La VIII edició del Festival Internacional de Percussió Afrobrasilenya Percumon se celebrarà al Port de Sagunt el 2, 3 i 4 de juny, en el qual s'oferiran gratuïtament concerts, tallers i desfilades, en el qual s'espera la participació de 1.500 persones, entre altres activitats. Este esdeveniment, en el qual participaran 36 batucades, està organitzat per les associacions Green Gos i Raizes amb el suport dels departaments de Cultura, Joventut i Turisme de l'Ajuntament de Sagunt i de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.
El divendres 2 de juny a les 17 hores es repartiran acreditacions i començarà el festival. Entre les activitats destacades d'eixa vesprada en la plaça de la Concòrdia es troba el xou i jam session percusiva de The drum system, el concert de Raizes & Coral Allegro Once València, el premi social Rototom i el concurs de batucades, a més del xou de Green Gos, entre altres. El dissabte 3 de juny hi haurà tallers al matí en la plaça de La Concòrdia i a la vesprada a les 18 hores se celebrarà la gran desfilada per l'avinguda Mediterrani. Després del sopar hi haurà concerts i exhibicions. L'últim dia del festival, 4 de juny, es realitzaran els tallers de bloco i moviment amb tambor en la plaça Concòrdia i a les 14 hores es clausurarà esta edició de Percumon.
Percumon, que comptarà amb la presència de figures tan conegudes com Alberto Molina, Rocío Jiménez i Cra Rosa, arriba amb diverses novetats enguany. D'una banda, torna a situar-se en la zona del Passeig Marítim de la platja, torna el concurs de batucades i hi ha premis valorats en 1.500 euros, a més d'un lot d'instruments. D'altra banda, els concerts es realitzaran a la sala Le Parc.
Els objectius del festival són potenciar la cultura del tambor, ser pont entre les cultures europees i brasileres, difondre la cultura local i el patrimoni històric de Sagunt, col·laborar amb associacions i entitats locals i utilitzar la percussió com a eina per al canvi social.
Percumon és un pont cultural entre Salvador de Badia i Espanya que serveix d'altaveu d'una cultura musical i social que es desenvolupa allí. Els blocos o batucades utilitzen la percussió bahiana com a eina per a treballar amb determinats col·lectius en risc com dones, infància, diversitat funcional, afrodescendents... La cultura de la batucada s'ha estés per tot el món creant un fenomen cultural amb gran potencial educatiu.
En l'esdeveniment també tornaran a participar percussionistes de tot el món, la qual cosa el consolida com un dels festivals referents a escala mundial d'este sector i fent de Sagunt la capital europea d'este fenomen musical i social, segons han explicat des de l'organització.
El regidor de Joventut en funcions, Guillermo Sampedro, ha fet referència a l'origen del festival, que es va crear en 2016: «Va nàixer modest, va nàixer xicotet, però en estos últims 8 anys, malgrat la pandèmia, s'ha anat consolidant i guanyant en públic i en importància en tots els nivells». També ha afegit: «S'ha fet un lloc en la pròpia ciutat, a Sagunt, i sobretot s'ha fet un lloc en el que és el panorama tant estatal com europeu en l'àmbit cultural, sobretot a nivell de percussió afrobrasilenya».
També ha destacat que este esdeveniment «atrau a nivell turístic a centenars de persones», a més d'indicar: «És un festival que sobretot treballa l'aspecte social». I ha manifestat: «És un festival que s'ha convertit en una marca més del que és la ciutat, d'esta marca Sagunt que tant ens agrada promocionar».
La regidora de Cultura en funcions, Asun Moll, ha explicat: «Enguany el que fa el departament de cultura és una xicoteta aportació. Sí que és veritat que hi ha hagut altres departaments que han portat més el pes, però dir que jo no dubte que la nova corporació continuarà reforçant este festival i que continuarà fent costat a la Cultura i crec que este és un festival que culturalment i més interculturalment s'ha de continuar secundant i celebrant a la nostra ciutat».
L'alcalde de Sagunt en funcions, Darío Moreno, ha destacat la labor de l'organització i les regidories: «Moltes gràcies als promotors del festival per estar un any més ací amb nosaltres i a tots els departaments que ho han fet possible. És una bona notícia perquè parlem de cultura, parlem d'activitats obertes a tota la ciutadania i jo crec que ací hi ha dos grans elements que per a nosaltres són clau». L'alcalde també ha expressat: «Quan parlem de Sagunt com una ciutat internacional a vegades tendim a anar-nos a l'àmbit econòmic i per descomptat és important que ho siga, però també hem de ser una ciutat internacional en l'àmbit cultural, i possiblement el Percumon és la nostra aposta cultural més internacional a aqueix nivell».
També ha destacat que el festival és un referent en el sentit no sols de promoure una activitat que té un impacte econòmic, sinó també que «des de la pròpia organització es duga a terme una reflexió sobre la importància de col·laboració amb l'entorn. Comptar amb tota mena de comerços, comptar amb tota mena de persones que vulguen sumar en este projecte i que, per tant, siga esta iniciativa oberta absolutament a tothom».
Un dels organitzadors de Percumon, Fede Rich, ha remarcat: «M'agradaria destacar que este festival s'organitza des de dues associacions músico-culturals, que és un festival sense ànim de lucre i totalment gratuït per al públic: pot vindre als tallers, entrar a la sala dels concerts, a la desfilada… És un esdeveniment que està obert per a tothom i és un festival de caràcter social». Així mateix, l'organitzador ha indicat que assistiran al voltant de 800 percussionistes al festival, que venen de diferents punts de la geografia tant espanyola com internacional: França, els Estats Units, Xipre, Castella-la Manxa, Mallorca…, però que en la desfilada se sumen molts més, fins a 1.500 aproximadament.
Un altre dels organitzadors del festival, Damián Ordóñez, ha expressat: «Perquè cresca una planta cal regar-la amb afecte i la veritat és que este projecte s'ha tractat amb molt d'afecte i molt d’amor des del primer any». I ha agraït: «L'Ajuntament ha fet que este projecte cresquera al mateix temps que la nostra il·lusió i la nostra voluntat i hui dia podem dir que és un dels més importants d'Europa, dit per percussionistes i mestres de tot el món d'esta disciplina que és la batucada».
A més, Damián Ordóñez ha explicat que Adriana Portela, que ha participat en la roda de premsa de presentació, és la directora del primer bloco afro o batucada exclusivament de dones, Banda Didá, creada per Neguinho do Samba en 1993, que va crear esta escola només per a dones en el barri de Pelourinho, a Salvador de Badia, i va deixar Portela com a directora del projecte.
La directora de Banda Didá, Adriana Portela, ha expressat el que significa Percumon per a la cultura afrobrasilenya: «Percumon aconseguix que la cultura afrobrasilenya tinga presència ací a Espanya, concretament a Sagunt, que és molt important per a nosaltres els brasilers, esta part cultural, social i artística perquè tot això és una representació de la cultura afro, de la música de Badia per a Europa».