La Corporació Municipal sol·licita declarar el Dijous de Berenar com Bé Immaterial de Rellevància Local
La moció aprovada considera esta tradició “un element essencial del nostre patrimoni cultural de caràcter immaterial”
La moció aprovada per unanimitat aspira al fet que esta reducció s'aplique amb efecte retroactiu per a l'any anterior
La Corporació Municipal de Sagunt va aprovar per unanimitat una moció per a sol·licitar “una rebaixa en l'índex de rendiment a aplicar en estimació objectiva a l'activitat agrària de Sagunt”. El text aprovat en el ple ordinari de febrer especifica que esta reducció s'aplique també amb efecte retroactiu per a l'exercici del 2024 “davant una situació de sequera que repercutix en la producció”.
En el document aprovat també es contempla que en tots els exercicis econòmics “es tinga present poder sol·licitar esta reducció en funció dels diversos problemes que puguen afectar l'agricultura”. I, per a això, es traslladarà el contingut de l'acord al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació; al Ministeri d'Hisenda i Funció Pública; a l'Agència Tributària; i a la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.
La moció aprovada per unanimitat va ser presentada pel grup municipal Compromís per Sagunt i exposada en el saló de plens de l'Ajuntament de Sagunt pel portaveu d'esta formació política, Josep Maria Gil.
Finalment, en un dels punts acordats es detalla que de manera permanent es demane a l'administració que rebaixe eixe índex pel següent motiu: “La disminució de la producció derivada de la sequera al costat de l'augment de les despeses donen com a resultat uns marges econòmics que no justifiquen de cap manera el pensament que sobre uns ingressos bruts es tinga un benefici teòric del 26 %. És tan fàcil com calcular el diferencial entre ingressos i despeses”.
En l'exposició de motius del document es manifesta “la desesperació generalitzada dels agricultors per la poca consideració en les polítiques agràries i el baix rendiment que està experimentant l'agricultura”. L'abandó continuat d’esta activitat i la falta de relleu generacional són conseqüències de la situació actual del sector primari.
Tal com s'arreplega en el text aprovat, esta visió general s'agreuja més en el cas valencià i saguntí: “Som la zona on l'edat mitjana dels agricultors és més alta i som el territori en el qual més superfície cultivable s'abandona cada any dins de l'estat espanyol”.
Els factors que influïxen principalment en la situació que està experimentant el sector primari són l'increment de costos i l'estancament del preu de venda dels productes agraris: “Tot això dona com a resultat que els beneficis es congelen any rere any i que comparativament siguen molt menors que fa anys”.
Cal esmentar un altre factor més que afecta negativament la producció de cítrics com és l'escassetat d'aigua: “A més de l'increment en els costos que suposa la falta de pluja, la sequera i les conseqüències del canvi climàtic han reduït la producció de taronja este any més d'un 20 %, segons dades de l'Oficina Comarcal de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació (OCAPA).
En la moció aprovada es considera que l'Agència Tributària és “inclement” davant la realitat econòmica del sector agrari: “Cada any l'agricultor ha de rendir comptes en la declaració de la renda i la immensa majoria opten per tributar a través del sistema d'estimació objectiva, bàsicament perquè és bastant més simple. Eixe sistema el que fa és aplicar un índex sobre els ingressos bruts i, a partir d'ací, es fan els càlculs de rendiment. Per defecte, l'índex a aplicar en els cítrics és del 26 %”.
La moció aprovada considera esta tradició “un element essencial del nostre patrimoni cultural de caràcter immaterial”
En el marc d’esta celebració, s’ha realitzat també un esdeveniment per a l’alumnat amb la finalitat d'impulsar l'interés per les carreres STEM
S'aplicaran les limitacions urbanístiques previstes en el PATRICOVA, es realitzaran estudis hidrogràfics i se sol·licitarà la implicació dels diferents nivells de Govern