El projecte d’ampliació de la circumval·lació de Sagunt, l’anomenat bypass, es descarta finalment. L’Ajuntament de Sagunt ha confirmat que el Ministeri de Transport i Mobilitat Sostenible, finalment, abandona l’opció d’executar un nou traçat entre el nucli de Sagunt i la zona de Ponera i la muntanya de Romeu. «Des del govern municipal ens havíem oposat totalment a esta intervenció, que tenia un impacte molt important sobre el Pla del Bou, travessava la zona dels camps de Xulla i afectava al CEE Albanta», ha explicat l’alcalde de Sagunt, Darío Moreno. «Rebem la notícia amb satisfacció. El Ministeri ha demostrat sensibilitat davant de les demandes del municipi i ha atés les nostres reivindicacions», ha expressat.
Després de mesos de converses entre el consistori i el Ministeri hui s’ha fet públic que «no hi haurà una nova autovia en paral·lel amb afectació al municipi». La notícia s’ha produït en el marc d’una reunió en què, junt amb l’alcalde de Sagunt, han estat presents la delegada del Govern, Pilar Bernabé; el cap de la Demarcació de Carreteres, Guillermo Llopis; i el regidor d’Urbanisme i Mobilitat Urbana del consistori, Javier Raro; a banda de personal tècnic d’ambdós administracions.
Així, la Demarcació de Carreteres ja treballa en una solució alternativa que passarà per incrementar la capacitat de l’AP-7 amb un carril més per sentit: un en direcció a l’A-7 i altre en direcció a l’AP-7. La intervenció es contempla dins d’un projecte més ampli que millorarà les connexions de l’A-23 amb la V-23 i l’AP-7, amb una remodelació total dels enllaços, que compta amb un pressupost total proper als 90 milions d’euros.
Barreres acústiques a Sant Cristòfol
D’altra banda, l’Ajuntament de Sagunt ha reclamat informació al voltant de la instal·lació de barreres acústiques a la zona de Sant Cristòfol. «Encara que el Ministeri ha descartat apropar al traçat, ens preocupava que l’ampliació de la capacitat de l’autovia afectara al Centre Ocupacional San Cristóbal i al CEE Albanta», ha dit Moreno. Tanmateix, segons han informat des de Carreteres, «el projecte contempla la instal·lació de les barreres acústiques». A més, «no caldrà esperar fins que finalitze l’obra», segons Moreno. Abans de juny de 2026, com a part d’una iniciativa contemplada dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, Carreteres instal·larà estes barreres que, posteriorment, amb l’ampliació de la via es mantindran i, fins i tot, seran millorades.
Millora de les connexions amb l’AP-7 des del nord
Per últim, el Ministeri també executarà una intervenció, amb un pressupost proper a 1,5 milions d’euros, que millorarà la connexió del municipi amb l’AP-7 des del nord. El projecte donarà lloc a una entrada i eixida directa i evitarà les dificultats d’accés actuals. «El Govern d’Espanya ha demostrat que aposta per infraestructures que garantixen la competitivitat de les nostres empreses i que és sensible a les reivindicacions de la ciutadania», ha afirmat Moreno. «Són 90 milions d’euros d’inversió en millores per a la nostra connexió viària que, sense dubte, tindran un impacte molt positiu per al desenvolupament de la ciutat», ha conclòs.