El Fons Valencià per la Solidaritat porta a Sagunt una iniciativa per a conscienciar adolescents sobre els problemes derivats de la militarització i els conflictes bèl·lics

Serà de l'11 al 18 de novembre mitjançant una exposició i un cinefòrum amb la projecció d'un documental i comptarà també amb tallers a l'aula i en totes dos activitats

El Fons Valencià per la Solidaritat, del qual forma part l'Ajuntament de Sagunt, ha posat en marxa el projecte de sensibilització El fil de la por, emmarcat en el programa de València per la pau, dirigit a l'alumnat de Secundària. En la iniciativa, que en el municipi comptarà amb dos activitats entre l'11 i el 18 de novembre, una exposició i un cinefòrum amb la projecció d'un documental, col·laboren també la Fundació Bancaixa Sagunt i la Diputació Provincial de València.

La mostra, titulada Tallem el fil, trenquem la por, estarà instal·lada a la Casa de Cultura Capellà Pallarés de Sagunt (carrer Cavallers, 12) i s'inaugurarà divendres que ve, 11 de novembre, a les 18.00 hores (entrada pel carrer Ardiaca Andreu, 8) en un acte al qual assistiran l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno; la regidora delegada de Cooperació Internacional, Maria Josep Soriano; el president del Fons Valencià per la Solidaritat, Álvaro Escorihuela; i la diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València, Menxu Balaguer.

Relacionada amb esta exposició, s'organitzarà una sessió dirigida a grups d'estudiants d'aproximadament 30 participants. L'objectiu d'esta activitat és treballar l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (16) número 16, incidint en les causes de les situacions d'inestabilitat i violència armada a tot el món i les responsabilitats dels països europeus en l'èxode massiu de persones refugiades que tracten d'arribar a Europa, així com els efectes negatius de les armes i d'una cultura militar i de violència tant en la nostra pròpia societat com en la resta del món.

La regidora de Cooperació Internacional, Maria Josep Soriano, ha manifestat que «un dels principals objectius de la regidoria de Cooperació Internacional és la sensibilització cap als temes de la guerra. Amb aquesta magnífica exposició que ens proporciona el Fons Valencià per la Solidaritat, la ciutadania en general i especialment els Centre d'Internament d'Estrangers (CIEs) poden aprofundir en aquest problema que ens afecta a tots. Sobretot, ara que tenim tan presents les guerres d'Ucraïna i del Iemen».

Al llarg d'este taller l'alumnat interactuarà de forma guiada amb els diferents mòduls de l'exposició. El recorregut es farà mitjançant la dinamització d'una persona del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, entitat especialista en la matèria i col·laboradora del Fons Valencià per la Solidaritat en l'elaboració del contingut de l'exposició. Hi trobaran diferents materials didàctics i informatius: infografies sobre els fluxos d'armes, conflictes bèl·lics i els fluxos migratoris, i un mapamundi geopolític interactiu que inclou dades i elements de visualització sobre els fluxos de comerç d'armes, els fluxos migratoris i de refugiats, els conflictes armats actuals, les violacions de drets humans i el nivell de despesa militar dels diferents països. Els materials permeten visualitzar de manera comprensible com estos conceptes estan interrelacionats, per a generar un nou coneixement sobre esta problemàtica.

Amb tots estos elements es pretén generar debat entre l'alumnat perquè reflexione sobre les vertaderes causes dels conflictes armats, de la violència, de la crisi de les persones refugiades, etcètera i que adquirisquen ferramentes i arguments per a esborrar les armes i escriure la pau.

D'altra banda, el dia 18 a les 18.30 hores, també a la Casa de Cultura Capellà Pallarés, se celebrarà un cinefòrum en el qual es projectarà el documental Els fils del tauler amb la posterior taula redona Reflexió i alternatives positives al conflicte.

Respecte a esta activitat, l'alumnat dels diferents centres educatius haurà treballat de manera prèvia, amb la col·laboració del professorat, la matèria a tractar amb l'objectiu d'optimitzar l'aprenentatge de les temàtiques que es tractaran. Per a això el professorat comptarà amb guies didàctiques del projecte.

El cinefòrum es dividirà en dos sessions: una que girarà al voltant de l'exposició El fil de la por, i en què es treballaran les causes dels fluxos migratoris i de persones refugiades, el comerç d'armes, la despesa militar, la militarització de fronteres, el negoci de la guerra, els conflictes armats i la securització; i, una altra, en la qual es visualitzarà el documental Els fils del tauler, seguit de la taula redona, que comptarà amb la participació del director del metratge, Josep Gayà, i les refugiades Claudia García i Fatma Salka, de Colòmbia i el Sàhara respectivament.

En la segona part de la sessió, es treballarà amb la metodologia del cinefòrum, complementant l'activitat amb els testimoniatges d'algunes de les persones protagonistes del documental. Les persones assistents coneixeran de primera mà una realitat injusta, fent-la, d'esta manera, més pròxima i més humana. A més, el Col·lectiu Mirades farà una presentació de l'equip tècnic i dels seus objectius com a entitat sense ànim de lucre, així com una breu contextualització del seu treball per a fer el documental, passant a continuació a la projecció.

En els continguts a treballar en esta sessió també serà present l'Agenda 2030, incidint en l’ODS 16 i en la importància de la participació de la ciutadania per a la seua consecució.