El Festival Internacional de Batucades Percumon celebra la seua novena edició. Més de 1.400 percussionistes de tot el món es congregaran al Port de Sagunt entre el 7 i el 9 de juny. L'esdeveniment està organitzat per l'Associació Green Gos Batukada amb la col·laboració de les regidories de Cultura, de Joventut i Infància i de Turisme de l'Ajuntament de Sagunt.
Percumon és el festival més gran de batucada de tot Europa. Esta edició, a més, comptarà amb més presència internacional que mai, comptant amb els artistes més representatius de la cultura batuquera de Salvador de Badia, amb la presència de la Banda Didá, la primera batucada de dones del món, com a cap de cartell.
En la presentació del festival han participat l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, la regidora de Cultura, Ana María Quesada; el regidor de Joventut i Infància, Roberto Rovira; el president de l'Associació Green Gos Batukada i director del festival, Fede Rich; un dels directors del festival, Damián Ordóñez; i la directora i mestrinha de la Banda Didá i ambaixadora cultural del festival, Adriana Portela.
Respecte a la programació, esta ha sigut explicada per Fede Rich. L'obertura serà el 7 de juny a les 18 hores, amb una jam session de percussió participativa amb els mestres i mestrinhas que conformen la programació, per a donar pas al concurs de batucades amb més repercussió en l'àmbit mundial, amb més de 2.000 € en premis. Després del concurs tindrà lloc la primera actuació de la Banda Didá. El divendres es tancarà amb un col·lectiu de DJs femenines: Alba Juan, Nonai Sound i DJ Jota Vilma.
El plat fort per als i les assistents arribarà el dissabte, quan la Banda Didá dirigisca el taller de batucada per a compartir els seus ritmes amb 1.300 batuquers i batuqueres de tot el món, una cosa mai feta fins a la data. Per a la vesprada del dissabte a les 19 hores torna la gran desfilada, on més de 50 batucades i grups d'animació ompliran l’Albereda del Port de Sagunt, acabant en la Gerència. A la nit, a partir de les 12 hores, començarà el concert de la Banda Didá, que donarà pas a la festa de Greenman DJ.
Per al diumenge, tornen els tallers amb dos propostes úniques: el taller de timbau de Javier Iglesias, i el d’Allison Adesida sobre percussió afrobrasilera per a bloco. El festival es tancarà amb un menjar-concert i una taula redona a càrrec de la Banda Didá.
Ana María Quesada ha destacat: «Enguany ens porteu una gran aportació cultural de bandes de molts països, no sols d'Espanya». En eixa línia de la importància internacional del festival s'ha manifestat també Roberto Rovira: «Sou ambaixadors de la ciutat perquè és un festival que no és només música, sinó que és també cultura, gastronomia, apoderament de les dones. És un projecte de cooperació internacional i de solidaritat amb la resta dels països amb els quals col·labora el festival».
Fede Rich ha posat l'accent en la novetat que enguany totes les activitats es duran a terme en un mateix recinte, enfortint així l'experiència del festival. A més, ha apuntat: «Tindrem un mercadet artesà en l'entrada del festival, amb més de 20 llocs. També tindrem 4 o 5 llocs d'instruments de percussió i un lloc de massatges. Tindrem una zona dins de la Gerència dedicada a la restauració, on hi haurà 5 o 6 llocs de menjar de tot el món. A més, estaran la zona d'acampada i l'escenari principal».
Així mateix, Fede Rich ha fet una reflexió sobre el vessant internacional de Percumon, i a partir de la qual s'ha pres una important decisió per a esta novena edició del festival: «Ens hem adonat del que li agradaria a la gent de Llatinoamèrica i tothom poder gaudir de Percumon. Per tant, vam decidir l'any passat oferir per primera vegada l'edició en línia. Però, enguany ho hem reforçat amb molta producció, cinc càmeres, com si fora una televisió. La gent podrà viure Percumon des de qualsevol part del món en línia en la pàgina de Percumon i en Youtube».
Per la seua banda, Damián Ordóñez ha recordat que «Percumon és un festival que va començar intentant ser una trobada entre amigues i amics que compartien una passió pel tambor, en concret dins de la disciplina que coneixem com a batucada a Europa». A més, ha reconegut que han sigut 9 anys «de molta faena per a aconseguir crear un espai que siga un valor afegit per a les persones que cada any decidixen vindre des de diferents parts del món».
D'altra banda, Adriana Portela ha assegurat: «Considere que és un dels festivals més importants del món, precisament per eixes característiques de conjunció que reunix cultures de tot el món compartint eixa música. Tothom estarà pendent del que passa enguany en Percumon».