El curs Atenció policial davant la violència de gènere comença amb la participació de 30 agents

L'àrea d'Igualtat i el departament de Policia Local de l'Ajuntament de Sagunt organitzen esta formació amb fons del Ministeri d'Igualtat

L'Àrea d'Igualtat i la Policia Local de l'Ajuntament de Sagunt han organitzat per quart any consecutiu l'acció formativa Atenció policial davant la violència de gènere, a la qual s'han apuntat una trentena d'agents. El curs és finançat pel Ministeri d'Igualtat a través dels fons econòmics rebuts del Pacte d'Estat Contra la Violència de Gènere.

Esta formació s'enfoca a la Policia Nacional, la Policia Local i la Guàrdia Civil de Sagunt, així com als cossos de seguretat d'altres poblacions del Camp de Morvedre. El curs tindrà una duració de 20 hores i es realitzarà els dies 28, 29, 30 i 31 de maig en el Casal Jove del Port de Sagunt.

L'alcalde de Sagunt i responsable polític de la regidoria d'Igualtat, Darío Moreno, recalca la importància que la Policia Local i les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat estiguen formades en matèria de violència de gènere. «En moltes ocasions, les i els agents són les primeres persones a les quals s'acudix davant un cas de violència masclista i han de tindre una preparació adecuada per a donar una correcta atenció a les víctimes que garantisca la seua seguretat i evite la revictimització». D'altra banda, ha destacat la coordinació entre estos cossos de seguretat i les institucions: «A nivell municipal, la comunicació i col·laboració entre el departament d'Igualtat i de Policia Local ha de funcionar com un engranatge perfecte que garantisca una atenció i assistència integral a les dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i filles».

L'objectiu general del curs és que les i els participants prenguen consciència sobre el problema social i estructural de la violència de gènere, així com donar a conéixer les polítiques institucionals, recursos legals, protocols d'actuació i recursos existents per a actuar contra la violència de gènere en general i específicament a la ciutat de Sagunt.

Des del departament d'Igualtat insistixen en la importància de sensibilitzar els i les professionals de les Forces i Cossos de Seguretat sobre els condicionants de gènere en les situacions de violència contra les dones; informar sobre el marc legal d'actuació davant casos de violència de gènere; proporcionar coneixements i pautes d'intervenció policial; i, finalment, donar a conéixer els protocols d'actuació genèrics per a Forces i Cossos de Seguretat, així com els específics per a millorar la coordinació de la Policia Local, Policia Nacional i Guàrdia Civil de Sagunt. Tot això amb l'objectiu de millorar l'atenció integral i amb això, la recuperació de les dones víctimes de violència de gènere de Sagunt i de la seua comarca.

El contingut del curs es dividix en tres mòduls. D'una banda, en el mòdul 1 s'impartirà una aproximació a la violència de gènere a nivell teòric a través de l'anàlisi de gènere, que recull matèria sobre el sistema sexe-gènere, així com la construcció de la desigualtat, el cicle bàsic de la violència i les formes de violència contra les dones.

D'altra banda, el mòdul 2 se centra en l'àmbit jurídic i aprofundix sobre els següents aspectes: els tipus penals en violència de gènere, les mesures cautelars, els judicis ràpids, els trencaments de mesures i de condemna i, finalment, la intervenció interdisciplinària davant situacions de violència de gènere en el programa d'actuació municipal.

Finalment, en el mòdul 3 s'estudien els protocols d'actuació i s'impartiran classes sobre l'actuació policial davant els supòsits de violència de gènere; protocols per a Forces i Cossos de Seguretat davant la violència de gènere; protocols interns de la Policia Nacional i Policia Local de Sagunt relatius a violència de gènere i les unitats UFAM (Policia Nacional) i GAD (Grup d’Atenció a Dones de la Policia Local de Sagunt) i Equip Viogèn (Guàrdia Civil).