El Ministeri accepta la sol·licitud de l’Ajuntament de Sagunt per a la gestió i conservació de la torre del Grau Vell

Es tracta d’una concessió per un període de 50 anys que implica l’ocupació de 2.127 metres quadrats de domini públic marítimo-terrestre


El Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient ha acceptat la sol·licitud de l'Ajuntament de Sagunt per a la gestió municipal i conservació de la torre o fortí del Grau Vell i les dependències annexes, declarades com a Bé d'Interés Cultural. La concessió serà per un període de 50 anys i implica l'ocupació de 2.127 metres quadrats de domini públic marítimo-terrestre.

Esta sol·licitud va ser aprovada pel Ple Municipal el passat 28 de novembre de 2017 amb els vots a favor de l'Equip de Govern (Compromís, Esquerra Unida, ADN Morvedre i PSPV-PSOE), així com de José Vicente Muñoz del grup de no adscrits, els vots en contra d'Iniciativa Porteña i Ciudadanos, i l'abstenció del Partit Popular.

Esta concessió, encara que no implica la cessió total del domini públic, sí permetrà a l'ajuntament invertir una partida econòmica en el Grau Vell i evitar així la seua degradació. L'alcalde de Sagunt, Quico Fernández, ha destacat que, encara que amb retard, “finalment hem rebut la concessió, que era el nostre objectiu. Probablement hem perdut l'oportunitat de tindre una major ajuda per part de l'Estat per a la rehabilitació del Grau Vell, però en qualsevol cas nosaltres ja disposem d'una partida que, com a mínim, ens ha de servir per evitar la degradació d'este importantíssim patrimoni de la nostra ciutat, que no és de l'ajuntament, que no és de ningú sembla ser, ningú es fa càrrec, però que evidentment està patint en els últims anys una degradació que posa en perill la seua permanència, i per a nosaltres és fonamental”.

Amb l'objectiu de rehabilitar al màxim el patrimoni, l'Ajuntament de Sagunt destinarà la partida aprovada en els pressupostos de 2018 que ascendix a 316.000 euros, a la qual se sumarà, a més, la quantitat que s'obtinga d'altres ajudes que l'ajuntament està gestionant i que sol·licitarà a altres administracions.

Esta serà la primera fase per a la recuperació de tot el patrimoni vinculat a l'activitat marinera que, segons explica l'alcalde, és tan antic com la mateixa ciutat, ja que té 2.600 anys d'història i compta amb elements que es conserven i que són transcendentals per entendre la nostra història. En esta primera fase es pretén recuperar la torre, la defensa i els magatzems. “L'objectiu del projecte és rehabilitar al màxim este singular patrimoni perquè és excepcional per la seua ubicació i pel que representa”, explica Quico Fernández, qui a més afig que pretenen començar amb el projecte al més prompte possible.