Divendres que ve, 22 de desembre, a les 11.30 hores, tindrà lloc un acte institucional en el Saló de Plens de l'Ajuntament de Sagunt en el qual es farà un reconeixement a les víctimes civils dels bombardejos que es van produir sobre Sagunt. A més, en este acte, es projectarà de nou el documental La mort ve del cel, coordinat per Juan Francisco Gómez i produït pel Gabinet de Comunicació de l'Ajuntament de Sagunt.
Este divendres es complixen 80 anys d'aquell 22 de desembre en el qual es va produir el bombardeig que va provocar la major quantitat de víctimes. Per açò, estes jornades, que ja van començar el passat 10 de desembre amb un recorregut per la ciutat i la projecció del documental La mort ve del cel, commemoren els tristos fets ocorreguts a Sagunt i al Port de Sagunt amb els bombardejos sobre la població civil, les infraestructures, les instal·lacions portuàries i la fàbrica, en els quals es van produir un total de 34 morts i un important nombre de ferits, així com notables danys sobre la ciutat.
Després de finalitzar l'acte institucional del divendres, a partir de les 13 h, serà la inauguració del carrer en honor a la bateria antiaèria Gottwald (situada prop de la rotonda de les vagonetes al Port de Sagunt).
És important recordar que enguany es commemoren els 80 anys de l'inici dels bombardejos italians sobre València i altres poblacions del litoral de la Comunitat Valenciana, entre les quals està el municipi de Sagunt. València, llavors capital de la República, i per tant seu del govern estatal, va patir el primer gran bombardeig naval la nit del 14 de febrer del 1937. Es tractava d'un fet històric nou a Europa perquè l'aviació i marina italiana va bombardejar ciutats i pobles que mai van constituir objectiu militar; van ser bombardejos a la població civil.
València i tot el litoral llevantí va ser objecte d'una agressió continuada sense declaració de guerra que ja no va acabar fins al final del conflicte, i després es va reproduir amb el bombardeig de ciutats i poblacions en la IIª Guerra Mundial. Centenars de poblacions valencianes van patir aquells atacs les víctimes dels quals semblen haver sigut oblidades; no van ser soldats caiguts en combat ni afusellats en repressions posteriors, sinó víctimes per estar en territori lleial al règim legítim.