El departament de Serveis Socials ha activat un pla de xoc per a reduir les llistes d'espera de les valoracions de dependència

Durant l'any 2022 es van tramitar 1.054 expedients de valoració de dependència i es va registrar un increment de la demanda respecte a l'any anterior, en el qual es van tramitar 867 sol·licituds

El departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de Sagunt en l'últim trimestre de l'any 2022 va activar un pla de xoc per a reduir al màxim les llistes d'espera de valoracions de la situació de dependència en el municipi. A nivell demogràfic l'envelliment és cada vegada major en la població del municipi, unida a una major longevitat.

En esta línia i segons les dades de l'IVE de 2021, la població de Sagunt està envellint un 139,5% entre els habitants majors de 64 anys per cada 100 habitants menors de 16 anys, la qual cosa ens conduix a una situació en la qual la població major augmenta al mateix temps que les seues patologies i problemàtiques. Això comporta que es produïsca un increment de les sol·licituds de valoració de dependència a nivell municipal. La situació de la pandèmia per Covid19 també va conduir a una reducció de la mobilitat i de les activitats de les persones majors, que s'han vist reflectides en un empitjorament de les seues condicions de salut i en un increment de les revisions dels graus de dependència ja reconeguts.

Durant l'any 2022 es van tramitar 1.054 expedients de valoració de dependència fins al 31 de desembre, per la qual cosa es va registrar un increment de la demanda respecte a l'any anterior, en el qual es van tramitar 867 sol·licituds.

El regidor delegat de Serveis Socials, Alejandro Sotoca, ha explicat que «a causa de la major demanda de valoracions i revisions de dependència per agreujament que s'han registrat en 2022, des del departament s'ha implantat un pla de xoc, que ha mobilitzat al seu personal de manera exhaustiva a fi que s'agilitzaren estes valoracions i es disminuïren els temps d'espera». D'eixa manera, «s'ha aconseguit a través de l'esforç enfocat prioritàriament al pla de xoc, que en l'últim trimestre de 2022 s'hagen reduït els temps d'espera, per la qual cosa actualment perquè un expedient de sol·licitud de valoració de dependència siga valorat, l'interval de temps és d'aproximadament tres mesos, mentre que abans de l'estiu de 2022 es doblegava el temps d'espera», ha puntualitzat el regidor.

Així, les dades d'execució de valoracions inicials de dependència a la província de València reflecteixen que la Comarca del Camp de Morvedre està per damunt de la mitjana, i, en concret, en el municipi de Sagunt el percentatge de valoracions inicials realitzades està per damunt del 90%.

Quant a les persones a les quals se'ls ha reconegut la seua situació de dependència a Sagunt des de l'aprovació de la Llei 39/2006 de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència ascendixen a 6.257 persones fins a 2022. D'estes, en actiu en l'actualitat són 3.586. Des del Departament de Serveis Socials de Sagunt es continua treballant en la mateixa línia d'actuació des de l'esforç i la implicació de tot el seu personal, a fi de reduir al màxim els temps d'espera en les valoracions de dependència del municipi en benefici de tots la ciutadania que ha realitzat aquesta sol·licitud.