans de ple dret».
El programa Ciutats Amigues de la Infància té com a objectiu general promoure l'aplicació de la Convenció sobre els Drets del Xiquet, de la qual el nostre país és signatari, en l'àmbit dels governs locals. El programa incentiva la creació de plans locals d'infància i adolescència, promou la participació ciutadana dels xiquets i xiquetes en la vida municipal, impulsa tot tipus de polítiques tendents a afavorir el desenvolupament dels drets de la infància i l'adolescència i dinamitza la col·laboració ciutadana i la coordinació institucional. A Espanya es va posar en marxa l'any 2001 i compta amb el suport del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, així com de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.
A través del segell de reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància, el comité espanyol d'UNICEF reconeix als pobles i ciutats que complixen amb els requisits establits, els quals es recullen en la guia de gestió del segell. Este document es basa a articular la participació infantil i disposar d'un pla d'infància i adolescència per part del Consistori. Sagunt compta amb este reconeixement des de 2016 i va ser una de les primeres ciutats de la Comunitat Valenciana en obtindre este segell.