El departament d'Educació col·labora amb el projecte Estalmat, davall l'empara del patrimoni industrial

En l'actualitat el projecte està establit en deu comunitats, entre elles la Comunitat Valenciana

Sagunt ha sigut la seu del projecte Estalmat per a la realització de sessions formatives a alumnat de primer i segon cicle d'ensenyament obligatori amb talent en matemàtiques. El patrimoni industrial i la Nau d'Efectes i Recanvis van ser els enclavaments que van acollir este dissabte, 20 d'abril, als i les 50 alumnes, 25 de cada curs, amb la col·laboració de la Fundació del Patrimoni i el departament d'Educació de l'Ajuntament de Sagunt.

El regidor d'Educació, Raúl Palmero, ha explicat: «Per al departament d'Educació és molt necessari i important impulsar activitats i trobades que vinguen a reforçar el coneixement del nostre alumnat, des d'Estalmat porten diversos anys comptant amb la nostra ciutat com a epicentre de les matemàtiques i per això agraïm una oportunitat que enriquix i situa Sagunt com a exemple que aposta i avança en el món educatiu», El regidor ha afegit: «L'experiència va ser fantàstica, tant amb els i les alumnes com amb els familiars, ja que proporcionem una visita i activitat guiada per a pares i mares pel patrimoni industrial del Port». Per això, Raúl Palmero ha agraït la implicació i generositat de Sonia i Javier de la fundació del Patrimoni, així com de la guia turística Celia Peris i del responsable a Sagunt de l'expedició, Agustín Giménez, a més de la directiva d'Estalmat i la seua AFA.

Estalmat és un projecte per a la detecció i l'estímul del talent precoç en matemàtiques per a estudiants de primer i segon cicle d'ensenyament secundari. La metodologia del projecte consistix a seleccionar cada any a 25 joves de 12 o 13 anys, en la seua comunitat autònoma, mitjançant una prova d'aptitud i una entrevista personal per a, posteriorment, assistir a diverses sessions d'estímul del talent matemàtic una vegada per setmana durant dos cursos acadèmics.

Per a complir amb este objectiu, l'alumnat assistix a sessions regulars de tres hores de duració, fora de l'horari escolar, destinades a fomentar la seua vocació científica i el gust pel descobriment, en particular el descobriment matemàtic. En l'actualitat el projecte està establit en deu comunitats, entre elles la Comunitat Valenciana.

Este projecte està creat per Asfames, organització associativa i sense ànim de lucre, creada per al suport de la continuïtat del projecte Estalmat. Concretament, estes accions tenen l'objectiu d'acostar el món de la ciència i la tecnologia als joves de la Comunitat Valenciana d'entre 12 i 17 anys mitjançant l'ús de les matemàtiques. Per a això s'organitzen trobades, seminaris, intercanvis, activitats de convivència i conferències, entre altres accions.