El Museu Industrial acull l'exposició ‘Atles de les Vies Verdes de la Comunitat Valenciana: l'exemple d'Ojos Negros’

La mostra oferix un recorregut històric des de l'origen fins al tancament de la línia, a través de documents, imatges i material gràfic

El Museu Industrial acull l'exposició Atles de les Vies Verdes de la Comunitat Valenciana: l'exemple d'Ojos Negros, que aborda la transformació i el pas del temps d'estes estructures ferroviàries a través de variada documentació d'arxiu i imatges històriques. La mostra oferix un recorregut històric des de l'origen fins al tancament de la línia, a través de documents, imatges i material gràfic. La mostra estarà oberta fins al divendres 24 de març, de dilluns a dijous de 10 a 14 hores i els divendres dins del programa de visites guiades al Forn Alt nº 2 i al futur museu.

Presenta també el projecte de l'Atles de la Via Verda d'Ojos Negros, en el qual s'identifiquen els recorreguts, originals o adaptats, i elements patrimonials de l'antiga línia ferroviària convertida en Via Verda, facilitant esta informació a administracions i usuaris a través d'un pla en línia, accessible des de qualsevol dispositiu.

L'exposició està realitzada per la Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València a instàncies de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat com a part dels actes coordinats per Juan García Barrachina per a la commemoració del vint aniversari de la inauguració de la Via Verda d'Ojos Negros.

A la inauguració, que va tindre lloc ahir, van assistir l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno: el regidor de Patrimoni Històric i Industrial, Guillermo Sampedro; el director de la Càtedra Demetrio Ribes, Luis Arciniega García.; altres membres de l'Equip de Govern i veïns i veïnes de la ciutat. Arciniega va ser l'encarregat de presentar, explicar i fer una visita guiada per l'exposició.

Moreno va expressar que portar l'exposició al Port de Sagunt, «és una reivindicació a la necessitat que esta via verda, en tota la seua extensió, siga tractada com un únic conjunt, i per tant, la Generalitat també actua en la connexió que venim reclamant, que passaria pels polígons industrials, posaria en valor el nostre patrimoni industrial i acabaria connectat amb el pantalà».

D'altra banda, Sampedro va incidir que «esta és la primera exposició del futur Museu Industrial, i esperem que siga la primera de moltes, si bé encara no és un museu, no deixa de ser un contenidor sociocultural. La idea és que continue tenint ús, estiga viu i servisca d'utilitat a la ciutat. L'exposició ens permet potenciar eixa unió amb Ojos Negros, ja que enguany es complix el XXI aniversari de la via, i ens permet conéixer eixe passat miner».