La primera edició del Music Port Fest celebrada el passat cap de setmana ha servit per revitalitzar l’espai de La Nau del Port de Sagunt. Esta àrea industrial de més de 30.000 m2, d’alt valor històric i patrimonial, ha acollit a més de 8.000 persones en dos intenses jornades dedicades a la música i a propostes escèniques i culturals d’avantguarda. A més, els assistents van poder gaudir de zona d’acampada, espais de restauració i d’un chill out des d’on poder seguir les actuacions en una situació privilegiada. Així, el festival va mobilitzar un nombrós equip humà i va generar una important activitat en la comarca del Camp de Morvedre.
En el vessant musical, dos referències del rap estatal forjades al llarg de les últimes dècades, Mala Rodríguez i Kase.O, van demostrar el seu mestratge sobre l’escenari principal. La cantant gaditana va aprofitar per a estrenar el single Gitanas, publicat hores abans d’arribar al festival. D’altra banda, el saragossà Kase.O va repassar el repertori del disc El Círculo, nominat a un Grammy, i les peces més corejades de Violadores del Verso amb R de Rumba als plats i El Momo a les veus.
Així mateix, cal destacar la bona acollida que va tindre la rumba gamberra d’El Kanka; la brillantor del rock fronterer de Corizonas; el desplegament d’energia de Muchachito; l’emotiva celebració de l’aniversari de l’àlbum It’s Beautiful, It’s Love de Sexy Sadie; el magnetisme d’Àngel Stanich; les bones vibracions de Green Valley; la sornegueria d’El Niño de la Hipoteca; i l’entrega de Nixon.
El protagonisme de les bandes locals i de les dones
L’organització del Music Port Fest va tenir en compte la importància d’incloure bandes valencianes i amb components femenines a l’hora de confeccionar el cartell. D’esta manera, el festival ha permés que el públic pogués conèixer grups com Dandy Wolf, encarregats d’obrir l’esdeveniment amb la seua fusió de rock, funk i rap. A més, Smoking Souls van descarregar amb potència envoltats de jocs de llums; va sonar el rock indie de L’Home Brut, L’Emperador i Ñekü; Gener va tancar la gira del disc Oh germanes! abans d’anar-se’n de vacances; i La Plata va desplegar el seu pop obscur i immediat. Per últim, hi va haver representació de la nova fornada del rap valencià amb Frida i T-Dom.
D’altra banda, a més de Mala Rodríguez, set cantants femenines van prendre els escenaris del Music Port Fest. Maika Sitte va donar una lliçó de vitalitat al capdavant del grup de soul-funk Freedonia; Núria Graham va interpretar temes del seu segon treball, Does It Ring a Bell?; Flora Sempere va llançar al vent els crits rebels d’El Diluvi; Estel Navarro i Vero Forment Queen Smiley van posar veu a les cadències jamaicanes de Candela Roots; Sara Hebe va rapejar sobre ritmes electrònics i llatins; i Lourdes Trujillo va convidar el públic a ballar de la mà d’Arcana Has Soul.
Les intervencions de Xarxa Teatre i Vic Pereiró
Des dels seus inicis, el Music Port Fest va apostar per oferir una experiència vital singular a un públic actiu, conscient i curiós, amb ganes de descobrir noves propostes culturals. Per tal d’aconseguir-ho, es van programar dos projectes artístics i escènics d’avantguarda. Així mateix, l’esdeveniment es va voler implicar en la vida i el context sociocultural del Port de Sagunt.
En primer lloc, la companyia Xarxa Teatre va representar un fragment de l’obra Papers! El muntatge, a mig camí entre la performance i el teatre de carrer, es construix a partir de les vivències d’un grup d’immigrants il·legals. D’altra banda, el saguntí Vic Pereiró va desenvolupar la seua intervenció RE-. Concebuda específicament per al festival, el projecte tenia com a punt de partida la reconversió industrial de la zona i versava sobre la capacitat de reinvenció de les persones i la memòria dels llocs. L’acció artística estava organitzada en diverses plataformes i etapes: píndoles audiovisuals que se van difondre en xarxes socials. Sessions de retrats amb els habitants del Port de Sagunt que es van exhibir en les lones dels escenaris del recinte; i, a més a més, i durant la celebració del festival, l’artista multimèdia va elaborar un mural de 25 metres a partir dels retrats que anava fent als assistents. Per últim, aquest mural formarà part d’una intervenció que Vic Pereiró realitzarà en l’Escola d’Estiu de Sagunt en les pròximes setmanes.
Un festival que vol créixer
La primera edició del Music Port Fest ha sigut possible gràcies a la col·laboració de les promotores valencianes El Caimán Producciones, Metrónom, Dvnas i Sagarmanta amb l’Ajuntament de Sagunt, l’Agència Valenciana de Turisme i el departament Turisme València de la Diputació de València. A més, l’esdeveniment ha coincidit amb la Capitalitat Cultural Valenciana de Sagunt durant el període 2018-2019. Totes les entitats han sumat esforços per a desenvolupar esta estratègia de dinamització turística i cultural del Port de Sagunt i el Camp de Morvedre.
A partir d’ara, els agents implicats analitzaran l’impacte social i econòmic que ha tingut l’esdeveniment en la localitat, i examinaran els punts a millorar per tal de convertir-se en les pròximes edicions en una cita destacada del circuit de festivals en l’àmbit estatal.