Francesc Fernàndez, Teresa García i Rafael Climent (D'esquerra a dreta)
El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha presentat al costat de l'alcalde de Sagunt, Francesc Fernàndez, i la diputada autonòmica i tinent d'alcalde, Teresa García, els fons per al Pla de Reindustrialització que es va a dur a terme en la comarca del Camp de Morvedre, en un acte al que han assistit al voltant d'un centenar de treballadors de Bosal, la secretària general de la Unió Comarcal de CC.OO, Begoña Cortijo, i el secretari d'UGT, Miguel Jordá.
Dins del pressupost total de 3.800.000 euros, es compta amb una aportació del FEAG (Fons Europeu d'Adaptació a la Globalització) de 800.000 euros, dels quals 480.000 vénen de la Comissió Europea i 320.000 euros són de fons del SERVEF. Una segona partida d'1 milió d'euros és a càrrec de l'Estat, a partir d'una esmena a la llei de pressupostos, aprovada també en les Corts Valencianes i que també va demanar l'Ajuntament de Sagunt. La tercera partida és de 2 milions d'euros proporcionats per la Consellería d'Economia de la Generalitat Valenciana. Segons ha afirmat el conseller, aquests fons tindran continuïtat en els pròxims anys si és necessari.
L'alcalde de Sagunt Francesc Fernàndez ha destacat el “compromís del govern municipal i l'ajuntament en el seu conjunt amb Bosal i amb la indústria de la nostra ciutat, i per tant de cercar plans de reindustrialització que donen una solució en aquesta època tan complicada que estem vivint”.
Per la seua banda, el conseller d'Economia ha explicat als assistents les línies d'actuació que van a desenvolupar la Generalitat Valenciana juntament amb l'Ajuntament de Sagunt. Ha remarcat que “volem la col·laboració de tots per a veure què línies de treball podem seguir i fer les coses de la millor manera possible. No pensem que la política s'haja de fer des d'a dalt sinó que volem comptar amb tots vosaltres i vosaltres. Nosaltres anem a ser l'instrument”.
Amb el Pla de Reindustrialització es destinaran 3.800.000 euros, contemplats per al pressupost de 2016, per a diferents línies d'actuació que comprenen la formació, reciclatge i recol·locació de treballadors afectats pel tancament d'indústries de la comarca, així com ajudes a treballadors amb càrregues familiars. També es contemplen ajudes per a promoure el cooperativisme i la creació de noves empreses i la cerca d'incentius per a promoure la reindustrialització de la zona. Malgrat que no es podrà comptar amb els diners fins a gener de 2016, el procés de diàleg amb tots els agents socials implicats ja s'està engegant, amb l'objectiu de marcar les pautes i establir els criteris sobre els quals s'actuarà posteriorment.
Teresa García ha assenyalat que “de totes les administracions estan especialment implicades l'Ajuntament de Sagunt i la Consellería, i hem d'aconseguir també la implicació de l'Estat en la problemàtica d'aquesta comarca”. També ha volgut apuntar que “en un govern com el de la Generalitat, que està ofegat econòmicament, estem prioritzant les accions necessàries per a ajudar a les persones”.
En aquest sentit, l'Ajuntament de Sagunt s'ha oferit a dialogar amb els bancs per a explicar quins són els casos més especials de treballadors afectats i ajudar a millorar la seua situació.