El Consistori commemora el Dia Internacional del Poble Gitano amb el projecte ‘Baladres. Memorias de mi barrio’

Es compon d'una sèrie de dramatitzacions que sorgixen arran de treballar la memòria del barri de Baladre i la infantesa com a material de creació artística
Imagen 1

L'Ajuntament de Sagunt commemora el Dia Internacional del Poble Gitano que se celebra hui, 8 d'abril, amb el projecte Baladres. Memorias de mi barrio. Este es compon d'una sèrie de dramatitzacions que sorgixen arran de treballar la memòria del barri de Baladre i la infantesa com a material de creació artística, el barri per ser el lloc on ens reconeixem com a comunitat i la infantesa perquè retorna una mirada espontània, sense filtres de la nostra societat, tal com informen des del departament de Servicis Socials.

 

Pròxim a acabar la segona fase del projecte de dramatització, que va dissenyar el departament municipal de servicis socials, i que «té com a destinatàries a un grup de dones del municipi, amb una característica comuna, ser dona i gitana, es fa una valoració molt positiva dels assoliments aconseguits, que superen els objectius previstos per a esta fase», ha explicat el regidor de Servicis Socials, Alejandro Sotoca.

 

Malgrat les dificultats que ha comportat i entranya la realització d'activitats grupals, per la situació creada per la Covid 19, este grup de dones ha aconseguit a través de l'ús del telèfon mòbil, desenvolupar activitats creatives, que han anat més enllà de la idea inicial d'escenificar obres de teatre, «la seua implicació en el projecte, la seua responsabilitat, les seues ganes d'aprendre i continuar creixent en un món que, per a elles, era nou, ha sigut una de les claus de l'èxit», ha indicat Sotoca.

 

Al llarg del projecte han sigut diferents les activitats realitzades, entre les quals es troben la representació de l'obra de teatre Llueve Dentro de Mí; la lectura de textos dramatitzats en els centres d'educació secundària del municipi; el projecte Baladres. Memorias de mi barrio; la creació d'un conte, que serà presentat als xiquets i les xiquetes dels centres educatius d'educació primària; i a més s'han presentat a l'IV Concurs de Fotografia Mujer Gitana ROMI.

 

D'altra banda, el treball de Mariola Ponce, directora de teatre i dramaturga, que ha desenvolupat el taller, «ha sigut l'altra peça clau de l'èxit d’este projecte. Així mateix, la seua llarga experiència investigadora i creativa al costat de l'estratègia pedagògica que ha implementat en esta activitat ha fet possible el desenvolupament d'altres activitats paral·leles al projecte inicial, enriquint i obrint les mires d'estes dones cap a una societat i una cultura que els és pròpia, i en part desconeguda», ha explicat el regidor.

 

En este sentit, Alejandro Sotoca ha felicitat «este grup de dones i a la directora del projecte, i emplaçar-les al fet que continuen amb les propostes artístiques que estan desenvolupant i amb altres noves que de ben segur continuaran sent èxits».

 

Les persones interessades poden visualitzar este projecte en el següent enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=2ZBf3ui1hNs&t=72s

 

 

 ​