El jurat dels Premis Splash 2023 elegix els guanyadors d'esta edició del festival de còmic

Els membres del jurat són Álvaro Pons, Cristina Durán, Miguel Ángel Giner, Miguel Ángel Martín i Fran García

El jurat dels Premis Splash 2023 ha fallat els diferents guanyadors de les categories que conformen els premis d'esta edició, en els quals han sigut guardonats quatre obres i sis autors.

Així, l'obra Goya. Saturnalia, de Manuel Gutiérrez i Manuel Romero, ha conquistat la categoria Millor Àlbum Nacional 2022.

En la categoria Millor Àlbum Internacional 2022 ha guanyat Hierba, de Keum Suk Gendry-Kim.

La cuenta atrás, de Carlos Portela i Sergi San Julián, ha sigut guardonada amb el Premi “Entendre el Present” 2022.

El Premi a Millor Guió ha sigut per a Diez mil elefantes, de Pere Ortín amb dibuixos de Nsé Nsono Ebalé.

L'artista Paco Alcázar ha guanyat el Premi a l'Humor Gràfic, l'autor Alfonso López ha conquistat el Premi “Una vida de vinyetes”, l'autora Nadia Hafid ha sigut reconeguda amb el Premi “Sento Llobell” al Talent Jove, el Premi Divulgació ha sigut per a Jaume Vidal, el Premi “Mass Media” l'ha guanyat Xavier Sierra i el Premi María Pérez Lacruz “La Jabalina” de Memòria històrica ha sigut per a Alfonso Zapico per la tetralogia La balada del norte.

Els membres que constitueixen el jurat són: Álvaro Pons (Càtedra del Còmic de la Universitat de València), Cristina Durán (autora), Miguel Ángel Giner (autor), Miguel Ángel Martín (director Splash), i Fran García (director continguts Splash).

El regidor de Joventut i Infància, Roberto Rovira, ha expressat: «En primer lloc felicitar els autors que han sigut premiats pel jurat per la desena edició del Splash, que se celebrarà al novembre». Després d'esta felicitació, el regidor ha explicat que «és un festival que ha quedat clar que està consolidat i que porta cada any milers de persones a la ciutat, sobretot, el millor del panorama nacional del món del còmic i de la il·lustració». Així mateix, Rovira ha insistit: «Este festival està consolidat en la seua desena edició, estem convençuts que serà un èxit perquè a més compta amb el suport dels aficionats del còmic, dels mateixos autors i de les editorials que visiten la nostra ciutat». I ha afegit: «Sempre ha sigut un èxit de públic i cada dia més gràcies fonamentalment també als artistes que visiten la nostra ciutat i el festival i per descomptat serà un espai on poder visibilitzar els nous autors tant valencians com també locals».

En Goya. Saturnalia (Cascaborra, 2022), es mescla l'art i la política amb el dolor físic i espiritual d'un Goya pessimista i fosc en el qual Manuel Gutiérrez ha escrit el guió i Manuel Romero les il·lustracions.

La coreana Keum Suk Gendry-Kim retrata en Hierba (Reservoir Books, 2022), a través de la memòria oral d'una anciana, un dels episodis més salvatges de la segona guerra mundial: les “dones consol” coreanes que servien sexualment a l'exèrcit japonés en règim de captivitat.

La cuenta atrás (ECC Edicions, 2022) és un retrat polític, periodístic i humà de la catàstrofe del Prestige l'any 2002. És una crònica guionizada per Carlos Portela i dibuixada per Sergi San Julián del record d'una gegantesca crisi ecològica, la contaminació de les costes gallegues i la posterior contaminació informativa propiciada des de la política.

Paco Alcázar (Cadis, 1970), guardonat en la categoria Humor Gràfic, és un dels clàssics de l'humor gràfic espanyol. Paco Alcázar ha publicat en moltes capçaleres com Mondo Sonoro i destaquen els seus treballs per a El Jueves amb el seu personatge Silvio José. En l'actualitat continua publicant en mitjans satírics, com Mongolia. El Splash li dedica una exposició amb part del seu material humorístic en forma de tires i planxes.

Diez mil elefantes, del saguntí Pere Ortín, és el projecte de molts anys que, juntament amb el dibuixant ecuatoguineà Nsé Nsono Ebalé, ha suposat no sols la recuperació de la memòria colonial espanyola a Guinea Equatorial, sinó també ha permés el rescat dels treballs fotogràfics i documentals de Manuel Hernández-Sanjuán i la seua productora Hermic Films realitzats entre 1944 i 1946.

Jaume Vidal (Barcelona, 1958), guardonat amb el Premi Divulgació, és un periodista que ha posat bona part de la seua vida professional al servei divulgatiu dels còmics. Investigador, articulista, prologuista, coordinador, comissari, i també autor. Ha publicat treballs sobre l'obra i vida d'autors com, entre altres, Josep Coll, Manuel Vázquez, Víctor Mora o Enric Sió, i assajos de còmic social com De Yellow Kid a Superman. Una visión social del cómic.

Nadia Hafid, reconeguda amb el Premi “Sento Llobell” Talent Jove, està graduada en Belles Arts. Tots els aspectes interessants que ja va apuntar en el seu debut en el terreny del còmic amb El buen padre (Sapristi, 2021) s'intensifica amb el molt guardonat Chacales, que tracta la desigualtat, el racisme i la incomunicació.

Xavi Serra (Santa Coloma de Gramanet, 1976), Premi Mass Media, coordina el Premi Vinyetari, sobre còmics i treballs de “no ficció”. Els especials del periòdic Diari Avui, que realitza Xavi Serra, són tan esperats com cotitzats per públic i autors durant les celebracions del Saló del Còmic de Barcelona.

Alfons López (Lleida, 1950), guardonat amb el Premi “Una vida de vinyetes”, és un dels més prestigiosos autors nacionals de còmic, amb una àmplia trajectòria que abasta el seu treball com a autor i la seua faceta com a editor de revistes en els 70 a Barcelona, com són els casos de Cul de sac i Botifarra!, entre altres.

Respecte al Premi María Pérez Lacruz “La Jabalina” de Memòria històrica, l'any 2015, Alfonso Zapico (Blimea, Astúries, 1981) es va endinsar en la història de la Revolució dels miners d'Astúries amb el primer volum de La balada del norte. Esta tetralogia és un detallat exercici històric sobre la Revolució d'Astúries de 1934 i un fresc sobre la vida minera i burgesa de l'època i un subyugante treball de personatges.