El Cor de la Generalitat Valenciana oferirà un concert aquest divendres, 8 de juliol, a les 23 hores, en els jardins del Centre Cívic Antic Sanatori del Port de Sagunt. L'actuació s'emmarca dins del festival Música al Port que organitza la delegació de Cultura de l'Ajuntament de Sagunt.
Concretament, interpretaran “Poesia al cor, del Tirant a la Generació del 27”, sota la direcció de Francisco Perales i amb la soprano Susana Martínez-Cotillas.
El programa és el següent:
I
Tres epitafios, Opus 17……………………………………Rodolfo Halffter (1900-1987)
I Para la sepultura de Don Quijote
II Para la sepultura de Dulcinea
III Para la sepultura de Sancho Panza
Tres canciones sefardíes…………………………………...Joaquín Rodrigo (1901-1999)
I Malato está el hijo de rey
II El rey que mucho madruga
III Triste está el rey David
Lamentació d’amor de Tirant lo Blanch………………Francisco Llácer Pla (1918-2002)
Llama de amor viva…………………………………………………..Javier Costa (1958)
II
Nana de la cebolla, Opus 2………………………………....Manuel Seco de Arpe (1958)
Tres piezas corales……………………………………………...Cristobal Halffter (1930)
I Don Diego sin Don
II El herido
III Eres como la nieve
Cantar de Soledades…………………………………………..Antón García Abril (1933)
Rimas de amor y muerte………………………………………………César Cano (1960)
Cor de la Generalitat Valenciana
Fa ja molt de temps que el públic i la crítica de tota Espanya reconeixen al Cor de la Generalitat Valenciana com una de les millors agrupacions corals d’este país. Este prestigi se’l va guanyar en la primera etapa de la seua trajectòria, des de la seua creació en 1987, amb el nom de Cor de València, i l’ha mantingut brillantment en l’última, des de 2006, com a cor titular de les temporades líriques del Palau de les Arts.
El Cor de la Generalitat depén orgànicament de la subdirecció de Música de Culturarts. El seu director titular és Francesc Perales, Jordi Blanch el seu director assistent i Francisco Hervás el seu pianista acompanyant. Ha compaginat en el seu repertori l’òpera amb la música simfonicocoral de totes les èpoques. Ha cantat sota la direcció entre altres de Claudio Abbado, Rinaldo Alessandrini, Bertrand de Billy, Riccardo Chailly, Franz-Paul Decker, Manuel Galduf, Enrique García Asensio, Luis Antonio García Navarro, Miguel Angel Gómez Martínez, Valeri Guérguiev, Leopold Hager, Cristóbal Halffter, Robert King, Sir Neville Marriner, Lord Yehudi Menuhin, Marc Minkowski, Krzysztof Penderecki, Josep Pons, Michel Plasson, Georges Prêtre, Helmuth Rilling, Guennadi Rojdestvenski, Antoni Ros-Marbà, Mstislav Rostropóvitx, Claudio Scimone i Alberto Zedda. A més de cantar assíduament en el Palau de la Música de València ha estat present en les temporades i festivals espanyols més importants (Granada, Santander, Peralada, Grec entre altres); també ha actuat en el Festival Cervantí de Guanajuato (Mèxic), en la seu de la UNESCO a París, en l’Exposició Internacional de Lisboa i en la Catedral de Sant Patrici de Nova York, a més de recórrer els principals festivals europeus amb l’espectacle Tramuntana Tremens, del compositor Carles Santos. D’eixa època procedixen discos dedicats a Frederic Mompou, Manuel de Falla, Joaquín Rodrigo, Luis de Pablo i Alfredo Aracil. Entre les seues gravacions recents destaquen les col·laboracions amb el grup de música antiga Capella de Ministrers i les realitzades per al programa expositiu La llum de les imatges, de la Generalitat Valenciana.
Des de la seua arribada al Palau de les Arts el Cor ha intervingut en quasi totes les seues produccions, principalment davall la batuta de Lorin Maazel, Zubin Mehta i Omer Meir Wellber. Algunes d’estes actuacions han sigut arreplegades en DVD: Fidelio, que va obrir la temporada inaugural del coliseu, Turandot, Götterdämmerung, Cyrano de Bergerac, junt amb Plácido Domingo, El rei que va rabiar de Ruperto Chapí, La bohème, etcètera.
Al llarg de la temporada 2013-2014 ha oferit un cicle de concerts commemoratius del 25 aniversari de la seua fundació, entre ells un junt amb l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, dirigit per Zubin Mehta, en el Palau de les Arts Reina Sofía.
Ha sigut guardonat amb la Medalla d’Honor del Festival Internacional de Música i Dansa de Granada, la Medalla Commemorativa del XXV Aniversari del Palau de la Música de València, el premi Clar de Llums de la Universitat de València, l’Important de l’Editorial Premsa Valenciana i la Medalla al Mèrit en les Belles Arts de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Carlos.
La seua gravació per a Sony junt amb Plácido Domingo i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana, Domingo Verdi, ha obtingut el Grammy Llatí al Millor Àlbum de Música Clàssica 2014.
Francesc Perales, director artístic i musical
Va nàixer a Xàtiva, va realitzar els seus estudis musicals en l’escola de la Societat Musical La Primitiva de Xàtiva i en el Conservatori de València, on va obtindre el títol superior de clarinet. Va estudiar direcció de cor i orquestra amb Eduardo Cifre, José Ferriz i Manuel Galduf, i va obtindre el premi d’honor en ambdues especialitats. Ha assistit a més a un curs amb Helmuth Rilling. En 1983 va obtindre el Segon Premi en el Concurs Nacional de direcció d’Orquestra Manuel Palau, i des de 1988 és director del Cor de la Generalitat Valenciana.
Ha dirigit distintes formacions corals i instrumentals com l’Orquestra de València, Cor Nacional d’Espanya, Collegium Instrumentale o el Grup Instrumental de València entre altres, en festivals com Sagunt a Escena, Festival de Música de Granada, Taller d’Òpera del Palau, Festival de Música Contemporània d’Alacant, Festival Ensems, etcètera. Ha treballat així mateix com a assistent dels mestres Helmuth Rilling i Georges Prêtre. Amb el Cor de la Generalitat ha gravat música procedent dels arxius catedralicis d’Orihuela, Segorbe i Sant Mateu per a l’exposició La llum de les imatges, i un disc monogràfic sobre Alfredo Aracil per al segell Columna Música. En l’actualitat és membre del Patronat del Palau de les Arts Reina Sofía.